Военен експерт: F-16 е много добро решение за България

Нереалистично е да се очаква договор до края на годината
224

F-16, F-18, Грипен и Юрофайтър. Това са изтребителите, между които страната ни ще избира за превъоръжаване на военновъздушните сили. САЩ ни предлагат нови първите два, Швеция нови Грипени, а Италия - използвани Юрофайтър.

Още по темата
Инвестиционният разход предвижда 1.8 млрд. лева за придобиване на 8 самолета.

"Тези 1.8 млрд. лева са за осем самолета, няколко години гаранционна поддръжка, за небходимите средства за подготовка на пилоти и наземно оборудване. Това е един цялостен пакет", обясни в "Денят ON AIR" бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов.

По неговите думи този проект предвижда самолетите МиГ-29 да бъдат използвани до 2035 г., но използването им е риск за пилотите, а и са с ограничени възможности. Според него те са абсолютно несъвместими в рамките на НАТО.

По отношение на новите самолети Шаламанов сподели, че при нормално развитие на нещата, изборът трябва да бъде направен между F-16 и Грипен. Такъв е случаят при Словакия.

"Трябва да се изготви доклад, който министърът да внесе в правителството и да препоръча с кого да водим преговори - с една или с две страни. И в него трябва да бъде направено сравнение между предложените оферти", коментира пред Bulgaria ON AIR бившият министър.

Според него е нереалистично да се очаква договор до края на годината, тъй като има много работа, изискваща време и консултации.

"Двете оферти са силно конкуренти, съдейки по това, което Словакия е имала като представено", заяви Шаламанов.

По неговите думи Грипен е самолет с по-ниски характеристики и системата на водене на преговори с шведското правителство по опита на Словакия не е позитивен. Според него предложението за Ф-16 е много добро решение за България и е поставено в контекста на едно стратегическо партньорство със САЩ.

Очаквайте видеото с целия разговор на сайта на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
5
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
Председател е на Борда на директорите на ТЕРЕМ ЕАД. Шаламанов е един от авторите на План 2004 за преструктуриране на българската армия.[1]цитат от педоуикия. тоя, не е лобист. и е експерт.
47
4
 
7
 
! Отговори
С О Р О С О И Д преди 5 години
в предишна статия писахте че самолетите за тия пари ще са 18 а сега само 8, накрая да не доставят само един.
46
8
 
6
 
! Отговори
Reptile преди 5 години
Ако 29-та отпада, вариант е само Ф16 блок52+ Приказвате си на едро, ей така, като в квартала... Модификациите над блок50 са много добри, да скъпи са, но доказани в бой. Ракетата била 600К долара, хубаво, и по колко такива ще стреляме на ден?! Щото съм сигурен, че укритото ДДС на ден е наколко пъти повече. Няма какво да се карате, ако не е МИГ, всичко друго е капризно за обслужване, и Грипен, и Ф-а! Само руската машина идв от бой и готова да излети отново, всичко друго е Мис Каприз!
45
4
 
6
 
! Отговори
русофил преди 5 години
Ако искаме да сме независими и силни, ни трябва точно това да купим от което запада се плашеше и шпионите тук нарязаха ракетите ни. Сега спешно да се прекрати тая безродна поръчка а да поискаме от САЩ да ни продаде ракети за два милиарда, ама не от тия дето сирийското пво ги свали, по-модерни. После да ги прицелим към Анкара и Истанбул и можем да си свиркаме оня квичащият диктатор няма да посмее да ни нападне. Ако щатите не дават да си купим от кой дава.
44
5
 
5
 
! Отговори
русофил преди 5 години
Русофил съм и понеже родината ми която обичам е от 30 години разграден двор, та амириканците ще ни натресат сделката, ама половината русофомби дето сеят ярост са си руски шпиони, съм убеден че точно те ще предадат всички технологии на ефовете на Русия. С тая сделка американците зорлем ще си разкрият военните тайни на Москва. Самите те си писаха че Бойко си е руски человек. Уиктилийкс им показа истинското мнение.
43
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Самолетите ще ни доставят ли руска или американска газ вместо южен поток, ще ни произвеждат ли ток вместо Белене, ако е така, то тогава едва има смисъл да купуваме такива производствени мощности, плюс това требе да ни носят по 300-400 милиона дивидент както биха ни носили тръбите на газта, а не толкова за поддръжка, демек 800 милиона с знак минус на година.
42
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Между другото Грипените ползват Хамерикански двигатели, така че, новия отговарящ и от тях ще намаже.
41
0
 
