Мария Габриел получи проучвателния мандат и остана на разговор с Радев

Безпрецедентно закъснение за срещата на екипите на ГЕРБ и ПП-ДБ
Обновена: 18 мар 2024 17:18 | 18 мар 2024 12:22, Камелия Цветанова
86
Мария Габриел получи проучвателния мандат и остана на разговор с Радев
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев връчи проучвателния мандат на Мария Габриел, тя обаче не отговори дали ще го върне изпълнен или не.

За сметка на това тя поиска да сподели няколко неща с него, а Радев закри срещата за медиите.  

„Приемам мандата с чувството за отговорност към това, че България има нужда от стабилност, която се гради на ясни принципи и равнопоставеност на тези, които носят отговорност за управлението“, каза Габриел.

При президента освен екипа на ГЕРБ дойдоха Николай Денков и Кирил Петков от ПП-ДБ.

Още по темата
След десет дни преговори до днес така и не стана ясно дали ГЕРБ и ПП-ДБ са готови да изпълнят приетото от тях преди 9 месеца джентълменско споразумение, според което Николай Денков ще остане вицепремиер, а Мария Габриел ще поеме премиерския пост.

Снощи се стигна до сериозно напрежение и дори до закана от страна на ГЕРБ, че се върви към предсрочни избори.

Тази сутрин изпълнителната комисия на ГЕРБ е взела решение да подпише споразумение с ПП-ДБ. Условието за това е да бъде подписано и приложение 1 към него със състав на кабинета "Габриел".

Досегашният премиер Николай Денков ще бъде вицепремиер по европейските въпроси, а Мария Габриел освен премиер ще е и министър на външните работи.

От ГЕРБ настояват да имат шестима министри - Деница Сачева на социалната политика, Христо Гаджев - на отбраната, Красимир Вълчев - на образованието, Ивелина Василева- на околната среда, Росен Желязков -на иновациите и Жечо Станков - на енергетиката.

Постовете си запазват Асен Василев като министър на финансите, Калин Стоянов - министър на вътрешните работи, Андрей Цеков - министър и регионалното развитие и благоустройството, Атанас Славов, Кирил Вътев - министър на земеделието и храните, Богдан Богданов - министър на икономиката и индустрията, Георги Гвоздейков - министър на транспорта, Александър Йоловски - министър на електронното управление, Зарица Динкова - министър на туризма, Димитър Илиев - министър на спорта.

Предложението за министър на здравеопазването е Катя Панева, излъчена от ДБ, която ще наследипоста от Христо Хинков, който самобяви, че не искад а е министър.

От ПП-ДБ все още не се отговорили официално дали са съгласни с предложение от ГЕРБ състав на кабинета.

След връчването на мандата ГЕРБ има срок от 7 дни, в който трябва да върнат мандата изпълнен или не.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
4
 
7
 
! Отговори
КИРО ПРЕМИЕР НА БГ! преди 1 месец
НИКИ ИСКА ДА ПЪТУВА??? НИКИ ВЕЧЕ НЕ ИСКА ДА ПЪТУВА!!! ГЕРБ ДА ПОДПИШАТ МУМУРАНДУМА ЩОТО ПОВЕЧЕ НЯМА ДА СЕ НАВЕЖДАМЕ! НИЕ ОТ ПП-ДБ НАЙ- ОБИЧАМЕ ТУРСКО, МАЗНО ДОНДУРКАНЕ.
35
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Радваме се че тая махна на отбраната министтеа и и на социалните грижи ,ПП са нахални човечета,искаха власта на 100%а ДПС и герба само да им гласуват ,еее Канада Канада къде е ,както пееше Тодор Колев ,но излязоха с смеките криви ,долу ПП
34
6
 
17
 
! Отговори
ОГЛЕДАЛНО!!! преди 1 месец
СЕГА МАРА ДА ВКАРА В СПИСЪКА САМО МИНИСТРИ НА ГЕРБ, НА ДЕНКОВ ДА ОСТАВИ ВИЦЕПРЕМИЕРСКИЯ ПОСТ, КАКТО БЕШЕ ПРЕДИ ДЕВЕТ МЕСЕЦА ПОСТЪПЕНО С НЕЯ!
33
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Говори се, че Габриел е любовница на Радев.Правили са нещо с самолета за ООН, а сега пак.Изчервява се като го види.Бойко пак го мамят тия женички.Голямо падение, Бпойко, веднъж не удържа на нещо казано.Звънна ти Доган и се изплащи, докога?
32
1
 
14
 
! Отговори
Бойко преди 1 месец
Пак се врътна на 180Снощи беше или-или и днес отстъпи.
31
1
 
4
 
! Отговори
Мария преди 1 месец
Две думи да ти споделя, любими,в този смутен час,що журят на сърце мино не можех да ги кажа, аз!Как можех да ти кажа, чувства са товаче ще те обичам вечно, но предавам те, сега!;)))
30
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Питат Скумрия Гаргамел за какво още не са се разбрали, тя се чуди какво да измисли. Цирк! Какво да каже, след като една коза ги кърми и различия нямат, просто играят театър за овцете.
29
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама разбира се. Няколко седмици се разиграваха абсолютни циркове, което е обидно дори само по отношение на избирателите на ГЕРБ, ПП и ДБ!!! Всички знаеха какво ще стане на края и цирковете бяха не само излишни, но и пълна гавра с гласоподавателите на тези партии!!!
28
5
 
10
 
! Отговори
ПОВЕЧЕ ХИГИЕНА. преди 1 месец
А ЗАЩО МАРА СИ ВОДЕШЕ И ТЕЛЯКА - СЪС СЪПУНИТЕ В ДЕЛЕГАЦИЯТА? ДА НЕ СА ТРЪГНАЛИ НА БАНЯ ИЛИ НАМЕКВА НА ПИЛОТА И ГЪЛЪБА СЪС ЗЕЛЕНИТЕ ЧОРАПИ, ЧЕ МИРИШАТ??
27
2
 
12
 
! Отговори
въпросче преди 1 месец
довечера по кое време пак ще гледаме по телевизиите същия цирк като вчерашния
26
7
 
8
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 месец
Макарон е гарант, спокойно. Война ще има.
25
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това може да е последното правителство на Републиката, ако се състои. Следва разпад и гражданска война!
24
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Все рожби на дивашкото посолство . Всичко по сценарий
23
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Циркаджии и Шарлатани
22
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен Не могат да дойдат на време, защото вчера се караха за постове и не можаха да се разберат. Днеска видяла Мара, че влакът отпътува и рано сутринта написала на едно листче кабинет и хукнала към пРезиденството.
21
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Видяхте ли, че играят театър, овце?
20
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва да се откаже Габриела. В това НС вече имаха шанс и го пропиляха. ПП също се провалиха. Сега пак се връщат на влас.
19
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Президентът е върховният главнокомандващ. Без него не може да се декларира война. Подобни срещи между политически врагове са притеснителни. Тези, които искат да сме във война могат официално още сега да воюват. Плащат добре щом се мислиш за Рамбо
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те за важна среща не могат да дойдат навреме, тръгнали държава да управляват!!!
17
2
 
16
 
! Отговори
истината преди 1 месец
отврат,цирк,жалки