Базата на "Булгартабак" - Благоевград може да стане индустриален парк

Интерес имат инвеститори от Германия и Швеция
5 окт 2024 20:45, Анисия Иванова
14
Базата на "Булгартабак" - Благоевград може да стане индустриален парк
Снимка: МИ

Бившата база на "Булгартабак" - Благоевград, която вече е собственост на държавата, може да се превърне в модерен индустриален парк, чието предимство е съществуващата инфраструктура и доброто състояние на сградите.  Към терена вече има инвеститорски интерес, заявиха на  брифинг министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов и кметът на Благоевград Методи Байкушев.

На работна среща в общината министър Карадимов, представители на Българската банка за развитие, областният управител Георги Динев и кметът на Благоевград Методи Байкушев са обсъдили съвместните действия между държавата и местната власт за намиране на най- доброто решение  за бившата цигарена фабрика. Преди месец Българската банка за развитие погаси необслужения кредит от фирмата, чийто собственик е регистриран в Дубай, ОАЕ, в размер на 75 милиона лева и така държавата си върна собствеността върху терена и сградите, съобщи БНР.

Днес министър Карадимов е посетил и самото място, като изрази задоволство, че цялата инфраструктура там е в добро състояние:

"Затова синхронът между Общината, висшия мениджмънт на банката и министерството е ключов от гледна точка на постигането на резултата. Съоръженията са уникални. Днес наистина минахме, видяхме ги. Всъщност това е един практически изграден индустриален парк. Той е готов с цялата му инфраструктура, с изключително сериозните сгради, с административните сгради".

Между държавата и общината е постигнато съгласие за координирани действия в намирането  на баланс между  финансовите, икономически и социални параметри при преговорите с потенциални инвеститори в района на бившата тютюнева  компания, каза кметът на Благоевград Методи Байкушев и потвърди конкретен инвеститорски интерес:

"Има един страхотен актив. Той е готов и може да се ползва веднага за откриване на работни места и за производство, но ще търсим най-доброто за държавата, за община, за региона. В момента имаме конкретни инвестиционни намерения, които са заявени. Нямаме все още съгласие от тях да кажем имената, но инвеститорите са два от Германия и един от Швеция".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: Благоевградикономика
Още от Общество
Финансист: Бюджетът на страната е тотално сгрешен
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 20 минути
ИНДУСТРИАЛНИ ПАРКОВЕ ИМА, ИНДУСТРИЯ НЕМА. ЩО Е ТО.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 46 минути
Булгартабак, пак инвеститори, що държавата не го въстанови, хем пари в хазната, хем поминък за населението. Пеевски може да се заеме, деен човек е.
12
0
 
2
 
! Отговори
Баси преди 48 минути
Ново начало, дей.ба! А Шиши пак е изпран!
11
0
 
2
 
! Отговори
инвеститори купуват преди 49 минути
земята и предприятията стоят няколко години и после продават на турски и арабски инвеститори и така връщат икономическо робство източна румелия и македония на турците
10
2
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 1 час
тука сериозни инвеститори не идват това са разни тарикати препират парите ибягат пример японска фирма бяга от мездра и оставя 1000 на улицата израелскияттарикат гад зееви ограби имуществото на авиокомпания балкан и хвана първия самолет за тел авив 4000 на улицата
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Кирчооо къде си къде ти е партийката,защо при тия глупости на комсомолците мълчите, мафията разпродава, арестува, а вие къде сте?!Мълчите и ние ще мълчим на 27 .
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Платили дълга на Пеевски. Евала!
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Хора заблуждават ви Булгартабак Бойко го подари на Пеевски той го заложи в ББР за 150 000 000 лв и го фалира като прибра парите и сега комсомолския секретар Карадимов ни разказва глупости. Булгартабак е знак как се разграбва България!
6
0
 
2
 
! Отговори
Пепи преди 1 час
И са като ше текнат едни милиарди, това гуглето, фейса пък 5-600 инфлуенсъри едвам чакат да се нанесат. Не издържат бе. Айде по бързо, че всеки ден забавяне губите милиони, ей.
5
0
 
10
 
! Отговори
00-11 преди 2 часа
Значи Първо продаваме Печалившо предприятие след като успешно Унищожихме Тютюневия отрасъл в Бг, след туй плащаме -75 милиона лева (38 Милиона Евро), за да си върнем собственоста на сградите и ... шъ прайм Парк!? Че, той шъ излезе "Златен" този "Парк", бе! Предлагам в Центъра на този Парк да бъде издъгнат Мащабен паметник на "Глупоста" на периода на "Прехода" чийто край още не съ вижда!!!!
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Що гътнахте печелившия конкурентоспособен "Булгартабак" ? По чия заповед ?
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Може и да стане може и да не стане. Докато правите "паркове" нищо няма да стане. То си трябват заводи.
2
1
 
9
 
! Отговори
Сивият Списък преди 2 часа
Прането на пари укриването на данъци източването на ДДС репресията от корумпираната полиция и служби и ограбването на народа е основната индустрия в България!
1
1
 
6
 
! Отговори
А откъде преди 2 часа
Индустрия в тази мутрафонска държава на ДС содомити