Петков: Не вярвам, че Нинова ще напусне коалицията

Важно е България и Румъния да са добри партньори, каза още той
29 апр 2022 19:10, Нели Христова
203
Петков: Не вярвам, че Нинова ще напусне коалицията
Снимка: БГНЕС

"Това, което ясно беше изразено, че следващата седмица ще има решение на НС. ПП ще гласува за предоставяне на военно-техничка помощ в Украйна. Президентът Зеленски поиска много специфична военно-техническа помощ – да ремонтираме техните военни машини в българските заводи. Така че се надявам, че тази помощ ще може да бъде дадена след решение на НС. А г-жа Нинова като коалиционен партньор вярвам, че няма да напусне коалицията. До този момент въпреки различните мнения по различни въпроси – коалицията продължава да работи и да дава добри резултати". Това заяви премиерът Кирил Петков на брифинг с румънския си колега Николае Чука и еврокомисарят по транспорта Адина Валян в Букурещ във връзка със заявката на соцлидерката Корнелия Нинова, че БСП ще напусне коалицията при предоставяне на военна помощ на Украйна.

"Имаме газова криза, война в Украйна и европейски усилия за преодоляване на възможна продоволствена криза. Ето затова е важно България и Румъния да не са само добри съседи, но и добри партньори", каза още Петков.

По думите му това показва усилената работа, която с румънските партньори имат като предизвикателство.

Според него има инфраструктура, която не досега не е оптимизирана напълно  – тръбата, която докарва газ през Румъния и България към Турция.

"Сега може да работи в обратната посока. Да купуваме заедно втечнен газ е голяма възможност, защото ценовите нива ще са различни, ако купуваме заедно", допълни той.

"Обсъдихме общи въпроси - влизането в Шенген. Европейското бъдеще на Украйна, Молдова и Грузия са важни приоритети за нас", заяви още премиерът.

Кирил Петков заяви, че още следващата седмица почва работната група, която ще работи по инфраструктурните проекти, чрез които река Дунав да бъде плавателна през цялото време на годината.

"Както и идеята за един мост до Русе, и още 4 допълнителни моста, които могат да свържат нашите страни. Радвам се, че допълнително осъзнахме, че заедно можем много по-силно да противодействаме на рисковете от енергийната криза", каза още министър-председателят. И съобщи, че на 5 май енергийните министри на двете страни ще се срещнат в София.

От своя страна министър-председателят на Румъния Николае Чука заяви, че днешната среща е била продуктивна.

"Разговаряхме за общи интереси и теми, и естествено присъствието на Адина Валян допринесе за дискутирането на основните теми: начинът, по който може да развиваме общите програми за взаимна свързаност. Тръгнахме от контекста на безопасността и сигурност - Кирил Петков дойде в Букурещ след визита в Украйна. Двамата бяхме в Киев и беше много добра възможност да дискутираме инвазията на Русия в Украйна. Потвърдихме подкрепата за суверенитета на Украйна и заедно осъдихме агресията на Русия", каза още румънският премиер. По думите му приемането в Шенгенското пространство с обединени усилия са най-важната цел на двете страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КИРЕ ЗАМИНАВАЙ СИ- РАДЕВ ЮМРУКА ВЕЧЕ Е ПРИГОТВИЛ ЯНЕВ ЗА НОВ ПРЕМИЕР
146
0
 
4
 
! Отговори
11 преди 2 години
КИРЕ, ЧАО СИ!!
145
1
 
4
 
! Отговори
Xaxa преди 2 години
Ти не вярваш ама тя друг печеливш ход няма.Ще я напусне и ще има предсрочни избори наесен. Дано не натвориш още много простотии дотогава.
144
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кириле, липсва ти опит.
143
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А стой та гледай. Ще видиш после верваш ли не верваш ли.
142
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не коалицията а парламента трябва да напусне за да срине това продажно правителство и парашутистите влезли в парламента!
141
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нинова едва ли ще пусне кокала.
140
1
 
