Петков: Не вярвам, че Нинова ще напусне коалицията

Важно е България и Румъния да са добри партньори, каза още той
29 апр 2022 19:10, Нели Христова
203
Петков: Не вярвам, че Нинова ще напусне коалицията
Снимка: БГНЕС

"Това, което ясно беше изразено, че следващата седмица ще има решение на НС. ПП ще гласува за предоставяне на военно-техничка помощ в Украйна. Президентът Зеленски поиска много специфична военно-техническа помощ – да ремонтираме техните военни машини в българските заводи. Така че се надявам, че тази помощ ще може да бъде дадена след решение на НС. А г-жа Нинова като коалиционен партньор вярвам, че няма да напусне коалицията. До този момент въпреки различните мнения по различни въпроси – коалицията продължава да работи и да дава добри резултати". Това заяви премиерът Кирил Петков на брифинг с румънския си колега Николае Чука и еврокомисарят по транспорта Адина Валян в Букурещ във връзка със заявката на соцлидерката Корнелия Нинова, че БСП ще напусне коалицията при предоставяне на военна помощ на Украйна.

"Имаме газова криза, война в Украйна и европейски усилия за преодоляване на възможна продоволствена криза. Ето затова е важно България и Румъния да не са само добри съседи, но и добри партньори", каза още Петков.

По думите му това показва усилената работа, която с румънските партньори имат като предизвикателство.

Според него има инфраструктура, която не досега не е оптимизирана напълно  – тръбата, която докарва газ през Румъния и България към Турция.

"Сега може да работи в обратната посока. Да купуваме заедно втечнен газ е голяма възможност, защото ценовите нива ще са различни, ако купуваме заедно", допълни той.

"Обсъдихме общи въпроси - влизането в Шенген. Европейското бъдеще на Украйна, Молдова и Грузия са важни приоритети за нас", заяви още премиерът.

Кирил Петков заяви, че още следващата седмица почва работната група, която ще работи по инфраструктурните проекти, чрез които река Дунав да бъде плавателна през цялото време на годината.

"Както и идеята за един мост до Русе, и още 4 допълнителни моста, които могат да свържат нашите страни. Радвам се, че допълнително осъзнахме, че заедно можем много по-силно да противодействаме на рисковете от енергийната криза", каза още министър-председателят. И съобщи, че на 5 май енергийните министри на двете страни ще се срещнат в София.

От своя страна министър-председателят на Румъния Николае Чука заяви, че днешната среща е била продуктивна.

"Разговаряхме за общи интереси и теми, и естествено присъствието на Адина Валян допринесе за дискутирането на основните теми: начинът, по който може да развиваме общите програми за взаимна свързаност. Тръгнахме от контекста на безопасността и сигурност - Кирил Петков дойде в Букурещ след визита в Украйна. Двамата бяхме в Киев и беше много добра възможност да дискутираме инвазията на Русия в Украйна. Потвърдихме подкрепата за суверенитета на Украйна и заедно осъдихме агресията на Русия", каза още румънският премиер. По думите му приемането в Шенгенското пространство с обединени усилия са най-важната цел на двете страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
2
 
16
 
! Отговори
До 73 преди 2 години
Ура, ще има дискотека, 3часа няма ток, 1 има. Или беше обратно?Аааа, ама те са купили ядрено гориво от Уестингхаус, американско. Може да е по-скъпо, ама нали е западно.
66
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, ако не вярваш пробвай и след това си свободен да нарочиш нови предсрочни парламентарни избори. Там и други неща, дето не вярваш ще ти се случат.
65
25
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слава на кого? На народ, който не си знае корените? На народ, който е толкова зле ментално, че е в абстракция и избира актьор, явно подготвян 20 години извън страната, ЕВРЕИН да го вкара във ВОЙНА, да НЕ ПОДППИШЕ ЕЛЕМЕНТАРНО ПРИМИРИЕ, да МУ разрушат на въпросния народ домовете, да му избиват мъжете, жените и децата,. НЕ НАРОД, А ПУШЕЧНО МЕСО и аз трябва да го уважавам този безумен народ?! Защо?
64
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А бе тикво празна ти и за войната не ти дрънчеше,ама какво стана тя...
63
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Развейте червени знамена! На бунт срещу нацизъма и империализъма! Червената армия с вас!
62
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
само гледайте сега импексовата ка ще се изсули - не доставяме, връщаме ремонтирани .... вервайте ми
61
8
 
16
 
! Отговори
Подлата и долна преди 2 години
Нинова шантажира също, като лъжците Путин и Лавров. Напусне ли, това ще е последната и фатална грешка.
60
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
някой тук помни ли, че сред кандидат-президентите имаше някаква певица Луна? Имаше тази Луна едно изказване колко било лесно да се управлява България - просто се слуша САЩ. Факт. Не ви ли се струва, че имаме нейно подобие за премиер? Даже външно си приличат.
59
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Г-н Петков, питайте Нинова (дано скоро напусне коалицията, ама надали!), защо руснаците могат да нападат и внасят неограничено количество оръжие, да бомбардират и да избиват цивилни хора в чужда страна, а според Корнелия, нападнатите нямат право да получават помощ оръжие, с което да се отбраняват? И още я питайте тя кой иска да победи в тази война! Много ще е интересно, благодаря.
58
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пътнико свиден, пътнико млад, скоро ще тръгваш да видиш дебелия свят.
57
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Момченца и момиченца, малко преди есента силно ще ни замирише на война! Тогава друга песен ще запеете, но ще е късно!
56
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нинова, Киренце, ще ви напусне, защото някой трябва да управлява България след вас, а жената е политически отговорна.
55
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро долу!
54
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 65 Що не ходиш да прекопаш доматите не се занимавай с глупости
53
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може би защото няма да ни позволят да произвеждаме електромобили ще ремонтираме бойна техника?
52
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Плевен се носят слухове, че любовника на Корнелия Нинова е Стефан Бурджев, родом от плевенското село Садовец, община Долни Дъбник. За да стигне по Народното събрание, той си плаща освен кеш, но и в натура на каки ***; тя е ненаситна за всичко, било за ласки, мъжки целувки, топлина и удоволствия. Много си е падала по селската любов, някъде в някоя селска къща, ама да бъде обливана с бяла мъжка бладодат от загорели мъжорля по тялото, а те да танцуват под ритъма на народните врачански хор
51
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кириле да, ми счупи човек главата, че гласувах за вас. Хем един път, ядохме дървото с царя. Как можах, да се подхлъзна пак. Смешни наколенкаджии на Америка.
50
6
 
17
 
! Отговори
СР преди 2 години
Както и втората световна война запада е спонсорирал Германия, така и сега запада спонсорира укро-нацизма. И всичко това се плаща от богатите евреи, които са в сянка. Това е да се унищожи славянството, православното християнство, Русия и нейните богатсва.
49
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не му се вярвало. Защото при един вот на недоверие към правителството, май без БСП няма да стигнат гласове за подкрепа.
48
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ремонт на каквото и да е се осъществява май с лиценз. Какви са тези оръжия и на кого е лицензът? Струва ми се че пак се говори от типа "мижи да те лажем".