Военен експерт: F-16 е много добро решение за България

Нереалистично е да се очаква договор до края на годината
224

F-16, F-18, Грипен и Юрофайтър. Това са изтребителите, между които страната ни ще избира за превъоръжаване на военновъздушните сили. САЩ ни предлагат нови първите два, Швеция нови Грипени, а Италия - използвани Юрофайтър.

Още по темата
Инвестиционният разход предвижда 1.8 млрд. лева за придобиване на 8 самолета.

"Тези 1.8 млрд. лева са за осем самолета, няколко години гаранционна поддръжка, за небходимите средства за подготовка на пилоти и наземно оборудване. Това е един цялостен пакет", обясни в "Денят ON AIR" бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов.

По неговите думи този проект предвижда самолетите МиГ-29 да бъдат използвани до 2035 г., но използването им е риск за пилотите, а и са с ограничени възможности. Според него те са абсолютно несъвместими в рамките на НАТО.

По отношение на новите самолети Шаламанов сподели, че при нормално развитие на нещата, изборът трябва да бъде направен между F-16 и Грипен. Такъв е случаят при Словакия.

"Трябва да се изготви доклад, който министърът да внесе в правителството и да препоръча с кого да водим преговори - с една или с две страни. И в него трябва да бъде направено сравнение между предложените оферти", коментира пред Bulgaria ON AIR бившият министър.

Според него е нереалистично да се очаква договор до края на годината, тъй като има много работа, изискваща време и консултации.

"Двете оферти са силно конкуренти, съдейки по това, което Словакия е имала като представено", заяви Шаламанов.

По неговите думи Грипен е самолет с по-ниски характеристики и системата на водене на преговори с шведското правителство по опита на Словакия не е позитивен. Според него предложението за Ф-16 е много добро решение за България и е поставено в контекста на едно стратегическо партньорство със САЩ.

Очаквайте видеото с целия разговор на сайта на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Образовайте се малкоАми ти кога ще се образоваш бе абдaл? Ф16 бил стара технология пък Грипен бил нова технология. Абе вие поддържате ли връзка с гравния си мозък?
27
4
 
4
 
! Отговори
Стийв преди 5 години
Спокойно недейте да се косите оти ще ви мине Тиквуна защо мислите че беше в САЩ той "избора" ни го казват какъв да е А и то само 8 брой една птичка пролет не прави
26
11
 
11
 
! Отговори
Образовайте се малко преди 5 години
Гледам споровете тук и си мисля - общи технически характеристики в нета има, информация за типа въоръжение на държавите - в нета има, нетът в България - бърз и дискусията е в НЕТА??? Проверете преди да пишете ! Грипен имат доста държави, но в НАТО имат ЧЕХИЯ и УНГАРИЯ за сега, готвят се още няколко, включително Полша и Канада. Англия има за учебни. По технически критерий Ф-16 има доста опит, но е стара технология и Грипен го превъзхожда, освен това е по-евтин за експлоатация и подръжка. ФАКТИ!
25
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Грипена е един недоказал се никъде самолет, неучаствал в нито една война и тъй-като русофилите мразят България настояват точно той да бъде закупен за да бъде по-лесно на основния ни враг Русия в една евентуална война. Е по-големи предатели и пoмияри от русофилите няма.
24
11
 
14
 
! Отговори
До Анонимен-русофоб преди 5 години
Какво общо има ШВЕДСКИ самолет, чийто предшественици са създадени да защитават Швеция от СССР, а сега от РУСИЯ със ... Русия? Ти чуваш ли се бе??? :D ВСИЧКИ Грипени могат да излетят от обикновен път, защото ... Русия е била заплаха и при война първо се унищожава отбраната на страната. За да имат шанс ги правят така, че да могата да излитат отвсякъде и да не знаят руснаците къде да атакуват. Освен това Чехия е с Грипен - Пражка пролет чул ли си? Какви русофили ви гонят и на сън бре, продажници!
23
11
 
17
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 5 години
Има един доказал се БОЕЦ,и той се нарича Ф16..........
22
11
 
