За самолетите: От "най-добрите" до... подводните камъни?

ГЕРБ: Забавянето се оказа критично за финансовия аспект
Обновена: 17 яну 2019 06:29 | 16 яну 2019 22:45,
96

С гласовете на ГЕРБ, ДПС и ВМРО парламентът реши кабинетът да започне преговори със САЩ за закупуването на изтребители F-16.

"Професионалистите дадоха своята оценка - оцениха работата на народните представители. Дали е най-добрият самолет? Определено да! Нямам никакви съмнения в това. Очакваме да купим най-добрия самолет за по-малко пари", заяви зам.-председателят на НС и депутат от ГЕРБ Емил Христов пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи още, че и трите оферти надхвърлят цената, която страната ни може да си позволи за нови изтребители - 1, 800 млрд. лева. По думите му обаче американската оферта предлага пълния пакет оборудване, който страната ни търси. В същото време "Грипен" и "Юрофайтър" ни препращали към 3 страни, с които отделно трябвало да водим разговори.

В предаването "Денят ON AIR" Емил Христов обяви, че очаква САЩ да свали цената за бойните самолети и подчерта, че тя няма да скочи.

"Не бихме могли да очакваме фантастични неща в тези преговори. Виждаме, че това забавяне, което допуснахме, се оказа критично във финансов аспект. Идеята е да бъдат 16 изтребителя, нека да видим цената", каза още депутатът от ГЕРБ.

И отбеляза, че вече има и други държави, които са кандидатствали точно за този тип изтребители, а е можело да бъдем първи. За 5 години цените ще станат двойни и ще си изгубим пилотите, смята той.

Зам.-председателят на НС бе категоричен, че няма нарушаване на процедурата при избирането на оферта за самолетите и не се съгласи с позицията на президента Румен Радев и опозицията.

"Кой се страхува от покупата на нови самолети и избора на стратегически партньор", попита на свой ред Емил Христов.


Решението да бъдат допуснати преговори с американската страна за придобиване на боен самолет е стъпка напред. Проблемът обаче е, че са заложени няколко подводни камъка. Така бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов коментира днешното решение за изтребителите.

В студиото на "Денят ON AIR" той отбеляза, че българското правителство много бързо трябва да изготви официално писмо към САЩ с искане за придобиване на самолетите. Едва тогава процедурата би могла да стартира и да започнат преговори, които да доведат до намаляване на цената.

"Америка от своя страна ще започне действия по изпълнение на договора, едва когато ние преведем цялата сума. Така че България трябва да бъде подготвена", посочи още Шаламанов.

Вероятно преговорите между България и Щатите ще започнат в средата на февруари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още по темата: F16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
8
 
6
 
! Отговори
Позитано 20 преди 5 години
Как могат да крадът без нас ужас ужас Та ние сме потомствени крадци дето нищо друго не можем ужас
22
5
 
16
 
! Отговори
крадлив от герб преди 5 години
Направихме гуша - комисионната е добра ! Материала ше плаща !
21
14
 
5
 
! Отговори
Вампир преди 5 години
Руснаците яко ги е шубе хвърлили са цялара си хибридна да пюе
20
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С парите които разполагаме хубав самолет няма да вземем.
19
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"И отбеляза, че вече има и други държави, които са кандидатствали точно за този тип изтребители, а е можело да бъдем първи. За 5 години цените ще станат двойни и ще си изгубим пилотите, смята той."Цял ден слушам как разни хорица се упражняват с твърденията как цените на точно тази модификация на Ф-16 ще скочат в пъти след време, ако не сме сключили сделката сега. Кое е първото, което ми се набива на очи- очевидният натиск да се финализира сделката, както и пълната липса на факти.
18
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да не мислите, че тези самолети ще спасят Бойко Борисов? Смърт за империалистите и техните васали!
17
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Дали е най-добрият самолет? Определено да!"Още едно интересно изказване. Ако Фиу 16 е най-добрият, защо правят Фиу 22 и Фиу 35? Те са по-калапави и по-скъпи ли? А отделно Фиу 15 е доста по-смислен самолет. Даже не излизаме извън рамките на Фиу-тата на братята другари директори американци и с лекота можем да изброим поне 5 по-добри изтребителя от Фиу 16. Смех в залата, ръкопляскайте дрОгари, да прибереме комисионната.
16
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"За 5 години цените ще станат двойни и ще си изгубим пилотите, смята той."Глюпости. Първо, пилотите ни трябва да се обучат да летят на Фиу 16, така че ние нямаме какво да губим, тъй като вече не го имаме. Второ - цената на всичко слиза надолу с годините(оптимизация на производството, конкуренция). Тия смешки да върви да ги разправя някъде в Сомалия или Анадола, пък дано му вържат.
15
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
кой лъже - Грипените са +2 самолета и според изявлението на шведите, офертата се вмества в цената. Са излиза информация, че и трите оферти са по-високи..
14
2
 
15
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
До АнонименИмаме военна доктрина!???Голям майтап.Освен ако не приемем безусловният слугинаж за военна доктрина,де...
13
15
 
6
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 5 години
Най-естествено е да изберем F16, а не Миг, защото то е все едно да избираш между Шевролет и Москвич...
12
3
 
18
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
"Америка от своя страна ще започне действия по изпълнение на договора, едва когато ние преведем цялата сума."Т.е. след 10 години.
11
5
 
18
 
! Отговори
Истината преди 5 години
До Какво се чудите ?Ако САЩ биха се ангажирали с договор да ни защитят от турска агресия,то тогава Ф-16 би бил единствения възможен и правилен избор.Обаче кой знае защо КАТЕГОРИЧНО отказват да го направят!От което следва,че би трябвало сами да се погрижим за сигурността си!Със съответните оръжия,пък били те и китайски,ако щете!След 15 години в НАТО заплахата за България е една и съща(и от същото място),а възможностите ни-все по-малки!
10
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поне договориха ли отмяна на визите?Иначе е ясно, че ще издухаме пак супата с цената за тия самолети. То и аз смятам, че нов мерцедес е по - добра кола, но мога да си позволя инсигния.
9
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прекалено много се политизира въпрос, който няма нищо общо с политика, просто сме избрали пътя си и той е ЕС и НАТО. А въпроса е чисто финансов и военен. И ако се набляга да имаме самолет, който отговаря на военната ни доктрина и не ни интересува цената, то трябваше да е Eurofighter, а ако ни интересуваше и цена, което води и до не такъв отговор на доктрината, трябваше да е Грипен.
8
4
 
7
 
! Отговори
СааБ преди 5 години
Дрееми за импотента , искаме си комисионните обратно
7
7
 
22
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
До СааБНе бери грижа за Радев,ами гледай само как Цецо ще надуе имотния балон с комисионната от Ф-ките!
6
5
 
23
 
! Отговори
Хм преди 5 години
Ф-16 може и да са добри,ама не ни вършат никаква работа,при условие че Турция има над 200 от тях.Трябва ни нещо,което да спре тяхната авиация и това определено не е Ф-16.Освен това тия самолети едва ли ще издържат на българските условия на поддръжка и писти.
5
16
 
5
 
! Отговори
СааБ преди 5 години
Вашият чорап , кога ще връща едни комисионни за едни грипени ?
4
23
 
6
 
! Отговори
Какво се чудите ? преди 5 години
F16 е най-правилният и логичен избор, защото България е в НАТО. Ако бяхме във Варшавския договор най-правилният избор щеше да бъде(и беше) Миг. Толкова ли е трудно да разберете това червеноглавци...