Гешев: Коста Кънчев и Антони Тренчев от Nexo са обявени за издирване

Има защитен свидетел в разследването
Обновена: 21 яну 2023 10:33 | 21 яну 2023 10:33, Йоана Цонева
256
Гешев: Коста Кънчев и Антони Тренчев от  Nexo са обявени за издирване
Снимка: БГНЕС

По разследването Nexo вече има и защитен свидетел, съобщи пред БНТ главният прокурор Иван Гешев. Защитеният свидетел се притеснява и за сигурността си, заяви още той.

Коста Кънчев и Антони Тренчев са обявени за издирване, ще бъдат обявени и в Интерпол. Те могат да си позволят да са на приятни и топли дестинации по целия свят, заяви Иван Гешев, намеквайки за сериозните им финансови възможности. Иронично преди това главният прокурор коментира, че от разследването може да се направи извод, че конвенционалните валути не са в миналото, тъй като са установени сметки с преводи от крипто именно в конвенционална валута.

Споразумението в САЩ, сключено от Nexo, няма нищо общо с разследването за данъчни престъпления у нас и Европа. "Не знам защо у нас споразумението е нещо лошо, а в САЩ е нещо добро", коментира Гешев и посочи, че българската прокуратура, освен поздравлението, е "уведомила САЩ с информация за разследването на у нас". Той сравни ситуацията с "глоба за пресичане на червено, което не означава, че ще престанат да те разследват за извършено убийство". В този смисъл разследването у нас продължава, няма общо с констатациите в САЩ, а българските власти работят в тясно сътрудничество със службите във Великобритания.

Това е мащабно разследване, което ще отнеме време, предупреди главния прокурор и сравни разследването и за Nexo с това за Барселона, че и двете имат международен елемент, за което българските власти се нуждаят от съдействието на международните партньори, за да завършат разследването у нас, което е за пране на пари.

Още по темата
Иначе самият Гешев заяви, че като чуе думите "кюлчета" и "Барселона" отговаря по рефлекс, че не е наблюдаващ прокурор и не е наясно с развитието на разследванията. Въпреки това главният прокурор обяви, че разследванията са към края си и предстои да приключат в рамките на следващите седмици до месец.

Българската прокуратура и българските магистрати спазват законите до буква и точка, убеден е Гешев.

На въпрос за изказаната вчера критика от страна на американския посланик у нас Херо Мустафа, че при наложени санкции по глобалния закон Магнитски у нас няма нито едно разследване, Иван Гешев обяви това за фалшива новина. "Съмнявам се, че госпожа Мустафа го е казала, но не мога да коментирам думи на политическо лице", посочи още Гешев. Той посочи, че "Магнитски" е санкция с административен характер и няма юридическа и правна стойност не само у нас, но и според европейското законодателство. Българската прокуратура да предприеме действия на база на тези санкции би било нарушение на собственото, а и на европейското законодателство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
3
 
0
 
! Отговори
Просто е!! преди 1 година
Коста Кънчев са го арестували на някакъв таван в Лозенец. Крил се като мишка.Оня другия *** ще го докарат от някъде по етапен ред с праннги на ръцете и краката.
194
1
 
3
 
! Отговори
Каскет преди 1 година
Е за затвора
193
2
 
5
 
! Отговори
Каскет преди 1 година
Смешен ,Nexo ви съди за 1 милиард
192
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой е защитеният свидетел? Да не е Бате?
191
1
 
2
 
! Отговори
Опппааа преди 1 година
Търсете ги в Дубай !
190
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия първо задържат, след това търсят улики и затова за тези безчинства е осъждана България. Заради прокуратурата, държавата, т.е. ние плащаме милиони обезщетения. Това най-сетне трябва се се коригира в закон и вината да е лична, а не българите да плащаме за такива произволи. А за кюлчетата и пачките ще има ли най-сетне разследвани и ще издирвате ли някой.Народът никога няма да го забрави и да го прости на тази институция.
189
1
 
8
 
! Отговори
ГжегошБженчешчикевич преди 1 година
Не разбрах ясно в какво точно ги обвиняват, та да ги издирват. Моля, някой да ми обясни! Благодаря!
188
0
 
8
 
! Отговори
Кметът преди 1 година
Каскет,а ти кога?
187
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никакво съмнение няма, че този ще остане в историята като прокурора на мафията. Гони чуждите мафиоти, а 'нашите' закриля. Вкара и невинни хора в затвора само и само да отчита дейност. Прокуратурата на Конго сигурно работи по-добре. Позорно е, факт.
186
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе Гешев нали Сийка каза, че NEXO са разследвани в САЩ за пране на пари на руснаци и джихадисти и даначни измами. А, кво се оказа, че споразумението с властите в САЩ няма и намек в подкрепа на подобни обвинения.Освен това глобата от 45 млн. $ е доста ниска в сравнение с милиардите които плащат други компании.
185
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"proof of stake, NEXO е ERC-20 token" прозяяя ... Мляс мляс ... Кво е това е? Зени са у раце и запопни истинска работа ве
184
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Няма да работя, за да плащам за грешките на прокуратурата." - Кои ни пита за това?
183
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чувалите от Хемус кога ще разследват.
182
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Споко, като прехвърлят 51% от Нексо на Петьо Еврото, ще отпаднат обвиненията.
181
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тарикатите от ,Nexo са преобръщали крипто в традиционна, конвенционална валута и са я препращали към лични сметки? Скоро ще бъдат издадени бюлетини на Интерпол за издирването на Тренчев и компания. Прали са мръсни руски пари. Засечени са трансфери към терорист от Хамас и руски фирми под ембарго.
180
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В сутрешното си предаване днес Георги Любенов прекали с повтаряне на въпроса си към Гешев за "кюлчета и пачки", сякаш самият Киро просто му суфлираше настойчиво в ухото. Няма кюлчета и пачки Жоре, има само снимки. Същото е и с къщата в Барселона. Български политици и журналисти сами се оплитат в нескопосаните инсценировки на ченгета от ДС, създателите на несъстоятелните обвинения срещу Борисов. Любенов е напът, да преименува предаването си в "Клюки и изрезки от вестници".
179
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
200 Това са недоказани спекулации, като изрезки от вестници, клевети и откровени лъжи.
178
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще е забавно да се гледа как ще се гъне КаскетЯ, когато конгресменът встъпи начело на комисията и ГешеФФ бъде санкциониран:Да припомним:"Превръщането на прокуратурата в оръжие за организираната престъпност и корупция е сериозна заплаха за стабилността на важен съюзник в НАТО и като цяло за Балканите.Може би най-притеснително е, че българският съд изглежда следва отказа на прокуратурата да действа срещу санкционирани индивиди, и наскоро обяви санкции на САЩ под глобалния закон "Магнитски" за неефективни и без правна сила в България"И не на последно място, това писмо е адресирано до
177
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жалко, че от България са мамени стотици хиляди вложители в Нексо и че реалните им пари са преобръщани в крипто. Жалко, че от платформа със седалище в България, са се прали пари, извършвали са се трансфери към терорист от Хамас и руски фирми под санкции. Жалко, че Нексо си е купувала политици и партии, и е помогнала за манипулиране на машинния вот. Близък съратник на Тренчев е държал машините в склад. Скоро ще има червени бюлетини за международно издирване за шефовете на Нексо.
176
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сума ти българи имат имоти в чужбина, а Баце е в частния бизнес от 1991 и е милионер от поне 15 годинине виждам що да не даде пари за къща на любовницата си и детето си.