14
 
! Отговори
шаламанОФФ преди 5 години
Защо сайтът спестява кой е шаламанов? Може би защото както с изтребителите никой не се интересува от интереса на България и мнението на военните и тук няма да се спомене, че е един от гробокопачине на армията ни! Доказан продажник! Тоя ли е експерт бре? Вземете един ескперт по изтребители и да ги сравни в ефир двата самолета и да видиме! Или тогава ще лъсне поредното предателство, с което БОГАТА БЪЛГАРИЯ ще спонсорира БЕДНИ САЩ?! Болен здрав носи и някой с пълни джобове по един или друг начин!
21
3
 
9
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 години
Този *ЕКСПЕРТ* , има ли нещо общо с Армия ?
20
2
 
5
 
! Отговори
Експерт? преди 5 години
До анонимния, дето чак с Путин ме сравнява - кажи кое не е вярно - дай факти! Защото всеки може с два клика да провери казаното от мен и да види, че това е истината! Давай, ако си грамотен, ако не кажи, ще потърся вместо теб нещо достъпно в нета като за лаици и ще го постна тук. Приемаш ли предизвикателството? ;)
19
5
 
18
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Ако анонимника сор.осоид ...това в някоя диплянка на Шорош ли го чете.....ф 16 е скъп за експлоатация самолет на 50 години...отвори ютуб и виж как се обслужва Грипен в походни условия има подвижна система за обслужване излита от обикновен път,двигателя е най надеждния от всички самолетни двигатели...стига сте ни тикали в ръцете на поредния голям брат....
18
7
 
17
 
! Отговори
Изводът е ясен! преди 5 години
Има ли някой, освен заблудените партийни фанатици и някой неграмотен шаран, който да не е разбрал, че на бедна армия като нашата ни трябва нещо, което да е с ниска цена на експлоатация и поддръжка, но надеждно и конкурентно. Грипен е единственият вариант, а и инвестират в местно производство, НО - решението официално си казаха, че ще е политическо и ще търсят "стратегическо партньорство". Т.е.? "Грипен бие Ф-16 отвсякъде и това е нашият интерес, но ще изберем Ф-16, за да сме със САЩ"! Предатели!
17
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Швеция даже посолството си закри у нас, а ние изтребители ще купуваме... луда работа. С чичо Сам се правят тия работи и ефекта ще е двоен и подкрепа може да имаме, а и Тръмп ще се изкефи щото е п ич.
16
8
 
11
 
! Отговори
Експерт? преди 5 години
Експерт по какво? Всеки с поне малко технически познания може да направи просто търсене и да сравни Грипен и Ф-16. Грипен е по-бърз, по-маневрен, много по-нова технология, МНОГО ПО-ЕВТИН за експлоатация, много по-ЛЕСЕН ЗА ПОДРЪЖКА, може да излети и от обикновен път и ИМА ОФСЕТ на технологии. Спрямо Ф-16 отстъпва малко по габарити и се твърди, че радарът му е малко по-слаб, но предлаганият ни вариант не бих казал, че отстъпва. На Ф-16 му трябва дори специална писта! Какво говорим, специалисте?
15
4
 
8
 
! Отговори
Осман преди 5 години
По добре е да се купят 100 броя Ф35.
14
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До BurzumНедей разпространявай лъжи. Ф16 е с най-голям ресурс и най-евтин за подръжка самолет 4-то поколение. Затова е и най-разпространен по света.
13
4
 
6
 
! Отговори
Осман преди 5 години
Ф16 са хубави ама стар модел.
12
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе я да си вземем ние Су57 с комбиниран руски двигател 5-то поколение на въглища и мазут.
11
8
 
9
 
! Отговори
V преди 5 години
Най много ме притеснява че ф 16 не е дуракоустойчив и може да имаме проблеми .И при американците имаше големи загуби когато го въведоха в употреба . Пилотите им от мощни и маневрени самолети трябваше да минат на тази летяща тухла и имаше доста загуби ;)
10
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Грипена е по добър от Ф16 особено ако му се сложи двигател от руски танк Армата. Не мож го помръдна от пистата.
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и водещата е експерт, ама по други неща, не по журналистика.....