Експерт: Предстои кратко и постепенно поскъпване на бензина и дизела у нас

Израел няма да удари петролни находища в Иран, смята финансистът Димитър Георгиев
7 окт 2024 08:43, Елка Василева
51
 Експерт: Предстои кратко и постепенно поскъпване на бензина и дизела у нас
Снимка: архив, БГНЕС
Светът е в очакване на отговора на Израел. Няма съмнения, че те ще отговорят на атаката към тях. Големият въпрос е дали ще ударят точно петролните находища на Иран. Това каза пред БНР финансистът Димитър Георгиев, анализатор на международните пазари, който не очаква това да се случи, защото би намалило подкрепата на Запада за Израел.
 
"Основният сценарий е атаката да бъде върху военни обекти в Иран и да бъде умерена", каза експертът.
 
Близкият изток произвежда една трета от световните количества петрол. Оттам минават и ключови транспортни артерии. Всеки голям конфликт, който би ограничил производството и доставките на петрол оттам, е рисков, обясни Димитър Георгиев.
 
Докато не стихне напрежението, цените на петрола ще останат по-високи, отколкото бяха миналата седмица, заяви той.
 
"На теория може безкрайно много да се повишат цените". В най-неблагоприятната ситуация – горящи петролни кладенци, ще видим трицифрени цени на петрола, каза експертът, но определи това като "изключително малко вероятен сценарий".
 
Големите опасения за тежък регионален конфликт, който въвлича великите сили, няма да се сбъднат, смята Георгиев. Той допуска дори спад на цените в рамките на 6 месеца.
 
Цените на петрола не са били сериозно засегнати от инфлацията заради голямото производство и засиленото глобално предлагане. Големият тренд на инфлацията е твърдо надолу, посочи още Димитър Георгиев, но същевременно добави, че трябва да свикнем с постоянния ход на цените на стоките нагоре.
 
Ако се вгледаме в историята назад, светът никога не е бил по-мирно място. Няма въоръжени конфликти там, където се произвежда петрол, а това води до устойчиво производство и трайно предлагане, което пък задържа цената, коментира Димитър Георгиев.
 
Георгиев прогнозира кратко и постепенно поскъпване на бензина и дизела у нас през следващите няколко седмици, след което цените отново да се върнат на сегашните нива, дори по-ниски.
 
Балансиран бюджет може да се постигне не чрез увеличаване на данъците, а чрез задържане на разходите - постепенно отдръпване на държавата от икономиката, изрази мнение финансистът.
 
По-високи пенсии може да има, но не чрез номинално увеличаване всяка година за сметка на бюджетен дефицит, а чрез устойчив ръст на икономиката, който се постига чрез намаляване на пречките за правене на бизнес, подчерта Георгиев.
 
"Страната има нужда от стимулиран бизнес, ниски данъци, нови инвестиции. Защото имаме сериозен проблем с привличането и на чуждестранни, и на местни инвестиции", каза Георгиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от Общество
Изплащането на октомврийските пенсии започва от днес
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
2
 
! Отговори
ТОКА преди 1 час
ЦЕНАТА НА ТОКА В БЪЛГАРИЯ Е ПРЕКАЛЕНО ВИСОКА! НЕ МОЖЕМ ДА СМЕ КОНКУРЕТНИ С ТАКАВА ВИСОКА ЦЕНА НА ТОКА. ТОКЪТ У НАС ТРЯБВА ДА Е ПОНЕ 5 ПЪТИ ПО-ЕВТИН - И ЗА ГРАЖДАНИ, И ЗА БИЗНЕС. НЕ на т. нар. "СВОБОДЕН ПАЗАР"!
48
0
 
1
 
! Отговори
Мисис Фък дъ ЕУ преди 2 часа
АМи от там откъдето си взимат и гориво за АЕЦите :) Само ние сме по-набожни от папата :)
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До Сата НАТО Спекулативни? Преди 2-3 дни хусите потопиха английски танкер. В момента няма луди да минават през Червено море.
46
0
 
2
 
! Отговори
Тва е дъното! преди 3 часа
Под икономическа статия за цената на бензина, пуската поредната полит-пропаганда. Спирам да ви чета! Жалка работа!
45
1
 
