Основното разделение между кабинет и Радев - спор между либералното и консервативното

Радев подготвя нов проект, категорични са социолози
28 авг 2023 10:43, Красимир Ангелов
64

Бизнесменът Васил Божков се върна в България и вече се появиха въпроси как ще се отрази това на политическата ситуация у нас. На фона на това се появиха за пореден път искри в управляващата коалиция. До какво ще доведе това?

"Затишието беше кратко, но това е очаквано. Тази година имахме избори през април, динамиката беше очаквано висока. Хоризонтът, който дават местните избори през есента, не предполагаше спокойно политическо лято. Феноменът българските политици да разговарят през медиите не е новина. С наближаването на местните избори тонът ще се изостри", коментира социологът Елена Дариева в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ най-ефективно е говоренето при конфронтация с опонента. Според социолога Добромир Живков линия на напрежение винаги ще има.

Още по темата
"Видяхме пореден епизод, включително и от страна на г-н Борисов. От гледна точка на ГЕРБ това е нормално. Това е линия на напрежение, която непрекъснато ще съществува, докато съществува този кабинет. В него има заложен тежък антагонизъм. Другата линия на напрежение е парламентарното мнозинство срещу президента. Там ще се изострят нещата и през следващите месеци", заяви Живков.

Според Дариева Радев упорито отказва да напусне ролята на значим фактор в политиката, смята Дариева.

"Значимо беше неговото изявление от Шипка. Тогава той отправи сериозни критики. Неговата заявка е, че има амбиция да се изявява като говорител на патриотично доминираните българи. Той говори на опозицията не само в парламента. Ставаме свидетели на някакви заявки за бъдещ политически проект, който той никога не е криел. Сега Конституцията силно го ограничава. Основното разделение между правителство и президент е голямото разделение между либералното и консервативното", коментира тя пред Bulgaria ON AIR и допълни, че темата за националния празник е удобна за подобно противостоене.

Гостите изразиха мнение и по темата за връщането на Васил Божков в България. "С оглед на местните избори, влиянието на Васил Божков няма да бъде толкова значимо политически", смята Дариева.

Живков прогнозира сътресения в политическата система, но уточни, че ще има изпитания и за правораздавателната ни система. "Ще бъде изпитание за новия главен прокурор", каза той.

Социолозите посочиха, че кампанията за местните избори вече тече, а до две седмици трябва да станат ясни и всички номинации.

"Каквито и да са резултатите от местните избори, не трябва да изключваме следваща вълна на криза на взаимоотношенията на ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България". Това зависи и от кампанията в големите градове. Ще имаме големи битки, които няма да минат без пропагандното противопоставяне на ново срещу старо", настоя Живков.

Дариева е на мнение, че кампанията тече интензивно още от месец юли.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
6
 
6
 
! Отговори
Зунга Бунга преди 8 месеца
Радев е виновен
37
9
 
5
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 8 месеца
Радев е ПРЕДАТЕЛ.
36
8
 
6
 
! Отговори
Перко преди 8 месеца
Радефф е позор!
35
8
 
4
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 8 месеца
След броени дни започва Бойко.Радев да търси миша дупка
34
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Бонго Бонго7 септ. на Живков и 9 септ на особождението национални празници!!!!!!!!!!
33
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
БЛА БЛА. НИТО ПАТРИОТИ, НИТО ЛИБЕРАЛИ ИМАМЕ! ВСИЧКИ СА МАС КАРИ И РУСКИ ПОД ЛОГИ!
32
12
 
3
 
! Отговори
Разделение? преди 8 месеца
Слугите на путин и нормалния живот. Помня кога започна инфлацията--с войната на путин, помня кога започнаха да умират стотици хиляди--с войната на путин. И помня думите на радев--че Украйна поддържала войната и едва ли не- Украйна е виновна за руските танкове в нейната територия. Интересно, ако дойдта танкове на наша територия от съседна нам държава, явно пак Бългаиря ще е виновна,според радев. Ето това е национален предател.
31
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
уКРАЙНА ПРОБИ ЛИНИЯТА НА КРИМ! К-ВИ СБОГОМ! ЗАНИМАВАЙТЕ НИ ТУК С НЕКЪВ РУСКИ ПАПАГАЛ...
30
5
 
4
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 8 месеца
Руснака,който остава тук на изпит по български език!!!!! Не???? Вън!!!!
29
11
 
3
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 8 месеца
6 ти септември национален празник!!!!!!!!!!
28
10
 
6
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 8 месеца
Долу радев
27
6
 
5
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 8 месеца
Няма между, няма разделение,няма спор.Ключови думи на РАДЕВИТЕ ПИДИРАНСИ НЕБЪЛГАРИ. ОБЕДИНЯВАЙТЕ СЕ НАПУК НА РАДЕВ МЪЙРШАТА .РУСИЯ ВЪН.
26
2
 
4
 
! Отговори
жорето преди 8 месеца
Абе тия социопати защо не ми обяснят разликата между консерва и либерал - второто ми изглежда като бухнала консерва
25
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
г-н Радев трябва да излезе по националната телевизия и да каже - политиците са буклици и не ман не ми се пува в тая помийна яма която се върти в народното събрание. Да си хвърли оставката и да си замине като пич. Само той каза нещо срещу Зеленски, другите му целуваха ръка.
24
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 23 - Да?! И кой ще ни научи да махаме с нашето знаме? Костадинов или Президента?
23
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 15 - така ви се иска на всичките от Максуда! И после - Служебно! А после - Костадинов на бял кон! Варненски мечти!
22
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 21 - Ако е с американско или украинско знаменце тогава ли го броим за патриотизъм? Докато не се научим да развяваме нашето знаме, а не чужди, няма патриотизъм.
21
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До кики - меко казано за гражданска война трябват граждани, а ти определено не си сред тях. Това с гражданската война е новата любима песничка на Максуда!
20
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Христо Христов -ъхъ! Патриотизъм с руско знаменце!
19
3
 
8
 
! Отговори
кики преди 8 месеца
С нетърпение чакам некоалицията да се разпадне, когато Божков излезе от ареста. Няма кой да пази ББ и той ще се покрие. Освен ако поръчката от Урсула е "правителство с цената на всичко". Тогава ще стане меко казано гражданска война.