Основното разделение между кабинет и Радев - спор между либералното и консервативното

Радев подготвя нов проект, категорични са социолози
28 авг 2023 10:43, Красимир Ангелов
64

Бизнесменът Васил Божков се върна в България и вече се появиха въпроси как ще се отрази това на политическата ситуация у нас. На фона на това се появиха за пореден път искри в управляващата коалиция. До какво ще доведе това?

"Затишието беше кратко, но това е очаквано. Тази година имахме избори през април, динамиката беше очаквано висока. Хоризонтът, който дават местните избори през есента, не предполагаше спокойно политическо лято. Феноменът българските политици да разговарят през медиите не е новина. С наближаването на местните избори тонът ще се изостри", коментира социологът Елена Дариева в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ най-ефективно е говоренето при конфронтация с опонента. Според социолога Добромир Живков линия на напрежение винаги ще има.

Още по темата
"Видяхме пореден епизод, включително и от страна на г-н Борисов. От гледна точка на ГЕРБ това е нормално. Това е линия на напрежение, която непрекъснато ще съществува, докато съществува този кабинет. В него има заложен тежък антагонизъм. Другата линия на напрежение е парламентарното мнозинство срещу президента. Там ще се изострят нещата и през следващите месеци", заяви Живков.

Според Дариева Радев упорито отказва да напусне ролята на значим фактор в политиката, смята Дариева.

"Значимо беше неговото изявление от Шипка. Тогава той отправи сериозни критики. Неговата заявка е, че има амбиция да се изявява като говорител на патриотично доминираните българи. Той говори на опозицията не само в парламента. Ставаме свидетели на някакви заявки за бъдещ политически проект, който той никога не е криел. Сега Конституцията силно го ограничава. Основното разделение между правителство и президент е голямото разделение между либералното и консервативното", коментира тя пред Bulgaria ON AIR и допълни, че темата за националния празник е удобна за подобно противостоене.

Гостите изразиха мнение и по темата за връщането на Васил Божков в България. "С оглед на местните избори, влиянието на Васил Божков няма да бъде толкова значимо политически", смята Дариева.

Живков прогнозира сътресения в политическата система, но уточни, че ще има изпитания и за правораздавателната ни система. "Ще бъде изпитание за новия главен прокурор", каза той.

Социолозите посочиха, че кампанията за местните избори вече тече, а до две седмици трябва да станат ясни и всички номинации.

"Каквито и да са резултатите от местните избори, не трябва да изключваме следваща вълна на криза на взаимоотношенията на ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България". Това зависи и от кампанията в големите градове. Ще имаме големи битки, които няма да минат без пропагандното противопоставяне на ново срещу старо", настоя Живков.

Дариева е на мнение, че кампанията тече интензивно още от месец юли.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Либералите Пеевски, Борисов, Хр. Иванов и Атанас Атанасов носят надежда за страната.
57
2
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 8 месеца
Има остра необходимост от нов политически проект.Предишният такъв ПП се прегърна със статуквото ГЕРБ,изгаври се с избирателите си и се влючи в лапаницата.Ако Президентът направи такъв проект,ще получи мощна подкрепа.
56
2
 
1
 
! Отговори
Осведомен преди 8 месеца
Основният конфликт е съвсем друг. Министърът им на отбраната от редовното е издал заповед за мобилизация на бившите военни, полицаи и пожарникари. После ще ти изпрати в Украйна. А такива са и Радев, и Борисов и много други генерали и офицери. Социолозите да си гледат работата, както и тези от БНБ. Ще започнат да ме канят да посетя сградата им, която е вече музей. На левчетата и стотинките. Честита 2023 г. на бюджетниците, съставящите го, гласуващите го и получаващи заплатите си от него.
55
6
 
