Мария Габриел официално оттегли кандидатурата си за премиер

Тя подаде официално заявление
25 мар 2024 09:41, Красимир Ангелов
340
Мария Габриел официално оттегли кандидатурата си за премиер
Снимка: БГНЕС

Мария Габриел подаде официално заявление, че няма да участва в парламентарна процедура по избор на премиер и няма да предлага структура и състав на Министерски съвет, предаде БГНЕС.

В началото на днешния работен ден, Габриел оттегли заявеното от нея изпълнение на проучвателния мандат за формиране на правителство. Това стана с подаването на заявление до председателя на Народното събрание и парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Документът беше внесен в деловодството на Народното събрание в 9:09 часа.

Още по темата
В него се посочва още, че Габриел няма да участва в парламентарна процедура по избор на министър-председател и няма да предложи структура и състав на Министерски съвет, уточняват от пресцентъра на ГЕРБ.

В заявлението си Мария Габриел посочва, че “договореният “ротационен” модел на упражняване на изпълнителната власт в мандата на 49-ото Народно събрание, предполагаше смяна на лицето, упражняващо правомощията на министър-председател, с това на заместник министър-председател и обратно, в предвидима и безспорна процедура. Балансът на политическата отговорност, съобразно обективната коалиционна тежест на субектите, формиращи мнозинството в 49-ото НС, бе споделено разбиране по време на преговорите за приоритетите на съвместно управление и механизма на вземане на решени”.

Мария Габриел подчертава още, че “координираният отказ от и нежелание за участие в кабинета Габриел-Денков на 11 министри от кабинета Денков-Габриел, чрез формулярни/бланкови заявления и липсата на съгласие по време на последвалите преговори, обезсмисля процедурата по избирането на министър-председател и състав на правителство. Така, на практика, развитието на конституционната процедура не може да приключи успешно”.

На извънреден брифинг в неделя Габриел анонсира, че ще изтегли номинацията си, а ГЕРБ няма да участва в преговори за втори мандат.  По-късно вчера вечерта премиерът в оставка Николай Денков в обръщение по БНТ призова призова ГЕРБ-СДС да подпишат споразумението и да гласуват правителство с министър-председател и външен министър Мария Габриел, без да променят състава на МС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


340
Още по темата: ГЕРБМария Габриел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
285
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ДО ВИ ЖДАНЕ ДО ВИЖДАНЕ!! ДОВИЖДАНЕ!
284
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-голямото падение в българската политика след Пацо Шнорхела на Слабуца!
283
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нашето Внуче Америка ни показва как трябва сега да си Възстановим Българските Ковбои - Селяни по Българската Земя, унищожени след 1944г. от войските на СССР по заповед на Сталин след въвеждане на закона на крепостничеството - колхозите. Земите на Българските Ковбой - Селяните бяха иззети и на тия селяни които не си даваха земята, ги нарекоха "Кулаци" и ги избиха по концлагерите. Избига Българската Интелигенция, Аристокрация.... и въведоха Робството под партията укротителка на народа БКП!
282
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Центаджиите изтекоха в канала, когато пресъхнаха потоците от Вашингтон
281
1
 
3
 
! Отговори
ЗАЩО ВЕЧЕ 22 ГОДИНИ преди 1 месец
КОЙТО И ДА Е НА ВЛАСТ, БЪЛГАРЧЕТАТА НЕ ПОЛУЧАВАТ ДЕТСКИ. А САМО РОМЧЕТАТА ?
280
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Символите на Държавата България са: Името България! Българска Корона! Българския Герб! Българското Знаме! Българския Лев! Ако един от тия символи Изчезне, изчезва суверенитетът на България! Бог, Цар, Отечество, Разум, Вяра, Надежда и Любов! Бог е Българин! Цар е Българин, Оречеството е Българско, Разумът е Български, Вярата е Българска, Надеждата е Българска и Любовта е Българска! Затова и за да нямаме Болки си носиме в Скелета Кръста, вземайки енергия от Вселената срещу гравитацията на Земята!
279
3
 
