Тагарев: Дискутира се присъединяване на България към операцията в Червено море и Аденския залив

Българските моряци са в добро състояние, увери военният министър
27 дек 2023 13:12, Красимир Ангелов
419
Тагарев: Дискутира се присъединяване на България към операцията в Червено море и Аденския залив
Снимка: БГНЕС

Дискутира се присъединяването на България към операцията в Червено море и Аденския залив, обяви в Карлово министърът на отбраната Тодор Тагарев.

По думите му България е една от най-пострадалите страни от случващото се в този регион.

“Въпреки че не сме морска сила, ние имаме пряк интерес и ще търсим начин да допринесем към тази операция. Това е голям проблем като цяло за корабоплаването и много страни се включиха в тази операция. Тя е с цел осигуряване на сигурността на корабоплаването и против тези терористични действия”, добави Тодор Тагарев, цитиран от БТА.

Имаме готовност за участие, заяви още министърът и посочи, че се държи постоянна връзка за състоянието на нашите сънародници.

Българските моряци са в добро състояние, увери още военният министър.

САЩ обявиха по-рано, че започва международна операция за защита на корабоплаването в Червено море. Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин посети Бахрейн на фона на зачестилите нападения срещу кораби. Малката островна държава в Персийския залив е база на Пети американски флот, който отговаря за Близкия изток.

В операцията ще се включат 10 държави - Съединените щати, Великобритания, Франция, Канада, Италия, Испания, Нидерландия, Норвегия, Сейшелските острови и Бахрейн, каза Остин. Той добави, че някои от страните ще патрулират съвместно в южната част на Червено море и Аденския залив, а други ще помагат с разузнавателна информация.

Българското министерство на външните работи съобщи на 21.12.2023 г., че работи съвместно с партньори и държави, които имат техни граждани на борда на корабите „Галакси лийдър“ и „Руен“, за освобождаването на плавателните съдове и екипажите им.

Сегашният кабинет продължи плана за нарастване на разходите за отбрана и за следващата година планираме малко над 2% от брутния вътрешен продукт да бъдат насочени към нея, заяви още Тагарев в коментар за Бюджета.

По думите му това е „много сериозно“ ресурсно осигуряване и въпросът пред екипа на министерството е как по най-добър начин да изразходва растящите ресурси.

Тагарев посочи още,че трите големи проекта за модернизация на Българската армия се изпълняват на различни етапи.

Много близо сме до сключване на договор за модерни 3D радари, а в следващите години приоритетни ще са системи за противоракетна и противовъздушна отбрана, изграждане на нова инфраструктура, създаване на дивизионен щаб и продължаване на инвестициите в Сухопътни войски, обясни министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


419
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
253
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 259 Ще направи! Бъди сигурен. Те затова ни го набутаха - за да ни прави бели и както виждаш, всяка седмица излиза с поредната гадна инициатива във вреда на България
252
9
 
5
 
! Отговори
Антикомунист преди 5 месеца
Тази хути, мути и тем подобни у.р.о.д.и трябва да се смажат безмилостно котегорично за назидание на всички радикални ислямски групировки. Да не смеят да надигат глава поне 100г.....
251
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 265 - точно това ни гласи да спечелим и Тагаренко - дупката на геврека. Тогавашните натегачи ги набутаха из колониалната администрация и по посолствата. Вероятно това ще е кярът и на Тагаренко после, а за нас остава пак да поемем негативите, както винаги?
250
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Дистутира се? Един вид Тагаренко се опитал да се натегне да участва с единствения ни кораб, макар и трета ръка и слабо боеспособен, а в посолството се чудели дали си струва да организират такъв резил? И сега дискутират, дали да се съгласят с техния прислужник - натегача и после да му берат срама, на да кярят нещо - сякаш имат международна подкрепа, ако може?
249
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тагаренко, както е тръгнало и във военната операция в Украйна ще ни "присъединиш" тихомълком и ще има да мига цялата проатлантическа жълтопаветна общественост, като и се наложи да ходи на фронта
248
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Навремето държавата даде над един милиард за поддръжка на контингентите ни в Ирак. Какво правеха там? Пазеха американците, докато изнасят петрола на иракчаните.Накараха ни и да опростим и паричен дълг на Ирак към България за два милиарда. Излъгаха, че ще участваме във възстановяването на Ирак. Какво спечелихме? Огромни разходи и трупове!
247
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Милионите долари са фикция. Душата човешка е ВСИЧКО. Не си продавайте душите за дрънкулки като тези индианци.
246
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Пак ще се потрошат десетки милиони, а на българската Коледа едва се събраха 2,5 милиона за болните деца.Преди седмица изпратиха 32 милиона на Украйна. Няма справедливост на този свят! Дано поне има на другият.
245
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В Русия победи военно-промишления капитал, който по своята същност е националистичен. Еврейските олигарси повяхнаха в Русия. Хайде да си пожелаем, догодина да увяхнат и западните еврейски олигарси. Еврейските мултимилиардери да разберат, че светът им се изплъзва от меоколониалната хватката.
244
0
 
11
 
! Отговори
Обективен преди 5 месеца
Магарев се е мумифицирал като мъртвец . Дай-боже скоро "като" да изчезне.
243
2
 
5
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 5 месеца
До Тука кво им кажат тва пишат. тоя ток нема да се плати сам.
242
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Барабар тагаренко с мъжете. Дано не направи някаква беля тоя фанатик.
241
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Каръци сме и който се хваща с нас загива.
240
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
На гол тумбак чифте пищови
239
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
НАТО е пред разпад, но ние трябва да помогнем! Помогнахме на всички други да се разпаднат.
238
6
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 5 месеца
освен по тоя повод да спрат още некви лекарства и да купят неколко крайцера клас тикондерога (тия, дето не са дадени за скрап). все пак, стар иджис е по добър от никв иджис. а и готвача на митрофанова ще се зарадва да се запознае с устройството.
237
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не искам да имам нищо общо стая държава вече. Защитавайте си корабите с кокаин сами! Гласуваите за *** и предатели и се радвайте на решенията им!
236
2
 
25
 
! Отговори
кой преди 5 месеца
от кой се дискутира? Кой си ти бе? Подписваш смъртните присъди на планените моряци.
235
2
 
36
 
! Отговори
Милитарист преди 5 месеца
Този Магарев скоро ще ни приобщи и към войната в Украйна ! Искам да видя с очите си този национален продажник с каска и пушка как се бие на фронта в Украйна. Тогава ще повярвам , че имаме истиски министър , фен на Украйна.
234
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тагарев , чудесна дестинация си избрал да летуваш, пускаме те и не се връщай.