Военен експерт: F-16 е много добро решение за България

Нереалистично е да се очаква договор до края на годината
224

F-16, F-18, Грипен и Юрофайтър. Това са изтребителите, между които страната ни ще избира за превъоръжаване на военновъздушните сили. САЩ ни предлагат нови първите два, Швеция нови Грипени, а Италия - използвани Юрофайтър.

Още по темата
Инвестиционният разход предвижда 1.8 млрд. лева за придобиване на 8 самолета.

"Тези 1.8 млрд. лева са за осем самолета, няколко години гаранционна поддръжка, за небходимите средства за подготовка на пилоти и наземно оборудване. Това е един цялостен пакет", обясни в "Денят ON AIR" бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов.

По неговите думи този проект предвижда самолетите МиГ-29 да бъдат използвани до 2035 г., но използването им е риск за пилотите, а и са с ограничени възможности. Според него те са абсолютно несъвместими в рамките на НАТО.

По отношение на новите самолети Шаламанов сподели, че при нормално развитие на нещата, изборът трябва да бъде направен между F-16 и Грипен. Такъв е случаят при Словакия.

"Трябва да се изготви доклад, който министърът да внесе в правителството и да препоръча с кого да водим преговори - с една или с две страни. И в него трябва да бъде направено сравнение между предложените оферти", коментира пред Bulgaria ON AIR бившият министър.

Според него е нереалистично да се очаква договор до края на годината, тъй като има много работа, изискваща време и консултации.

"Двете оферти са силно конкуренти, съдейки по това, което Словакия е имала като представено", заяви Шаламанов.

По неговите думи Грипен е самолет с по-ниски характеристики и системата на водене на преговори с шведското правителство по опита на Словакия не е позитивен. Според него предложението за Ф-16 е много добро решение за България и е поставено в контекста на едно стратегическо партньорство със САЩ.

Очаквайте видеото с целия разговор на сайта на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Як 130 е перфектен. Евтин - 15 милки нов, ниска цена на полет за час. Вярно, не е бърз, но за България е достатъчен. Докато излети във Варна и требе да каца в Софето. Учебно - боен. И амунициите му евтини и експлоатацията.
87
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЧичко Радев напълни гащите в Рафала и стана за посмешище на франсетата.
86
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ред Барон кога ще се прероди да ни кара самолетите? Чичо Радев ще врътне ли един радиус?
85
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лоша раута за руските ***. Опорната точка, че купуваме самолети трета ръка отпадна. Сега им остана само да хвалят грипенчето.
84
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 101"За единица цена, Грипен дава повече от ф-16"Какво дава повече като той никога не е участвал в реална война? Ти говориш само за цена, ами като свалят самолета за какво ти е цена? Грипена е котка в чувал, не знаеш нищо за нея, дали има зъби, дали може да лови мишки, ама тебе те интересува единствено че ще спестиш 2 лева за което ще получиш и адмирации от към Москва.
83
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1,8 млрд не могат да стигнат за 8 ф16, с включена поддръжка, резервни часи и обучение, но могат за стигнат за 8, даже да 9 ГрипенаЗа единица цена, Грипен дава повече от ф-16
82
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До Анонимен 92Много е рано да даваш каквито и да са оценки на Ф35. За сега единственото което заслужава някакво внимание е бойният опит на израелските пилоти с Ф35, всякакви други изказвания на хора обидени че са пренебрегнати не заслужават и капка внимание. Именно липсата на всякакъв боен опит на Грипен трябва да стане основната причина този самолет да не бъде повече коментиран и разглеждан за закупуване.
81
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 95И аз бих заменил крилата на Ф16 със съвършените крила от Су57, бих заменил двигателя му със съвършения двигател на КРАЗ и би се получила една прекрасна бойна машина съперничеща по боеспособност и маневреност на летящ танк Армата теглен на буксир от авионосеца димотворец и недоносец Адмирал Кузя.
80
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Военен експерт: F-16 е много добро решение за България-недопуустимо е "експерти" да дават персонални оценки преди официалните резултати, освен ако това не е поръчка "по линия на партията" ?!Изобщо не е изгоден ф16! да, по отделни показатели може да е по-добър, но разглезано комплексно - съотношение ТТХ-характеристики към цена на покупка и цена на поддръжка и експлоатация - Грипена е много по балансирана, прагматична, непретенциозна машина, можеща да излита и каца върху "черен път"
79
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 89 Много добре са направили японците че са му променили крилете ;) Първото което бих променил аз е да му дам криле . Тези жалки криле не са подходящи нито за високи нито за ниски скорости. Чисто конструктивно имам чувството че на един витлов самолет са сложили реактивен двигател при това слаб за тежестта му.На това нещо колко метра писта му трябва да излита и каца??? Не вярвам ф16 да може да каца и излита от самолетоносач.В конструктивно отношение това не е изтребител нито пък бърз и маневрен
78
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 91Да бе то за русия всяка излагация и осиpане е подла провокация на врага. Хубаво за руснаците е че има такива наивници като теб които да им вярвят. То е провокация и дупките по Съюз, провокация е МН17, провокация е и Скрипал, провокация е и Литвиенко и наlсякъде където са се наcирали руснаците всичкo все е провокация на американския империализъм ***.
77
5
 