4
 
! Отговори
митрофан преди 5 години
Ако питат летците,те ще изберат ЕУРОФАИТЕРА.Ако питат политиците,те ще изберат Ф-16.Ако питат финансистите,те ще изберат ГРИПЕН.ЕУРОФАИТЕР-истински изтребител за завоюване на господство във въздуха.Ф-16-многоцелеви изтребител за завоюване на въздушно превъзхоство.Използва се и като лек изтребител бомбардировач.Грипен-многоцелеви изтребител за завоюване на въздушно господство.
40
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мнението ми е, че нямаме никаква файда да закупим каквито и да било самолети. С тях и без тях ние няма да повишим военната си немощ. Почне ли война, няколкото ни писти ще бъдат рекетирани и самолетите няма да има нито къде да излитат нито къде да кацат. Сега е време тия подписали ракетите ни да се нарежат на скрап за национално предателство да ходят в затвора, където отдавна им е мястото. Ясно е че """освободителя""" ни налага да купем нещо скъпо и негодно за употреба и видно от Уикилийкс прест.
39
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България губи един по един атрибутите на държавата създадена след освобождението: гари, железници, пристанища, армия, гранични защитни съоръжения, летища, болници, училища...Кого и от какво ще пазят тези самолети. А по въпроса всички тн експерти в България са платени от едно посолство.
38
7
 
6
 
! Отговори
БРАВО преди 5 години
Да Живее Русия и СУ 35 .
37
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ф 16 е стара концепция каруца. Гипен е по нова компановка, Но с някой шведски разбирания за самолет. Готиното му е, че е икономичен. Ние масирана въздушна атака няма да правим. По добре Грипени и С 400 и... спи града и селяните в него.Обаче не се заблуждавам хич. Щом и експертите изскочиха, работата е решена. Фки ще са.
36
2
 
10
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До Изводът е ясен То, и с южния поток беше така-Баце Боко се би в гърдите, че е спрял лично три проекта на Русия, а американците даже не са махнали визите и не инвестират тук.Така ще е и с Ф16. На гол тумбак, чифте пищови. И нищо в замяна.Някой каза за патроните, че не можем да купим, за картечницата им. Ха на бас, че даже и да си ги произведем, няма да ни разрешат да ги ползуваме, а ще трябва да купуваме от тях? Всичко е печалба, но за тях.Ако трябва-и майданче ще ни спретнат.
35
0
 
12
 
! Отговори
смешници преди 5 години
Коя държава има повече шпиони тука нейната оферта ще спечели. Италия и Швеция не пеят в хора.
34
4
 
3
 
! Отговори
Професор преди 5 години
Може пък Ф16 да ни излязат по евтино. Нали Генерал Борисов и Тръмп разговаряха на четири очи.
33
10
 
2
 
! Отговори
Бони преди 5 години
Ф16 е добре за сащ не за БГ.а може и от турция да ги купим,те там нали си купиха ф35,на нас да продадът по-хубавите ф16.
32
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Натиска от фашистка русия върху България да не закупува американски самолети е огромен. Затова е пълно по форумите с русофилски "експерти" които действат с всякакви пропагандни средства, долнопробна агитация и най-много с откровени лъжи в никакъв случай да не се купува Ф16 което би позиционирало България на съвсем ново място в геополитиката.
31
4
 
6
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 години
Съмнявам се че Експерта е Българин ?Та той е Македонец - не може да произнася думи . Взимат ни за Шарани .
30
7
 
9
 
! Отговори
Сержант преди 5 години
F-16 е избран. Комисионните са взети.
29
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Патроните на Вулкан-а с който е въоръжен Ф-а не можем да си купим после голтаци,защото те са му най-евтините!Едната му ракета въздух-въздух струва 600 000 долара!Или ще ги държим военно-политическа украса като Кугари-те,а?