2
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 8 месеца
Радефф кат пъйрдит предава съобщение по Морза на Моцква...пррр..прррт.. щ щд щ щд
54
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Радеф, рашистка слугиньо!! Ти си позор!
53
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До кики 51 - а ти ще си намериш нов съпруг от Нигер! От Братски Нигер! И тъй като произхождаш от изостаналата Европа, с него зад себе си - в прекия и преносния смисъл, ще достигнеш в Рая на БРИКС, където всичките путинолюби имате запазено място! С братската Нигерска ракета - към Братския БРИКС!
52
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Дановски - значи те чака още година в обикаляне на пазарите за най евтните заместители на храна, пиене на пърцуца и мечти за нов Съветски съюз родени от облаци махорка! С тоя моZък - толкова!
51
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Христо Христов - За нормалните хора е ясно! А дрътите комунисти как ще се оправите?
50
8
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 8 месеца
Про'с'тотията - със знамето на ЕС! Само неграмотните и наекадърни мързеливи про'с'таци гласуват за ЕС, че да им ДАДАТ "европейска МРЗ". На нормалните хора не им пука за ЕС, защото навсякъде могат да се оправят.
49
4
 
3
 
! Отговори
кики преди 8 месеца
до 46 СПОР:. ЕВРОПА - АЗИЯ -- скоро Европа ще стане придатък на Африка. Закъснял си с европеизацията с има няма 100 години.
48
3
 
3
 
! Отговори
Дановски преди 8 месеца
Спорът не е ЕВРОПА - АЗИЯ. Европа е незначителен полуостров в Западна Еразия. --- Европа няма геополитическа тежест. Преди седмица в Джоханесбург станахме свидетели на Глобална революция - роди се платформата БРИКС+, а след година в Русия ще се роди организацията БРИКС++, която ще погребе залязващия колективен запад. Понятието колективен запад включва господарят Пиндостан и неговите сателити и слуги.
47
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До До 47, репарации на Гърция... Да, а сега всеки свободен ден се блъскаш по пътя към Гърция... Що бегаш?
46
4
 
6
 
! Отговори
До 47 преди 8 месеца
Добре, че беше Сталин, че още щяхме да плащаме репарации на Гърция и границата щеше да е до Асеновград!
45
6
 
7
 
! Отговори
ПАТРИОТ, АМА РУСКИ преди 8 месеца
ЩЕ МИ СПИ НА ПАЛАТКА, ЗА ДА БРАНИ РУСКИ ПАМЕТНИК, СИМВОЛ НА 150 ГОДИШНОТО РУСКО РОБСТВО И ТИРАНСТВО
44
7
 
7
 
! Отговори
СПОР:. ЕВРОПА - АЗИЯ преди 8 месеца
РАДЕВ, ЩОМ ГО ТЕГЛИ КЪМ АЗИЯ - ДА ОТИВА,.... А БЪЛГАРИЯ Е СТАРА ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА....
43
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Разумен глас. Свидетели сме на противопоставянето между либералното, неолибералното, неоколониалното, предателското и консервативното, патриотичното.
42
3
 
7
 
! Отговори
Кой какъв е преди 8 месеца
Тази (не)коалиция ПП-ДБ-ГЕРБ-ДПС е и безпринципна и (едновременно с това) край на кризата за съставяне на правителство. Притеснителното е как се стигна до този резултат. Според проф. Близнашки - с посещението на ръководителят на Комитета по санкциите към Държавния департамент на САЩ Джеймс О'Брайън. Казал е (вероятно) на Бойко че, ако пречи на съставянето на правителството, ще му излезе името в списъка Магнитски. А сигурно е имал какво да каже и на Киро и Асен. И ето ти готова (не)коалицията
41
3
 
5
 
! Отговори
Либерал=продажник преди 8 месеца
Тези, които се наричат либерали, всъщност са п'родажници у с'луги на чужди интереси. Затов аподаряват сто бронетранспортьора на Украйна, а пари за лекарства няма. Затова ще продадат и двата реактора за АЕЦ Белене пак на Украйна, за която не е проблем да построи АЕЦ с руски реактори, а нашите п'родажници не могат. А след това ще се наложи да купим поне два пъти по-скъпи реактори и това според нашите либерали се нарича "диверсификация".
40
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Има един или два тролингена кат чуят за Радев и реагират като кучето на Павлов. Започват безспирно кляфане и изпердашат по 100 коментара докато им потекат очите.
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Какви либерали и консерватори бе ? Едни крадци срещу други крадци. Сигурно и не знаят какви са тия думи либерал и консерватор.