3
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
от италианците освен пица не бих си купил,но ф-16 пакета не звучи добре чудя се с колко ли допълнителни дългосрочно врътки ще ни обвържат американците?сигурно има и по добри самолети но дали са ни по джоба?сегашните ни миговете са за продаване втора ръка на държава от третия свят а защо ли грипен не са толкова добри? със сигурност има повече възможности от горе изброените мисля че британците и израелците също правят типа самолети които ни трябват?
76
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 89Абе аланкоолу, и без пари да ни дадат Ф35 ние няма с какво да му купим муниции, защото те са от ново поколение малки и изключително точни. Това е основния проблем и пред израелската армия която вече има една ескадрила Ф35. Не може да ползва старите и тежки боеприпаси за Ф15 и Ф16. Ф35 е с товароносимост 2600 кг въоръжения, докато Ф16 е с 9600, а Ф15 с 12500кг.
75
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 86Това в Сирия беше подла провокация и ако измъчените ти два неврона в чорбата случайно установят контакт, Су-24 бе ударен в гръб, където няма никакъв обзор от две ефки, които са го чакали, правейки кръгчета наблизо. Това не беше бой, а убийство. Щурмовакът и така не е пригоден за въздушен бой, има други задачи. А Ердогон ходи да плаче на килимчето пред Императора!След като щурмоваците започнаха да ги ескортират Су-35, никой не смееше да лети по-близо от 200 км!Понял, суходрочка?
74
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турците правят F-16. Японците - също (с леко изменени крила). Интересно защо американците не дават F-35 даже на страни, участвали с пари в проекта? Има нещо сбъркано в USAF. Както и да е, ще ни пробутат стар самолет, набичили са ги много, а ние ще цвилим от удоволствие. Някои ще си закръглят сметките на Каймановите острови, на които няма каймани.
73
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
гледам разбирачи бол, които са готови да дават пари за старо желязо, само да попитам колко от водещите армии в света в момента си купуват ф-16 - американците ли, китайците ли, британците ли, французите ли, германците ли?Лееекинко излиза, че или сме най-богати, или сме най-глупави..., но за всички е ясно, че не сме най-богати, та остава другото, колкото цветанчо гербав да лобира...
72
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
от такива експерти и от физкултурници-милиционери останахме без армия.гербер.астки *** - за няколко милиона повече ще продадете и собствените си майки...
71
6
 
6
 
! Отговори
Лаик преди 5 години
До Изгърбич Задвратян 68Мозъчето ти е като билярдна топка и лъщи. Къде прочете за догфайт или просто искаш широката публика да разбере, че знаеш тази думичка. Написах точно за какво ни е този тип самолети.А с F-16 ли ще срещнеш руската авиация? Тези са такива летци, че ти е бедна фантазията. Гледах клип, в който един Су буквално надзърна в отворения заден люк на транспортен Ил. Сега разполагат с най-добрия АУАКС, правен до днес - А-100 "Премьер". В НАТО са ужасени от него.
70
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма какво да се лъжем. Така нареченият натовски генерал Румен Радев беше написал доклад за закупуване на Ф16, но след скърцане на зъби от руския шпионаж в България натовеца изведнъж заговори за Грипен. Това е достатъчно доказателство че отново русофилщината се намесва в българските вътрешни работи. Всичката русофилска cган е впрегната срещу идеята за закупуване на американски самолет. Такова е изискването на Москва, а предателите русофили като спартанци на Термопили се борят за руския интерес.
69
6
 
10
 
! Отговори
Николета Лозанова преди 5 години
Този е военнен експерт, колкото аз съм гей експерт.