Конфликтът в Близкия изток оказва влияние на цените на горивата

Рафинерията работи изцяло с неруски петрол
Обновена: 7 окт 2024 13:40 | 7 окт 2024 12:30, Гергана Попова
21

"Ситуацията не е особено драматична, спомням си предишния път, когато Иран се опита да нанесе удари в Израел, цената на барел беше около 90 долара. Ние днес не можем да достигнем и 80. Ситуацията е изключително експлозивна, трудно може да се прогнозира какво ще се случи в следващите дни, но се надявам, че няма да видим огромни стойности на цените.

Поне до президентските избори в САЩ нещата ще бъдат под контрол". Това заяви за Bulgaria ON AIR председателят на Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев. Той добави още, че конфликтът в Близкия изток оказва влияние.

Още по темата
"Другият фактор, който е много важен и на който пазарът разчита - ако се случи нещо с производството на петрол в Иран, страните от ОПЕК и ОПЕК+ имат достатъчно количество, ако Иран изчезне от пазара. Страната представлява около 4 млн. барела дневно, което е между 4-4,5% от световното производство на петрол.

Да се надяваме, че няма да има сериозна ескалация на напрежението, дотогава можем да бъдем сравнително спокойни. Обикновено до 10-14 дни. Петролът и суровината представляват между 30-40% от цената на това, което виждаме на колонката, така че едно поскъпване на брента от 7-8%, едва ли би се отразило гигантски на цената на горивата. Всичко зависи от това с колко ще поскъпне суровият петрол", каза още Бенчев.

"Рафинерията работи изцяло с неруски петрол. В края на годината се спират доставките на пропан бутан от Руската федерация. Средната цена на бензина е 2,48 лв., 2,46 лв. - дизел и 1,17 лв. е пропан бутанът. От целия ЕС отново сме с най-ниските цени. Производствените цени също са най-ниски", поясни председателят на Българската петролна и газова асоциация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от София
Сагата с "Топлофикация – София" е над 15-годишна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
3
 
! Отговори
Ха ха преди 4 часа
Бате буца, кирко и кокоран ще ви налеят акьл с ценитеКато идете по изборите за гьби