Запрянов увери: Военната служба няма да се връща

Ще се предприеме комплексен подход за преодоляване на проблема
Обновена: 30 апр 2024 16:31 | 30 апр 2024 16:30, Нели Христова
74
Запрянов увери: Военната служба няма да се връща
Снимка: БГНЕС

Министерството на отбраната предприема комплексен подход за преодоляване на проблема с некомплекта във въоръжените сили, каза министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Днес служебният военен министър участва във видеоконферентната връзка с националните командири на българските контингенти, които участват в мисии и операции на НАТО и Европейския съюз в Босна и Херцеговина, Косово и Ирак. По думите на министъра – модернизацията на техниката и въоръжението, социалният пакет, повишаването на заплащането на военнослужещите, издигането на авторитета на военната професия са мерки, които се очаква да доведат до по-голям интерес към служба във Въоръжените сили на Република България.

„Приетото от Народното събрание решение за актуализиране на заплатите на военнослужещите от 1 януари 2025 г. е само един инструмент, но много важен“, подчерта той и допълни: „Възнагражденията трябва да съответстват на тежестта на службата, която нашите военнослужещи носят“. Диференцирането на заплащането за някои особено дефицитни категории професии, които са изключително важни и за бизнеса, ще направи професията на военнослужещия по-конкурентна на пазара на труда, посочи той. „Аз съм много горд, че най-после армията се възприе като национална институция и много рядко едно решение в Народното събрание се гласува с абсолютно мнозинство. Това ме обнадеждава и ни задължава да продължим да носим службата, да издигаме способностите за отбрана на страната и да се грижим за българските граждани в изпълнение на третата мисия“, каза Запрянов.

В отговор на въпрос той посочи, че не се обмисля връщане на наборната служба. За попълването на резерва също се предприемат комплексни мерки, но ако те не сработят, може да се въведе задължителното изискване някои категории държавни служители да имат военна подготовка. Това засяга служители в структури от системата на националната сигурност, МВР, правосъдната система и други.

По отношение на кампанията за прием във висшите военни училища, която тече в момента, министърът на отбраната посочи, че тази година се очаква повече окомплектоване на вакантните места. „Младите хора трябва да знаят, че в армията, встъпвайки в служба като войници, сержанти и офицери имат бъдеще и успешна кариера“, посочи той.

Във връзка с проектите за модернизация министър Запрянов посочи, че страната ни е в уникална ситуация: предвид членството ни в НАТО и ЕС, може да придобием техника с всякакво ниво на секретност. „За България няма ембарго на закупуване на модерна, най-съвременна техника. Стига да имаме средства, ние сме в състояние да доставяме най-модерните и най-мощни системи“, посочи той.

В отговор на журналистически въпрос за подготовката на Трета авиобаза за приемането на новите самолети F-16 Block 70, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заяви, че към края на август ще бъдат сертифицирани ключови обекти от инфраструктурата във формированието с намерението те да бъдат допълнително надградени с необходимите системи. „Те трябва да имат определена степен на завършеност, за да може да започне оборудването им. Ако фокусираме усилията си върху тези няколко обекта, приемането на самолетите ще бъде възможно“, подчерта началникът на отбраната. Продължават усилията и към друга група обекти, които осигуряват поддръжката на самолетите, към която също има големи изисквания, на които инфраструктурата и съоръженията трябва да отговарят. Тези обекти трябва да бъдат завършени до март-април 2025 г.

Адмирал Ефтимов отбеляза, че процесът по реконструкция и модернизация на инфраструктурата в авиобазата е много мащабен. „Той не касае само приемането, поддържането и обслужването на самолетите, а и цялостния живот в базата – комунално-битовите условия, пожарното осигуряване и други обекти. За да могат нашите военнослужещи, летци и техници да служат в условия, подходящи както за техниката, която придобиват, така и за времето, в което живеем“, заключи началникът на отбраната.

„Предстоят много сериозни проекти по инфраструктурното изграждане на въоръжените сили“, посочи министър Запрянов и подчерта, че инфраструктурата е част от оперативните способности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от Политика
Откриват Научноизследователски институт по иновативна медицина
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
1
 
! Отговори
Юлиян преди 2 седмици
Така и не разбрахме какви са другите начини за привличане на млади хора във войската,освен повишаването на заплащането.Страхувам се,че такива "доброволни" няма.Остава да чуем какви ще са принудителните.Иначе не виждам как.
61
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ще им намерим работа и добро заплащане на Източния фронт на НАТО в Украйна. Да не се плашат, защото НАТО е най-великата армия и Путин ще избяга като бито куче, когато види нашите Натовски воини на Запрянов на фронтовата линия.
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ум под фуражка не вирее...
59
0
 
2
 
! Отговори
Обективен преди 2 седмици
Тоя старец е като Бай Дън - мирише на пръст и червеите вече го полазват , но продължава да дава деменционен акъл.
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ами ако ни нападне Русия или Турция, какво ще правим с тия наркомани, дето произвежда даскалото.
57
3
 
4
 
! Отговори
Съвет до Запрянов преди 2 седмици
Като не искат доброволно,затваряй границата! Както в Украйна,който има пари в Европа,който няма в окопа,справедливо е!
56
1
 
