Мария Габриел официално оттегли кандидатурата си за премиер

Тя подаде официално заявление
25 мар 2024 09:41, Красимир Ангелов
340
Мария Габриел официално оттегли кандидатурата си за премиер
Снимка: БГНЕС

Мария Габриел подаде официално заявление, че няма да участва в парламентарна процедура по избор на премиер и няма да предлага структура и състав на Министерски съвет, предаде БГНЕС.

В началото на днешния работен ден, Габриел оттегли заявеното от нея изпълнение на проучвателния мандат за формиране на правителство. Това стана с подаването на заявление до председателя на Народното събрание и парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Документът беше внесен в деловодството на Народното събрание в 9:09 часа.

Още по темата
В него се посочва още, че Габриел няма да участва в парламентарна процедура по избор на министър-председател и няма да предложи структура и състав на Министерски съвет, уточняват от пресцентъра на ГЕРБ.

В заявлението си Мария Габриел посочва, че “договореният “ротационен” модел на упражняване на изпълнителната власт в мандата на 49-ото Народно събрание, предполагаше смяна на лицето, упражняващо правомощията на министър-председател, с това на заместник министър-председател и обратно, в предвидима и безспорна процедура. Балансът на политическата отговорност, съобразно обективната коалиционна тежест на субектите, формиращи мнозинството в 49-ото НС, бе споделено разбиране по време на преговорите за приоритетите на съвместно управление и механизма на вземане на решени”.

Мария Габриел подчертава още, че “координираният отказ от и нежелание за участие в кабинета Габриел-Денков на 11 министри от кабинета Денков-Габриел, чрез формулярни/бланкови заявления и липсата на съгласие по време на последвалите преговори, обезсмисля процедурата по избирането на министър-председател и състав на правителство. Така, на практика, развитието на конституционната процедура не може да приключи успешно”.

На извънреден брифинг в неделя Габриел анонсира, че ще изтегли номинацията си, а ГЕРБ няма да участва в преговори за втори мандат.  По-късно вчера вечерта премиерът в оставка Николай Денков в обръщение по БНТ призова призова ГЕРБ-СДС да подпишат споразумението и да гласуват правителство с министър-председател и външен министър Мария Габриел, без да променят състава на МС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


340
Още по темата: ГЕРБМария Габриел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
225
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А можеше да си седи в Брюксел комисар и да си взима заплатката....
224
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Супер Съсела да продължава без Мара шалвара :)))
223
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
герб, възраждане дпс, това е истината. Идеална коалициика, кефи ти русия кеф ти европа
222
0
 
2
 
! Отговори
до 221 преди 1 месец
и кой беше ти че да говориш отимето на народа?
221
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Мобилизация - я да си премериш веднага температурата! Надявай се да е грип, ама е много съмнително. Май си прихванал КОСТАДИНОВИД!
220
3
 
8
 
! Отговори
До 218 преди 1 месец
Какъв Божков,бе?Ти на какви хапчета си?Божков ли изкара 50 000 души срещу тиквата,на тях ли плати?Аман от малко умни зомбита.
219
9
 
8
 
! Отговори
Мобилизация преди 1 месец
Една от причините герб да се дръпнат е желанието на ПП/ ДБ да изпратят наши войски на фронта в Украйна. Затова Борисов не искаше Тагарев в правителството, а Кирил Петков, обратно настояваше за него.По този начин ГЕРБ спасяват България от война разпалена от Кирил Петков и шайката му!
218
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добра новина, притесняват ме две неща първо, че е още сутрин и до следобяда Буци може да размисли и второ, че Галя от посолството още не го е извадила на Мъртън и още не знае новината, вземе се обади по телефона и затегне гайките на сглобката
217
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Еййй, това Баце - гоуем "евроатлантик"! Колко удобно метна държавата в хаос точно сега? Всяко съвпадение с Масковските стремежи - да се брои "случайно"! Гаранта за "стабилносттта", а? Смех! Затова ли така се заобичаха с Радев напоследък? Масковски поръчки, а?
216
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Ива 210 Още есента, когато се ротираха, се знаеше, че вашият г у р у ще х ъ р з у лне ПП/ДБ, така както х ъ р з у лваше всичките си коалиционни партньори 13 год.
215
4
 
13
 
! Отговори
До 213 преди 1 месец
Съвсем правилно ротация не трябва да има.Никога повече гербавите крадци на власт!
214
9
 
8
 
! Отговори
Koko преди 1 месец
Тотални дезертьори са гербавите. Отново ни зануляват за кой ли път. Народа му писна от управленска немощ. Никой не иска избори. Оставете ни на спокойствие да живееем крадци. Не ни замесвайте в мръсните си игри.
213
0
 
1
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 1 месец
Представете си физиономиите на тетки и чички зеленчуци след като разберат резултата:))))
212
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За Брюксел е важно в София да има стабилно правителство със стабилна подкрепа за Украйна. България няма собствена политика и интереси. Първо интересите на големите в ЕС, ние винаги в някаква чакалня - за грантове, за шемген, за еврозона. За съжаление, това е силно зависимата българската икономика. Ако има национално правителство, то ще бъде удряно от Брюксел и от родните евроатлантици. ако имаме европейско - тогава ударите ще са само от родните патриоти. Значи, кризата ще продължава.
211
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ППДБ бяха финансово подкрепени от Васил Божков черепа.Тези хора съсипаха страната за 4 години.Кой ще плати сега сметката?Кой ще се присъедини към Алексей Петров?
210
5
 
9
 
! Отговори
ГЕРБ за България преди 1 месец
Най важното е ,че розовите жълтопаветни шарлатани Бойко ги прати на бунището и може би 8спести на България да бъде вкарана в пряк.военен конфликт с Русия за кефа на здления наркоман и френския п***р@$.
209
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 208 В списъка Магнитски ще лъснат поредните ваши много "опитни" кадри, които 13 год. съсипваха Бг. Не е случайно, че сега излезе наяве Пътната карта. Ще има и русофили, за които не сме предполагали какво са вършили. Но ще почакаме, ще видим.
208
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди 9 месеца ви казах,че ротация няма да има,защото това правителство беше спасението за Бойко,който се разбра с тях да го изперат,за да ги подкрепи.А днес,надявайки се,че хората всичко са забравили,се опитва да изнудва за да получи пак цялата власт.Е,не му се получи.
207
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Такаа номера с харвард мина,чакаме сега следващите,да видим с какво ще ни изненадат,то не останаха много варианти да ни подлъжат!
206
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абсолютно не са имали намерение за ротация.Целта е била кражбата на половината бюджет.След кражбата да оставят друг да управлява.Някой трябва да плати.А този някой дето направи протестите и триотата щял да прави партия.