0
 
! Отговори
рибата преди 2 години
избори кога?
139
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както е написал ВазовНека носим йоще срама по челото,синила от бича, следи от теглото;нека спомен люти от дни на позорда висне кат облак в наший кръгозор;нека ни отрича исторйята, века,нека е трагично името ни; некаО Шипка, триста деня нашите душмани парите ни грабят...
138
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде е Най-често и отровното трио с три палатки да затворят центъра и да паднат Кирчо и Кокорчи че шефа вчера каза че увеличение на заплатата в тази динамична икономическа криза ще видим на КиРово лято!
137
0
 
5
 
! Отговори
НЕЩЕМ В ЕВРАЗИЯ ВЕ преди 2 години
ГРАБВАЙТЕ СЕ С НИНОВА И СЕ ИЗНАСЯЙТЕ ЧЕ ЩЕ ВИ ЧАГЪРТАМЕ АМА ЯКО- ПРИ БОРИСОВ 1/4 2021Г НУЛЕВА ИНФЛАЦИЯ- ЩО ДОЙДОХА ЧЕРВЕНИТЕ *** И ГЛЕДАЙ ТИ КАКВА НАСТАНА В МАГАЗИНИТЕ ЦЕНИТЕ РАСТАТ С ДНИ, А КОЙ СЕ Е ХВАНАЛ ДА ПОСТРОИ НЕЩО ВИ ПОПЪРЖА НА ВСЯКА КРАЧКА- ОБЪРКАХТЕ НИ ЖИВОТА ХАЙРАСЪЗИ- ПАК ГИ ИЗБЕРЕТЕ.
136
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На кого мажат очите. Ще ремонтираме скраб и рециклираме патрони ли?Хитър начин да изнесем оръжие ако народа е сляп.Ще вкараме желязо и ще го върнем под формата на оръжие.Вярно аз съм *** човек и наивен ама ако всички повярват в това ще се окаже че цял един народ заслужава тоягата която му готви Кико.
135
0
 
5
 
! Отговори
НЕЩЕМ В ЕВРАЗИЯ ВЕ преди 2 години
И НИЕ НЕ ВЯРВАМЕ, ДОКАТО НЕ СЪСИПЕ ИКОНОМИКАТА НА БЪЛГАРИЯ ЧЕРВЕНИТЕ НЯМА ДА МИРЯСАТ- ТЯХНАТА ЦЕЛ ЗАДАДЕНА ОТ КРЕМЪЛ Е БГ В ЕВРАЗИЯ.
134
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе нещо не е наред с това правителство. Тоя си говори като, че е в кръчмата на 5 ракии. Зеленски лично на него му обещал, той лично искал да помогне на Укрина, не вярвал в това, вярвал в онова....За нещо като аргументи да е чувал? Какво ги учат в тоя Харвард, та се смята за толкова престижно?
133
3
 
5
 
! Отговори
Златка преди 2 години
Няма да си тръгне Корнелията и БZП , тази е толкова нагла, само говори , а нищо не прави, ми напусни бе корнелке
132
0
 
3
 
! Отговори
хахахахааа.... преди 2 години
Той не е икономист или политик, просто весел човек...
131
1
 
5
 
! Отговори
Нинова:ха-ха-хи преди 2 години
Треперят му мартинките на ПростотоКире....да идва и да ми целува...той знае кое...това което целува на ХероКустакатата...
130
1
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Бързо е разбрал,че др.Нинова захапе ли кокала,няма пускане.
129
0
 
2
 
! Отговори
д преди 2 години
Абе еййй .... пиарите - така ли не скроихте едно сако на премиера ... все ми изглежда като момче от село
128
0
 
7
 
! Отговори
#ОСТАВКА преди 2 години
Какъв Шенген сте обсъдили бе агент кирилчо, какъв шенген ти се види, като ти си източил всички касички и на есен ни чака хипер инфлация, в момента всичко е по две и по три, а ми говорите за 12 % инфлация... чакам те на площада лично да си поговорим лъжлива гни до...