4
 
! Отговори
до 244 преди 1 месец
В пропагандните времена,които живеем какво очакваш да дават по краварски тв-та бе ***???- Всичко свързано със лошото за Русия,даже залагам 100 лв.,че е поредната инсенировка на краварите. Не знам дали руснака има крадлив ген,но ти със сигурност имаш 100% увреден мозък.
278
0
 
6
 
! Отговори
Маг Минчо преди 1 месец
ППДБ сега ще научат как се играят нестинарски танци! Опияниха се от власт ,а забравиха че дори не са първа политическа сила! Така е,защото акъл в глава не се налива.Както казваше героя на Джим Кери от "Всемогъщият Брус" - ПО-ДОБРЕ ВРАБЧЕ В РЪКАТА,ОТКОЛКОТО 2 В ГОРАТА!
277
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Public enemies ти и кои още няколко сте тия 70% симпатизиращи на Русия? Или може би трябва да те питам тия официални данни от Културния дом на Шипка 34 ли ти ги дадоха?
276
0
 
9
 
! Отговори
вгз преди 1 месец
Товариш Денков отказа да направи ротация и това си беше ясно. Дори си позволи да направи заседание на правителството, без да в покани, при положение, че Габриел е все още действащ зам. мин. председател. Не я е уволнил, т.е. няма прекъсване на нейните трудово-правни права. Толко за ПП и каквото и да било спазване на законите.
275
0
 
11
 
! Отговори
Груйо Михалов преди 1 месец
Денков му се услади, взе се и на сериозно. Иначе всички знаем , че това правителство беше съставвено заради войната в Украйна, а не за шенген и еврозоната както ни убеждаваха. Сега войната зацикли до изборите в САЩ , а ни Шенген ни Еврозона успяха да уредят , дори вредят с нереална инфлация и цени на храни и др. в пъти по-големи от в ЕС...
274
1
 
6
 
! Отговори
Public enemies преди 1 месец
И последно за Таргарев и мобилизации в подкрепа Украйна, да вършиш такова нещо в страна със 70 % по официални данни симпатии към Русия е политическо самоубийство.
273
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Петър Осоговец, богомилския жрез през 956г. : "И повели Бог Млечният път да властва над България... И превратна бе участта на Египет, умряха двата народа близнаци в Междуречието, изгоря Гърция, погина Юдея, разсипа се Рим, само Византия и България останаха... Но този, що се вслушва в пророчески вещания, знае твърдо, че неповолни бранни дни ще разсипят Византия навсякъде, а България като огнена птица ще се възражда из собствената си пепель, та докрай на вековете ще пребъде..."
272
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Млада пенсионерка ще става. Няма да я искат и в ЕП. Тц, тц, тц...
271
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Народът никога не може да бъде така поробен, че да не запазва известна свобода - възможност за въстание - и чрез своята мощ винаги внушава на властимащите" /Бенедикт Спиноза/ - това е част от моето верую!
270
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Тъй като нашата свободна воля не е загаснала. можем да приемем за истина, че съдбата се разпорежда с половината от нашите постъпки, а другата половина предоставя на самите нас.... тя проявява мощта си там, където няма сила да се противопостави" - Николо Макиавели
269
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Габриел беше употребена и захвърлена от ББ. На голямо унижение се подложи.
268
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 273, Чукал е парички дъртия Плевналиев, на гърба на бедстващите хора. Пък и нали е бил партиен секретар, давал си е сметката, че никой няма да посмее да го барне.Общо взето партията е използвала секретарките си, за да доопоскат клетите хорица. С баща негодник сина какъв да стане?
267
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 273 Е, и какво? Според теб бащата на Плевнелиев е извършвал предателство, ама спрямо коя власт? Според теб българите, които са помогнали на евреите са предатели, така ли? Ви е от Възраждане се храните само и единствено с омраза. Води ви омразата към НАТО, омразата към ЕС, омразата към различните и изобщо сплотява ви само омразата. От формата, моля да не ме триете, щото не триете коментарите, насаждащи омраза, а триете коментарите, посочващи истината.
266
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Росен Плевнелиев си спомни и изпя съчинения от самия себе си химн на благоевградсдската математическа гимназия пред водещите на предаването. Той изсвири няколко акорда на китара, изкара и "Македонско девойче". Боже, пази България!!!