Военен експерт: F-16 е много добро решение за България

Нереалистично е да се очаква договор до края на годината
224

F-16, F-18, Грипен и Юрофайтър. Това са изтребителите, между които страната ни ще избира за превъоръжаване на военновъздушните сили. САЩ ни предлагат нови първите два, Швеция нови Грипени, а Италия - използвани Юрофайтър.

Още по темата
Инвестиционният разход предвижда 1.8 млрд. лева за придобиване на 8 самолета.

"Тези 1.8 млрд. лева са за осем самолета, няколко години гаранционна поддръжка, за небходимите средства за подготовка на пилоти и наземно оборудване. Това е един цялостен пакет", обясни в "Денят ON AIR" бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов.

По неговите думи този проект предвижда самолетите МиГ-29 да бъдат използвани до 2035 г., но използването им е риск за пилотите, а и са с ограничени възможности. Според него те са абсолютно несъвместими в рамките на НАТО.

По отношение на новите самолети Шаламанов сподели, че при нормално развитие на нещата, изборът трябва да бъде направен между F-16 и Грипен. Такъв е случаят при Словакия.

"Трябва да се изготви доклад, който министърът да внесе в правителството и да препоръча с кого да водим преговори - с една или с две страни. И в него трябва да бъде направено сравнение между предложените оферти", коментира пред Bulgaria ON AIR бившият министър.

Според него е нереалистично да се очаква договор до края на годината, тъй като има много работа, изискваща време и консултации.

"Двете оферти са силно конкуренти, съдейки по това, което Словакия е имала като представено", заяви Шаламанов.

По неговите думи Грипен е самолет с по-ниски характеристики и системата на водене на преговори с шведското правителство по опита на Словакия не е позитивен. Според него предложението за Ф-16 е много добро решение за България и е поставено в контекста на едно стратегическо партньорство със САЩ.

Очаквайте видеото с целия разговор на сайта на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
7
 
8
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Професори такива защо всичко сляпо и сакато се опитва да ни пробута самолет със дизайн от 70те? Това е 50 годишен самолет. Вече си имаме такъв, Миг29. Като се има на впредвид че Миг29 превъзхожда ф16 по всички възможни характеристики, дори по цена. Ако купим ф16 заменяме една трошка със друга. Грипен един час полет му струва $4700 докато ф16 над $7000.
67
4
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Колко добро - колкото спряния южен поток или още по-добро?
66
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Грипен в походни условия има подвижна система за обслужване излита от обикновен път,двигателя е най надеждния от всички самолетни двигатели..-Двигателят на Грипен е лиценз на американския General Electric F404, самият Грипен, който ни се предлага, е втора употреба и от старите варианти А/В
65
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 55Грипените са със шведски двигатели Volvo Aero RM12. Не дрънкай глупости! По-старите шведски изтребители използваха двигатели на Ролс-Ройс.Двигателите са икономични, лесни за поддръжка. Маневреността на JAS-39 е отлична.Офсетът, който предлагат, е много привлекателен. И никога няма да ни хванат за гушата, както онези ***.
64
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И язе така мислим. С 400 фъркат много добре, ефтини са и ефективни. Па ако много държим да прилича на самолет, може и един орляк безпилотни.
63
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
само така от любопитство да попитам, американците защо отдавна не правят поръчки за Ф-16 за собствената си армия, а гледат да се отърват от него?Чудна работа последно си поръчваха Ф-22 и сега вече Ф-35...Да ама старото поколение самолети трябва да се набута на банановите републики и после яко скубане за поддръжка, а след 10 години ще им се обясни, че е време да си вземат "нова" морално остаряла техника...цв.цв. май пак е време да ходи я на молитвена закуска я на обяд с амрикански президент...
62
3
 
