Петков: Не вярвам, че Нинова ще напусне коалицията

Важно е България и Румъния да са добри партньори, каза още той
29 апр 2022 19:10, Нели Христова
203
Петков: Не вярвам, че Нинова ще напусне коалицията
Снимка: БГНЕС

"Това, което ясно беше изразено, че следващата седмица ще има решение на НС. ПП ще гласува за предоставяне на военно-техничка помощ в Украйна. Президентът Зеленски поиска много специфична военно-техническа помощ – да ремонтираме техните военни машини в българските заводи. Така че се надявам, че тази помощ ще може да бъде дадена след решение на НС. А г-жа Нинова като коалиционен партньор вярвам, че няма да напусне коалицията. До този момент въпреки различните мнения по различни въпроси – коалицията продължава да работи и да дава добри резултати". Това заяви премиерът Кирил Петков на брифинг с румънския си колега Николае Чука и еврокомисарят по транспорта Адина Валян в Букурещ във връзка със заявката на соцлидерката Корнелия Нинова, че БСП ще напусне коалицията при предоставяне на военна помощ на Украйна.

"Имаме газова криза, война в Украйна и европейски усилия за преодоляване на възможна продоволствена криза. Ето затова е важно България и Румъния да не са само добри съседи, но и добри партньори", каза още Петков.

По думите му това показва усилената работа, която с румънските партньори имат като предизвикателство.

Според него има инфраструктура, която не досега не е оптимизирана напълно  – тръбата, която докарва газ през Румъния и България към Турция.

"Сега може да работи в обратната посока. Да купуваме заедно втечнен газ е голяма възможност, защото ценовите нива ще са различни, ако купуваме заедно", допълни той.

"Обсъдихме общи въпроси - влизането в Шенген. Европейското бъдеще на Украйна, Молдова и Грузия са важни приоритети за нас", заяви още премиерът.

Кирил Петков заяви, че още следващата седмица почва работната група, която ще работи по инфраструктурните проекти, чрез които река Дунав да бъде плавателна през цялото време на годината.

"Както и идеята за един мост до Русе, и още 4 допълнителни моста, които могат да свържат нашите страни. Радвам се, че допълнително осъзнахме, че заедно можем много по-силно да противодействаме на рисковете от енергийната криза", каза още министър-председателят. И съобщи, че на 5 май енергийните министри на двете страни ще се срещнат в София.

От своя страна министър-председателят на Румъния Николае Чука заяви, че днешната среща е била продуктивна.

"Разговаряхме за общи интереси и теми, и естествено присъствието на Адина Валян допринесе за дискутирането на основните теми: начинът, по който може да развиваме общите програми за взаимна свързаност. Тръгнахме от контекста на безопасността и сигурност - Кирил Петков дойде в Букурещ след визита в Украйна. Двамата бяхме в Киев и беше много добра възможност да дискутираме инвазията на Русия в Украйна. Потвърдихме подкрепата за суверенитета на Украйна и заедно осъдихме агресията на Русия", каза още румънският премиер. По думите му приемането в Шенгенското пространство с обединени усилия са най-важната цел на двете страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно е да гласуват народните представители, които народът е избрал, друго е да се прави гешефт с трети страни. Ясно е, че с куршуми не са пирони.
106
1
 
6
 
! Отговори
САМО ПИТАМЕ: преди 2 години
....а кви машини вече натовариха днес в украинския АН...ха,ха,хаааа.....??!
105
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не виждам защо да не вярвам на "Свитъците на Сионските мъдреци;" при положение, че всичко написано се случва едно към едно?
104
1
 
10
 
! Отговори
ЗНАЕЩ: преди 2 години
...АМИ ЗАЩОТО ВЕЧЕ ГО ПРАВИ ..122...ХА,ХА,ХААААА.....АМА ЛЪЖЕ ЕЛЕКТОРАТА СИ!
103
3
 
