Мария Габриел получи проучвателния мандат и остана на разговор с Радев

Безпрецедентно закъснение за срещата на екипите на ГЕРБ и ПП-ДБ
Обновена: 18 мар 2024 17:18 | 18 мар 2024 12:22, Камелия Цветанова
86
Мария Габриел получи проучвателния мандат и остана на разговор с Радев
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев връчи проучвателния мандат на Мария Габриел, тя обаче не отговори дали ще го върне изпълнен или не.

За сметка на това тя поиска да сподели няколко неща с него, а Радев закри срещата за медиите.  

„Приемам мандата с чувството за отговорност към това, че България има нужда от стабилност, която се гради на ясни принципи и равнопоставеност на тези, които носят отговорност за управлението“, каза Габриел.

При президента освен екипа на ГЕРБ дойдоха Николай Денков и Кирил Петков от ПП-ДБ.

Още по темата
След десет дни преговори до днес така и не стана ясно дали ГЕРБ и ПП-ДБ са готови да изпълнят приетото от тях преди 9 месеца джентълменско споразумение, според което Николай Денков ще остане вицепремиер, а Мария Габриел ще поеме премиерския пост.

Снощи се стигна до сериозно напрежение и дори до закана от страна на ГЕРБ, че се върви към предсрочни избори.

Тази сутрин изпълнителната комисия на ГЕРБ е взела решение да подпише споразумение с ПП-ДБ. Условието за това е да бъде подписано и приложение 1 към него със състав на кабинета "Габриел".

Досегашният премиер Николай Денков ще бъде вицепремиер по европейските въпроси, а Мария Габриел освен премиер ще е и министър на външните работи.

От ГЕРБ настояват да имат шестима министри - Деница Сачева на социалната политика, Христо Гаджев - на отбраната, Красимир Вълчев - на образованието, Ивелина Василева- на околната среда, Росен Желязков -на иновациите и Жечо Станков - на енергетиката.

Постовете си запазват Асен Василев като министър на финансите, Калин Стоянов - министър на вътрешните работи, Андрей Цеков - министър и регионалното развитие и благоустройството, Атанас Славов, Кирил Вътев - министър на земеделието и храните, Богдан Богданов - министър на икономиката и индустрията, Георги Гвоздейков - министър на транспорта, Александър Йоловски - министър на електронното управление, Зарица Динкова - министър на туризма, Димитър Илиев - министър на спорта.

Предложението за министър на здравеопазването е Катя Панева, излъчена от ДБ, която ще наследипоста от Христо Хинков, който самобяви, че не искад а е министър.

От ПП-ДБ все още не се отговорили официално дали са съгласни с предложение от ГЕРБ състав на кабинета.

След връчването на мандата ГЕРБ има срок от 7 дни, в който трябва да върнат мандата изпълнен или не.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Т е остават двамата министри на ДПС.
75
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гаргамел си знае интереса. Кокалът лесно не се пуска. По-добре да изпрати българските мъже на фронта срещу Русия, отколкото да даде кокала на про-руски ориентираите партии, които дишат във врата на сегашните.
74
3
 
3
 
! Отговори
прецедент преди 1 месец
за първи път мандант се връчва на най-голямата партия в парламента в присъствието на други лица, от друга партия. Тези е трябвало да бъдат изхвърлени от президенството. Това никога и никъде не е било.
73
1
 
3
 
! Отговори
Извод преди 1 месец
На Гаргамел даже името неможе да и напишете в заглавието.
72
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
*** става дума за M Y P З И Л К А
71
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До *** - ти изглежда се коджа мисирка!
70
1
 
8
 
! Отговори
МУРЗИЛКА преди 1 месец
Защо никой не попита Габриел защо напусна такъв уж важен пост в ЕС,за който се е борила и е дошла да става министър-председател?Когато се появи каза:"моят министър на правосъдието ще махне Гешев".Гешев беше махнат,но не от нейния министър.Кой и каза,че това ще стане?Защо не се задават подобни въпроси,а мисирките се пускат по повърхността?Критикуват Денков,че не сме влезли в Шенген и то Делянчо,а Габриел нали е външен министър-тя какво направи-мълчание.Нито пък питат защо 12 г.не влязохме там.
69
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво има да споделя Габриел? Това да не е детска градина
68
0
 
1
 
! Отговори
az преди 1 месец
Законно е и го пише в Българската Конституция. Може да я прочетеш , ако ти е интересно или поне да гугълнеш ,за да не се затормозяваш
67
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен--64 Нали СИ знаем , че ФЪФ Бг всичко е на ОБРАТНОТО !Ние никога няма да се научим да ядем хляб с хората / с белите държави/... България си остава --България !С такива управници , ---толкова !Не виждате ли , че щом не можем и един Президент във БФС да изберем , ами ПАК ОСМОКЛАСНИК .... Никой не се запита : С какво е известен Гонзо ?
66
3
 
6
 
! Отговори
Бойка калдаръм кадън преди 1 месец
Видяхте ли ме бе? За пореден път доказвам, че съм крадлив и лъжлив ром бъкан до пръсване с ДНК от правешкият ром бай ви Тошко африкански. Един път през живота си не съм казал истината и никога няма да го направя. Да съм дърта лъжлива кадъна ми е в ДНК-то.
65
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За пореден път Баце голям го извади,а той по мек от памук горкият.
64
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това законно и демократично ли е, така да се сменят премиери без избори? Конституционно ли е? Къде по света така назначават премиери и раздават мандати? Даже и английския крал не може да назначи така премиер без демократични избори. Май властта е абсолютно незаконна и не представлява българския народ.
63
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Супер радостна новина за избирателите на ПП-ДБ - любимият им Шиши пак им е началник. Да им е честит новият им партиен предводител - гресиран, кръгъл и умнокрасив.
62
0
 
0
 
! Отговори
asd преди 1 месец
The King is dead! Long live the King! :)
61
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Габриел --получи ...,а народа какво пак ще ''получи '' , четвъртит , или шестограм ?
60
4
 
11
 
! Отговори
Архимандрит ГОНЗО преди 1 месец
ШАРЛАТАНИТЕ ОТТЕКОХА В КАНАЛА.....КРАЙ С П.П. , и с ХРИСТО МРАВОЯДА БАЙКИКЕВ !!...НА 08 ЮНИ НА ИЗБОРИТЕ = 0.5 ПРОЦЕНТА ЗА ШАРЛАТАНСКАТА ШАЙКА , която летеца РАДЕВ ни докара в 2021 година !!..ДА ЖИВЕЕ ГЕРБ !
59
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След продължителни преговори си стиснаха ръцете... после гушите.
58
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мара шалвара предаде много поздрави на Рундю от Тиквата :)))
57
7
 
22
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 1 месец
Цирковете на мутрата продължават и се чудя защо една част от българите продължават да го подкрепят.Мутрите могат само да изнудват.Светът върви напред,говори се за нов политически ред,за нова икономика,а ние продължаваме да се занимаваме с ББ.На всички е ясно,че Габриел е усмихватото лице на мафията.С мутри ли ще правиш реформи(изтъркана дума)как ще ги вкараш в затвора?Никой не говори за затлачените з-ни,а новите са с такова ниско качество.Накъде вървим никой не знае.