Гешев: Коста Кънчев и Антони Тренчев от Nexo са обявени за издирване

Има защитен свидетел в разследването
Обновена: 21 яну 2023 10:33 | 21 яну 2023 10:33, Йоана Цонева
256
Гешев: Коста Кънчев и Антони Тренчев от  Nexo са обявени за издирване
Снимка: БГНЕС

По разследването Nexo вече има и защитен свидетел, съобщи пред БНТ главният прокурор Иван Гешев. Защитеният свидетел се притеснява и за сигурността си, заяви още той.

Коста Кънчев и Антони Тренчев са обявени за издирване, ще бъдат обявени и в Интерпол. Те могат да си позволят да са на приятни и топли дестинации по целия свят, заяви Иван Гешев, намеквайки за сериозните им финансови възможности. Иронично преди това главният прокурор коментира, че от разследването може да се направи извод, че конвенционалните валути не са в миналото, тъй като са установени сметки с преводи от крипто именно в конвенционална валута.

Споразумението в САЩ, сключено от Nexo, няма нищо общо с разследването за данъчни престъпления у нас и Европа. "Не знам защо у нас споразумението е нещо лошо, а в САЩ е нещо добро", коментира Гешев и посочи, че българската прокуратура, освен поздравлението, е "уведомила САЩ с информация за разследването на у нас". Той сравни ситуацията с "глоба за пресичане на червено, което не означава, че ще престанат да те разследват за извършено убийство". В този смисъл разследването у нас продължава, няма общо с констатациите в САЩ, а българските власти работят в тясно сътрудничество със службите във Великобритания.

Това е мащабно разследване, което ще отнеме време, предупреди главния прокурор и сравни разследването и за Nexo с това за Барселона, че и двете имат международен елемент, за което българските власти се нуждаят от съдействието на международните партньори, за да завършат разследването у нас, което е за пране на пари.

Още по темата
Иначе самият Гешев заяви, че като чуе думите "кюлчета" и "Барселона" отговаря по рефлекс, че не е наблюдаващ прокурор и не е наясно с развитието на разследванията. Въпреки това главният прокурор обяви, че разследванията са към края си и предстои да приключат в рамките на следващите седмици до месец.

Българската прокуратура и българските магистрати спазват законите до буква и точка, убеден е Гешев.

На въпрос за изказаната вчера критика от страна на американския посланик у нас Херо Мустафа, че при наложени санкции по глобалния закон Магнитски у нас няма нито едно разследване, Иван Гешев обяви това за фалшива новина. "Съмнявам се, че госпожа Мустафа го е казала, но не мога да коментирам думи на политическо лице", посочи още Гешев. Той посочи, че "Магнитски" е санкция с административен характер и няма юридическа и правна стойност не само у нас, но и според европейското законодателство. Българската прокуратура да предприеме действия на база на тези санкции би било нарушение на собственото, а и на европейското законодателство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България най-сигурният начин да направиш пари е Гешо да ти спретне цирк. Някой осъден да е имало някога? Винаги след това прокуратурата бива оръсена. То така става понеже работата им е да внасят обвинение в съда, а не да се правят на инфлуенсъри артисти-дубльори на МВР. Всичкото им е такова. Време им е да излизат в пенсия.
114
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми то така всеки един случаен гражданин,хванат от пътя,може да бъде обвинен,съден и осъден,без той дори да разбере(даже без да знае)и защо е осъден.Има и такива случаи и не защото имена съвпадат а защото така трябва и за да знае всеки един гражданин,че Конституцията е само на книга но не и основен законТо и половината нови закони просто я заобикалят,че се налага правни капацитети да припомнят,че тя все пак съществува и от хорски срам,трябва ако не се изпълнява,то поне да се Уважава
113
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма кой да търси лична отговорност за служебни своеволия на чуковете....И затова силициева долина няма да има в софето, инвеститорите до месец ще се изнесат.
112
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поръчкова работа. Смачкане на крипто банка. Както предишните две банки. Лошото е имиджа който се сьздава. Луксозните офиси ще останат празни.
111
5
 