16
 
! Отговори
Льольо преди 2 години
До българ: няма смисъл. Борисов никога нямй да се набута в този момент да носи управлението, ДПС се снишиха, Киро и Кокора още не са приключили със задачите от благодетелите си, а останалите мижитурки искат да си мишкуват в тоя парламент ако може до пенсия. Единствения вариант да се махнат е бати, геги, камъни, павета и бели автобуси с пълни резервоари. Твариме ги и право на фронта в Украйна.
102
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо трябва да се съюзяваме с Дявола? За вас Зеленски проводник на Христовото учение ли е или евреин, който изпраща на смърт славяни?
101
0
 
6
 
! Отговори
Българ преди 2 години
Наборе направи едно добро за българският народ и поискай един вот на доверие!
100
3
 
9
 
! Отговори
Любо питен преди 2 години
А Нинова защо не иска да продава оръжие на Украйна?
99
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблемът с децата с увреждане е основно ниската култура на българите, както профа низирането на ВСИЧКО в това число на здравеопазването. Проблемът на България е хроничната ОМРАЗА към ближния, както между българите, така и от страна на институциите към народа. От Ботьовото "Силно да любим и мразим!" -днес само мразим. Децата нямат усет за принадлежност към социума, нямат усет за хармония. Много съжалявам, но няма никаква логика българският етнос да оцелее.
98
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига сте ревали за тоя руски газ - незначителна част е от икономиката ни и най-после ще го заменим с такъв от други източници. Въобще раZZия е като хитрата сврака с двата крака. 30 години КГБ чрез ДС пречат на България да се отласне от дъното, за да може про_стият *** да започне да дудне колко лоша е демокрацията и да реве за руския ботуш. И затова и потреблението ни на газ е ниско - а сега лесно ще се отървен от газовата зависимост, с която ни шантажира бензиностанцията с ракети.
97
2
 
15
 
! Отговори
Ай Сиктир преди 2 години
На Кирил няма ли някой роднина с по-големи длани да му обясни образно, че общото и псетата не го щат? Орбан най-честно го каза: "Няма да допусна унгарският народ да плаща войната в Украйна!".
96
11
 
5
 
! Отговори
до Розка Станчева преди 2 години
Ще спрем да събираме пари за Украйна, когато рашистите се махнат от територията й. А проблемът с пенсионерите и децата с увреждания съществува заради същите тия рашисти и техните тукашни слуги. Кой фалира на няколко пъти България? БКП/БСП. На кого служи БКП/БСП? На Масква. Кой след 10 ноември си "купи" заводи и ги наряза на скраб? Червените другари комсомолци. На коя държава Русия продава най-скъпо газа? На България. Докато България се управлява "по руски", т.е. олигархично, ще е така.6
95
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, край със северното черноморие като туристически район. Само запазете земята и НЕ ПРОДАВАЙТВ КАТО ИЗ РО ДА ИЛЧОВСКИ!
94
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След Путин Русия ще се управлява от друг по-млад, по-жесток и по-умен силовак. Няма връщане към Евроцентричен свят. Евроатлантическите свят разврати децата си, които живеят в илюзии и на практика са импотен тни и не са в час с реалността. Европа е в доброволен плен на емигрантите.
93
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като започнат да изсмукват румънците шистовия газ изпод краката ни така бързо ще забравим, че крещиме в един глас...
92
1
 
10
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Вместо да се обясняваш и без това не знаеш български дори !!!! вземи ти напусни. Недоразумение безочливо !!!
91
1
 
13
 
! Отговори
защо преди 2 години
Знаем, знаем. Много са ти ясни тия работи. Като българската история.
90
1
 
10
 
! Отговори
ПП Правителство Пада преди 2 години
а ПП Премиерът Пафка, знаете какво, за тва не му се вярва, че е на Земята, дори!
89
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Извинете про'стаци, но ВИЕ си ги избрахте! Дано ви одерат по три кожи и после ви уморят от глад!
88
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да разкараме предателите на националните интереси на България преди те да са разказали България.