Основното разделение между кабинет и Радев - спор между либералното и консервативното

Радев подготвя нов проект, категорични са социолози
28 авг 2023 10:43, Красимир Ангелов
64

Бизнесменът Васил Божков се върна в България и вече се появиха въпроси как ще се отрази това на политическата ситуация у нас. На фона на това се появиха за пореден път искри в управляващата коалиция. До какво ще доведе това?

"Затишието беше кратко, но това е очаквано. Тази година имахме избори през април, динамиката беше очаквано висока. Хоризонтът, който дават местните избори през есента, не предполагаше спокойно политическо лято. Феноменът българските политици да разговарят през медиите не е новина. С наближаването на местните избори тонът ще се изостри", коментира социологът Елена Дариева в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ най-ефективно е говоренето при конфронтация с опонента. Според социолога Добромир Живков линия на напрежение винаги ще има.

Още по темата
"Видяхме пореден епизод, включително и от страна на г-н Борисов. От гледна точка на ГЕРБ това е нормално. Това е линия на напрежение, която непрекъснато ще съществува, докато съществува този кабинет. В него има заложен тежък антагонизъм. Другата линия на напрежение е парламентарното мнозинство срещу президента. Там ще се изострят нещата и през следващите месеци", заяви Живков.

Според Дариева Радев упорито отказва да напусне ролята на значим фактор в политиката, смята Дариева.

"Значимо беше неговото изявление от Шипка. Тогава той отправи сериозни критики. Неговата заявка е, че има амбиция да се изявява като говорител на патриотично доминираните българи. Той говори на опозицията не само в парламента. Ставаме свидетели на някакви заявки за бъдещ политически проект, който той никога не е криел. Сега Конституцията силно го ограничава. Основното разделение между правителство и президент е голямото разделение между либералното и консервативното", коментира тя пред Bulgaria ON AIR и допълни, че темата за националния празник е удобна за подобно противостоене.

Гостите изразиха мнение и по темата за връщането на Васил Божков в България. "С оглед на местните избори, влиянието на Васил Божков няма да бъде толкова значимо политически", смята Дариева.

Живков прогнозира сътресения в политическата система, но уточни, че ще има изпитания и за правораздавателната ни система. "Ще бъде изпитание за новия главен прокурор", каза той.

Социолозите посочиха, че кампанията за местните избори вече тече, а до две седмици трябва да станат ясни и всички номинации.

"Каквито и да са резултатите от местните избори, не трябва да изключваме следваща вълна на криза на взаимоотношенията на ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България". Това зависи и от кампанията в големите градове. Ще имаме големи битки, които няма да минат без пропагандното противопоставяне на ново срещу старо", настоя Живков.

Дариева е на мнение, че кампанията тече интензивно още от месец юли.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
12
 
! Отговори
до пикаещия преди 8 месеца
А защо либералното е свързано с робство и подчинение на америка ? Справка цялото ни управляващо правителство ДП, ПП, ГЕРБ и СДС а Сорос Денков няма какво да го коментирам.
17
2
 
4
 
! Отговори
малкия бубу преди 8 месеца
Не смятам да си губя времето и да ви акумулирам печалба от интернет трафика тук.
16
5
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 8 месеца
Либералното е синоним на безродщина. Навсякъде по света днес. Консервативното все още има някакъв процент патриотизъм.
15
8
 
12
 
! Отговори
да ви пикам преди 8 месеца
А защо т. нар. консервативно тука задължително е обвързано с руcоробство?
14
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Стига глупсоти - другия месец, този кабинет ще тръгне да се разпада. Борисов е против Радев ивинаги ще е така. За съжаление на Киро, опозицията им срещу Радев буквално иг уби. Другият път ни с "ала-бала", ни с купен вот ще си докарат и наполовина на сегашните проценти.
13
8
 
7
 
! Отговори
?!? преди 8 месеца
Радев подари тръбите ни за газ на Турската БОТАШ. С договор за 30 години , за да може Русия да си изнася газа за Сърбия и Унгария без да дава нито лев на България. Те турците имат резервиран капацитет за износ през България почти колкото е годишният предел на тръбите. Може да се окаже, че ние да нямаме възможност да си внесем газ през Гърция и Александруполис по нашите тръби. Предателят Радев е виновен. И ще си прави националистическа партия . Това е рашистка наглост
12
11
 
9
 
! Отговори
Всички знаят преди 8 месеца
Радев и Костя са патерици на Антихриста Путин!
11
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Денко и Киро са евро фашисти.
10
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Бла бла! Битка САщ- Русия на територията на България!
9
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Айде стига глупости. За всички е видно, че Радев работи за външни интереси докато кабинета е ориентиран към тези за народа. Както и да го въртите този Радев е Пълен Провал и пред него кабинета е за предпочитане. Ако Президента беше ориентиран политически към народа то тогава МС нямаше да има за какво да му е опозиция. Политически България никога не е била по-добре от колкото сега.
8
10
 
10
 
! Отговори
павиан от Техеран преди 8 месеца
радев е руски чopan. радев не го интересува българският интерес. радев не го интересува и личният му интерес. Единственото което интересува радев е как да задоволи русия.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Те са едно и също. ПП и ДБ ако са либерас а ГЕРП консерви но направиха сглопка.
6
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Само да посмеете да отмените Трети Март!
5
4
 
10
 
! Отговори
ГМО правителство преди 8 месеца
Заченати сме в храстите на едно посолство. Сокола от Сарайте помогна много при раждането.
4
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Айде стига глупости. За всички е видно, че кабинета работи за външни интереси докато Радев е ориентиран към тези за народа. Както и да го въртите този кабинет е Пълен Провал и пред него и Радев, президента е за предпочитане. Ако МС беше ориентиран политически към народа то тогава Радев нямаше да има за какво да е опозиция. Политически България никога не е била по-зле от колкото сега
3
8
 
5
 
! Отговори
Неразбрал преди 8 месеца
Индивидът с кльопналите уши и вдигнати юмрук за Пригожин или за Путин е?
2
2
 
2
 
! Отговори
пришълецът преди 8 месеца
А относно най-противния майтапа е голям...:)))
1
4
 
6
 
! Отговори
пришълецът преди 8 месеца
Консервтивно, но болшевшко:))) по злата дупа...:)))