8
 
! Отговори
7+ преди 5 години
Платен репортаж
61
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега ще закупим американските щайги Ф-16.................нали сме в НАТО!!!Нищо че ще ни пробутат самолети-втора употреба...............нали сме евроатлантици!!!
60
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
... е те така се става експерт....... щом и до тоя лаик опряхте...цвъки какво ти обеща бе експертчето?!
59
12
 
7
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
Гледайте накъде плюват най-много руските бъклуци и това взимайте. Ф-16 е най-добрият от всички предложени варианти, останалото са безсмислици - затова руската пета колона се опитва да ги пробута.Ф-16 е универсален самолет, изпипан до съвършенство.
58
2
 
4
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
До русофилтурците няма да нападнат насам, щото тръгнат ли през балканите от анадола ще дойдат кюрдите. гърците чакат да им го подадат за крит, а нато и руснаците заедно, да ги освободят от шериата. не мисли, че оня тапир с мустаките го не е видел. просто държавата му е пред колапс, праи шоу хората да не мислят за глупости.
57
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой може ли да обясни,защо са ни въобще самолети,след като дори и пехотата ни е пълна скръб в техническо отношение? Имам предвид липса на елементарни консумативи като гориво,акумулатори,предполагам дори и боеприпаси-за мизерните заплати няма да говоря.Някой от генералите замислял ли се е,че армията ни не може да запълни дори и Националния стадион?
56
1
 
0
 
! Отговори
Баси преди 5 години
Егати скъпата снимка.
55
1
 
2
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
До Лаикголем си лаик. къде виде догфайт 2018? ама, голем си лаик.
54
2
 
7
 
! Отговори
Абе, я по-добре... преди 5 години
... да се поучим от Султан Ердоган. Вместо самолети, да си купим Ц400 плюс малко ..Искандер-и. Всъщност, знаете ли,че последната модификация подобни ракетки доставени от СССР, после нарязани, не са с много по-слаби ТТ данни от Искандер-а. Седят в музея в платената зона, имат 400 км обсег... ей го де е ИСТАНБУЛ....
53
2
 
17
 
! Отговори
русофил преди 5 години
Русия никога няма да ни нападне, защото си има достатъчно територия и малко население. имат си ресурси, имат си всичко. Нас ще ни нападне ислямистка Турция, защото населението им нараства а няма къде да се свре. С 0 8 или сто самолета ние не можем да се бием с тях, обаче ако имаме ракетен арсенал диктатора с хрипливия квик ще се съобразява с нас.
52
0
 
0
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
До Анонименникой нема да ни отрази на картата. нато бичи източна граница румъния. тоест турчимбите и нас , са ни изписали по фактура. а утре тия 18-10-9-6или8, 3 самолета или два хеликоптера ама много добри, за годините си ще дойдат заедно с нов договор за нелетящите мигове, щот царя-батюшка ще остане недоволен че нема и за него. и пак същото. #закривай
51
2
 
15
 
! Отговори
Лаик преди 5 години
До Анонимен 44Каква геополитика с 8 самолета от 4-та генерация? НРБ имаше 300, но не говореха за геополитика. На нас ни трябва да монтираме по една-две картечници на Пилатусите, които Свиняров купи, да патрулират и това е. Самолетите са по-добри от Супер Тукано на Ембраер, които са хит, купуват ги за война с наркокартелите, за баражиране, разузнаване. F-16 e сигурна жертва на фамилията Су-27-35. Изисква перфектно подържани летища. С този въздухозаборник е като прахосмукачка.
50
6
 
8
 
! Отговори
смешници преди 5 години
ф 18 сръбският ракетчик Золтан Дани го гръмна като пиле през 1999 година егати стелта невидим. Освем да обявим че сме купили сто такива, и понеже са невидими никой не може да ги свали като ги няма. Пари няма да се харчат. Обявяваме че вземаме тия щатските и готово. лъжи-мажи Ердоган.
49
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Със самолети или без самолети,при съвременна война ще бъдем пометени от противника-в случая Русия,за не повече от 5 минути!Тези пари ще бъдат хвърлени общо взето за няма нищо!