От един чат до 330 бона кредити: Как заробиха мъж с измама?

11 окт 2024 09:14, Александър Попов
274
От един чат до 330 бона кредити: Как заробиха мъж с измама?
Кадър: Нова тв

Мъж стана жертва на измама, а животът му се е преобърнал. Един чат в социалните мрежи ще му струва колосалните 330 000 лв.

"Откакто стана това нещо вземам лекарства за успокоение. Тези хора в момента харчат и се наслаждават на моите пари. Моите мъки ще продължат цели 10 години”, казва мъжът, който повярвал на лъжата. По думите му в схемата участват няколко души.

Каква е схемата?

„В началото на септември с мен се свърза с момче. Каза, че ме е виждал, че ме познава. Ставаше въпрос за негова приятелка, която си търси работа – дали в моята работа търсят хора. Аз му казах, че търсим, да се свърже с мен. Той за първи път ми пише. Абсолютно никога не съм го виждал, нито го познавам. Той нямаше Facebook, използваше само Messenger”, казва пред Нова тв Сашо (името е променено - б.р.). Това е контактът му с първия човек от измамната схема - този, който трябва да проучи жертвата. Държи се като добър познат, който моли за услуга и го кани на кафе. „Видяхме се, аз говорих с неговата приятелка, която си търсеше работа. След това останахме двамата. Каза ми, че работи за човек, който се занимава с кредити”, допълва жертвата.

Измамникът твърдял, че минава през 3-4 банки, а те ти отпускат кредити в същия ден. Неговият познат ги погасява веднага, а за услугата получаваш комисионна.

Познатият се представил като Мартин. Той е мозъкът на схемата - човекът, който трябва да омагьоса Сашо. Мъжът успява за няколко минути да провери дали Сашо има кредити и веднага му звъни отново. Обещава му комисионна от 8000 лв. Мишената вече е улучена. Ловът е успешен, въпреки че нищо от предложеното не звучи логично и че Сашо е образован млад мъж.

Той е бил пратен в четири конкретни офиси на банки за ден, където изтеглил потребителски кредити на обща сума 210 000 лв. С лихвите ще трябва да върне 330 000 лв. за 10-годишен период.

Сашо твърди, че се е хванал на въдицата, защото всичко му изглеждало много достоверно. Той е предоставил всички разговори с измамниците на полицията, номер на коли, започнало е разследването.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още по темата: измамакредити
Още от Общество
Тристранката обсъжда размера на минималната заплата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Българин 151 Прав си. Преди да се сложи подпис под документ се мисли. И преди да започне да мисли, човек трябва внимателно да прочете документа. Един мазен, мазен адвокат така се беше опитал да измами моя приятелка, надявайки се, че тя няма да прочете документа, който той беше приготвил за подпис.
192
0
 
40
 
! Отговори
свобода за гълъба преди 6 дни
Образован и умен...самият факт,че някой който виждаш за първи път идва и ти казва да изтеглиш 200к вместо него...
191
9
 
4
 
! Отговори
До Пишман програмист преди 1 седмица
До до 144 /до 156/- Гласовете, които ти говорят, пак са те измамили. Ниска е твоята заплата, щом си се цанил за 15-20 000 лв. Куриерите и склададжиите в София работят за такива пари. За по 22 000 лв месечно се хващат само хамалите. Ако не вярваш, *** да ги питаш. Много ще ти се зарадват, особено ако избереш сред тях по-младите и по-яки момчета.
190
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Добре де на коя сметка са получени тия пари това не ми е ясно. Обикноврно се иска удостоверение от банката, че сметката е на лицето искащо кредита, за да няма измами.
189
6
 
23
 
! Отговори
Гадняр преди 1 седмица
Миналата седмица мой познат ходи в ОБб да пита за кредит в размер на 20 хиляди евро. Става въпрос за покупка на парцел за строителство чиято стойност е над 100 000 евро (80% самоучастие). Отказали са му ипотечен кредит. После му отказали и потребителски кредит, защото работи от седем години във Великобритания на 10 хил лв брутна заплата... Интересна логика. Иначе Бай Иван тегли пет кредита за един ден??
188
0
 
18
 
! Отговори
Не разбрах преди 1 седмица
След като е изтеглил тези кредити, Сашо на кого е дал парите? Банков превод ли е направил или ги е дал някому на ръка, без свидетели?!
187
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сашето,видял няква друсла и обещание за лесни пари и забравил колко е образован
186
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тук МВР просто трябва да видят, кой последно е отварял профила на този мъж в ЦКР, така ще намери продажната *** в БНБ която му помага. Не разбирам как някой може да се върже на това, но едновременно и ми е жал.
185
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Схемата е толкова глупава, че не мога да разбера кое точно му е звучало логично.
184
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Българският народ има много мъдри поговорки, като например "Лакомо гърло XXXX завлича". Обаче лакомията и жаждата за лесни пари се рекламират непрекъснато от инфлуенсърки, хазратни игри, умните риалити програми... Целта е да станеш изведнъж богат беза да работиш.
183
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
След като си слабоумен сега ще плащаш.
182
0
 
21
 
! Отговори
Извод : преди 1 седмица
Не използвайте социалните мрежи за запознанства. Ходете по земята
181
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Сашо е образован млад мъж.." На бас, че гласува за Възраждане!
180
0
 
1
 
! Отговори
До 179 преди 1 седмица
Това е малко повече от измисленият аршин "коефициент на интелигентност". То е опит, рутина, знания, морал, честност и почтеност, житейски опит и мъдрост, местообитание, опит в общуването, интуиция и т.н
179
0
 
21
 
! Отговори
anon преди 1 седмица
Участвал е в схема. Как може да звучи логично това да вземеш креди и да го върнеш веднага и да вземеш пари. Знаел е че е измама, но е мислил че мамят банката. Е ми, измамата е за негова сметка. Да плаща.
178
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До ПРОМЯНАТА ПРОДЪЛЖАВА 178 : Тази инфлация не е само в България !!! Те ни изчу каха по други начини , но ти си партийно пристрастен и няма как да го проумееш.
177
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Извинявам се но коефициента на интелигентност не определя дали се хващаш на измами. Може да си умен, но да нямаш опит с такива неща и да те измамят.
176
10
 
14
 
! Отговори
ПРОМЯНАТА ПРОДЪЛЖАВА преди 1 седмица
ПРИСМИВАТЕ СЕ НА ЧОВЕКА, А И ВИЕ ЗАГУБИХТЕ ПОЛОВИНАТА СИ ПАРИ, ЧРЕЗ ВРЪТКАТА С ИНФЛАЦИЯТА, КОЯТО ВИ ВРЪТНАХА НОВИТЕ ПАРТИИ - ПП, ВЪЗРАЖДАНЕ, ВЕЛИЧИЕ, МЕЧ, ИТН.... ИЗМАНЕНИ КАМИЛЧЕТА..
175
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 167 Защо? Човекът с какво те е измамил?
174
0
 
13
 
! Отговори
Володя Стоянов преди 1 седмица
Пирамиди, фараони и бааллъцци за милиони!

Спонсорирани публикации