11
 
! Отговори
Ще ги гепи за Дубая преди 1 година
Как ще успеят да ги хванат? С много пари и власт по цял свят могат да се укрият и да си живеят като Шейхове и Крале.
110
16
 
4
 
! Отговори
В. преди 1 година
То лесно ще се разплете какви пари са претакали. Ако има бюджетни, държавни, ще вървят комплект при Гешев
109
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Егати наглостта!На американците ще си платят като отче наш и нищо не казват,а на нашите се зъбят и заплашват със съд.Гешев трябваше да откаже разследване на американците ли?Я спрете да наглеете и се осъзнайте малко!
108
12
 
18
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 1 година
Новината, че Антони Антониев Тренчев (син на Антони Панайотов Тренчев, "агент Петров" към ВГУ на ДС) се издирва чрез Интерпол, ме зарадва много! Пожелавам успех на Интерпол!!!
107
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 126:Защо ние да плащаме?Акцията е стартирана от 8 американски прокурора.Нексо да платят и на България както са платили на САЩ,за да спрат разследването.
106
18
 
32
 
! Отговори
Бо преди 1 година
Пак ще плащаме като попове за поредния политически цирк на Гешо-Кешо. Само че аз повече пари няма да давам за такива глупости, да плаща ненужната торба сланина Бойко, дебелосера Биков и спрънджата Деса-Поетеса, който си поръчва цирка да си го плаща.
105
14
 
34
 
! Отговори
Това посмешище преди 1 година
е време да бъде разкарано от прокуратурата! Не стига, че е абсолютен профан и иммбецилл... ами и се разиграва като едноличен собственик на всичко в тази държава! Накрая пак целият народ ще плаща за простотиите му! Такъв павиан наистина няма другаде!
104
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На не откритите им се прави реверанс,като им се казва да си намерят по топли местенца,където никой не може да ги измъкне,дори и да бъдат разкрити.Та те дори не са обвинени за да бъдат издирвани.Блокчейна,обаче няма да бъде спрян по никакъв начин,защото не се прехвърля през банки а чрез код.Напоследък има натиск към него,защото заплашва $,но много интелигентни и на върхови места в бизнесите,хора,са притежатели на такива средства,като сигурно убежище при"колапс"на световните валути.
103
19
 
9
 
! Отговори
нексссооо преди 1 година
аз знам че невинните не се крият .
102
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Беше казал на Боци, че умее да са прави на луд. И се прави вече повече от три години. Половината му мандат мина.
101
10
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Криптопрокурори издирват криптобанкери, няма такъв криптоцирк. Гешев, май е по-добре да се връщаш в Мирково да садиш картофи.
100
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Nexo програмист 18 к заплата , плащат им в лева, за да ви продават дигитални цифри , честна работа , а и поддържат войната в Украйна и пращат пари на Зеленски, хвалят се в официалния им сайт
99
3
 
1
 
! Отговори
ДО 117 преди 1 година
До Анонимен 117Я СЕ НАУЧИ ДА ПИШЕШ...
98
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гешев е некомпетентен. Шведите избиват народа, той тръгнал да съди бизнес, за който все още няма правна рамка, а и САЩ нямат присъди, а глоба
97
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Smazkan muschmol ti i oste trima zarvula trjbva da iszesnat i Bylgaria ste se opravi dogana,boika perukata i slavuna
96
16
 
7
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 1 година
Какво сте зейнали против прокуратурата! Те ли раздават присъдите? Я вижте в НСИ колко дават за изнасилнате, средно 4-5г., за убийство 8-9г., хиляди самоотводи, по всякъкъв повод, само и само да не гледат някое дело, съпружески състави -адвокат+съдия, прокурор+съдия, и т.н.един престъпник цяла Изт. България отказа да го съди. При най-високи заплати (изразени спрямо средната) в целия ЕС. И неприкосновени разбира се!!Никой никога не е осъждан.