6
 
! Отговори
Новина от последната преди 2 седмици
минута!След изказването на Запрянов,има Бум на желаещи младежи да се запишат в българската армия! Даже синовете на Плевнелиев,Тагарев,Атанасов са първи в списъка на БА! Така се прави отговорно,евала!
55
0
 
4
 
! Отговори
До Коко преди 2 седмици
Можеш ли да се определиш от кой пол си
54
1
 
0
 
! Отговори
читалище заря преди 2 седмици
До Николайастралопотек, а? казах ти да ти пращат готови текстове, че горкото си с килийно...ако дедо ти не е бил активен борец и до дежурен по дискусии да не си се доредил
53
0
 
0
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 2 седмици
До До тоя по долу кълнещия се, 3-ти отделен мотострелкови батальон от 50-и мотострелкови полк под. (65880) 44080, 42980 ши3ак, на тва ли викаш "Транспортни войски"
52
3
 
6
 
! Отговори
Велизар преди 2 седмици
Тия *** да вземат да се скрият някъде, преди да са ги изритали с шутове скандално опсаните приказки за война, които ръсят. Ще си оставят младите хора професиите и живота, за да пълнят вмирисаните казарми, да затъпяват и да изпълняват командите на разни ***.... Страхотна идея е и в нация с все по-малко работна ръка и все повече пенсионери да занимаваш младите хора с глупости. Още една причина да си биеш шута от тая к*чина наречена държава. И какъв е скритият подтекст? Осрахте се в Украйна и сега ви трябва пушечно месо да бранят шиши и тиквун ли?
51
6
 
7
 
! Отговори
Простотия преди 2 седмици
Независимо от продължителността, поделението или обучението: Казармата е абсолютна загуба на време! Нищо не оправдава тази загуба! Няма никакво значение какво знаеш! Казармата е пропаднала форма на унижение и разврат! Колко хора биваха изнасилвани, започнаха да изпозлват наркотици, или бяха убити... знаем всички много добре! Казармата е място за хора без никаква стойност и да имат власт да си чешат егото. Нищо повече, нищо по-малко! Има професионална войска. Да се оправят както могат! И без това нищо не могат :)
50
5
 
5
 
! Отговори
Николай преди 2 седмици
За съжаление е пълно *** на интелектуалното ниво на австролопитек. Яд ги е че са смотани в живота и търсят група от хора върху, която да си изсипят гнева от собствените неудачи. Както винаги някой друг им е виновен, например "днешната младеж", дето "за нищо не става". Нищо че същата младеж сигурно внася в пъти повече данъци в бюджета от завистливия ганьовец. Отделно, защо трява да робуваме на неандерталските схващания за патриотизъм на тия ***?
49
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Браво 46,но много от тия са страхливци 40 годишни мъже и тия по маккяъи са много наркомани и геьове как че им дадат оръжие на тия
48
3
 
7
 
! Отговори
Коко преди 2 седмици
Какъв дълг, каква Родина бе? Стане ли война в България, тоест само да подуша, че ще стане и веднага изчезвам за ЮАР или Перу. Този свещен дълг да се бият и умират оставям на тежко татуираните с ликове на Ботев и Левски по прасците патриоти :))) Ще се бия аз за някаква скапана държава, дето нищо не ми е дала, не че и искам нещо де. Аз всичко сам съм си постигнал. Защо да мра, вместо да си правя кефа някъде на спокойно :)))
47
1
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 седмици
До Националистарестович, де молатисе, достатъчно ти се смеяха в украйна. освен тебе никой не я дъвче тая опорка
46
3
 
4
 
! Отговори
До тоя по долу преди 2 седмици
Ти само бетон си бъркал!Нас един капитан от София нощем ни караше да му крадем лимонови и фикусови дръвчета от дворовете на хората!През деня отбелязва адресите, нощем ние с една Газка ходим и напълваме цялата каросерия!Отделно карахме строителни материали от военните обекти на вилата му!За 2 г. що други неща му откраднахме!Тоя к'вото видеше и харесваше ни караше да откраднем!Беше без никакви скрупули! Кълна се в децата си!Служих в Транспортни войски в Ботевград,обектите ни бяха в Правец и Зелин
45
0
 
6
 
! Отговори
Националист преди 2 седмици
Казарма не,но доброволци да. Преди два месеца даже един български патриот от синята общност геройски загина за правдата и борбата срещу руската заплаха. Затова призовавам,български мъже до 40 години да бъдат патриоти и да се запишат доброволно в БА! Призовавам и всички политически лидери със синове да дадат личен пример и запишат децата си в армията! Примерът е заразителен,а доброто се помни!!
44
1
 
1
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 2 седмици
До Анонимен42 турците ако са ти били проблем, неуки татарино, да не са допуснали да си "освободен" от васалите на монголския цар. по добре мисли, кому юю ше ручаш, като сърби и румънци си вземат техното, а румелийци им писне да хранят дежурни по дискусия и журналисти от читалищни медии и турят оградата на стара планина.
43
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 33 за разлика от Киро Байко ходил у казармата ,такива от ПП е нужно първи да минат през фронта на Украйна ,нали подаряват милиони на Украйна ,но друго си е да умрат за Украйна ,зеления много че им се радва )