0
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 часа
Няма да има никакво спиране на морския трафик и Иран ще си умре кротко, вътре може да има някакви граждански изблици, ще позаколят некой страж на ислямската революция и толкова. Горивата може да поскъпнат само с картелно споразумение между големите вериги. Но това и сега го има. Кварталните бензиностанции продават на 30-40 стотинки по-евтино, само големите лъскави вериги се напинят и не знам с какъв акъл хората зареждат там. Аз при такива спирам само за кафе и сладолед.
44
0
 
0
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 часа
Всички тез движеия са спекулативни - тоест, реална прична няма, само безоснователни предположения и очаквания. Виждате, че всички балъ ци мислеха, че Израел щял да "отвърне" на Иран с някакви масови изстрелвания на ракети, спряха въздушния трафик и подобни тьпотии. Всъщност Израел си мете кротко хизболаците от Ливан и въобще масовите фойерверки не са занимание за сериозни хора, които вършат работа. Масовите фойерверки са занимание на слабаците, които с последни сили искат да маркират присъствие
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Що? Сега пак "руската заплаха" ли е виновна? Ами какво стана със санкциите? Нали цена над 40 долара за барел небиваше да има??? Слава на братския руски народ, че и до ден днешен се бори с нацизма, фашизма и тероризма! Слава за тях, че видят ли тиква със свастика - Сцепват я веднага!
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
До Анонимен 28 Нямам идея как падат цените. Круд ВТИ 30.9 - 68$, днес- 76$, Бренд 71$ - 79$, Дубай 73$-78$. Цената последните дни само расте и е с над 10% нагоре. Ако наистина изчезнат 30% от доставките, то ще стане и двойна.
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
До Анонимен 35 Не е важно откъде внасяме петрола, а кой колко иска да купи и колко е цената. Ако изчезнат 30% от доставките, ще има повече търсене и от там ще се надцакват за цени и за нашия петрол. Представи си село с 3 фурни и 600 жители. Всяка вади по 200 хляба и цената е 1лв. Какво става, ако затвори едната и 100 души са готови да дадат до 2лв на хляб, ама да има за тях? Цената ще мине 1.50лв отма, защото никой няма избор откъде да купи да яде. Спомни си 90те у нас.
40
0
 
3
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 4 часа
И 5 леаа а стане бендзина,па че карам. И 5 стинки да бъде па че го крадем.
39
3
 
2
 
! Отговори
Фен0Мен преди 4 часа
5лв/л е приемлива цена
38
0
 
5
 
! Отговори
Издънкова преди 4 часа
И питам Ви вас с какво Ви се подобри живота от както имаме ЕВРОдепУтати ?Поредните хрантутници седнали удобно в креслата си че и техните семейства издържаме там в "европата''" Тия къде не знаят и бъкел чужд език нямат дори висше образование като псевдо певци рапъри трапъри и каква ли не *** се е настанила там и просто ги хрантутим и техните семейства до КОГА ЩЕ ГО ТЪРПИМ ТОВА ?
37
0
 
2
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 4 часа
Крадете нафта бря. Кой не лъже и краде,нема ко да яде у нас.
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Ами вижте Украйна от къде вземат петрола, че бензина там е по евтин от тука.
35
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
От Иран ли внасяме петрола,че да поскъпват?!Ей това комунистите само знаят да лъжат и да крадат!!!!
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Ние българите сме най убавио народ, но от некъде ни идват 240 разбойници, и неи страдаме несправедливо от това.
33
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Горивата трябва да са под 1.50, всичко нагоре е държавна кражба с данъци, акцизи и налози измислени от държавния апарат за кражба на доходите на хората, държавата е институция за системна кражба в особено големи размери, върнете ни откраднатите пари. Над 65% от парите които изкарваме отиват за данъци, акцизи, такси и налози измислени от държавния апарат за кражба, този грабеж трябва да спре.
32
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
До Издънкова Защо се търпят взаимно 240 разбойника ли? Ами защото е лесно да те управляват отвън и само да кършиш пръсти заради "ангажименти към ...", "солидарност със ..." и др. Пък и 240 им е по-весело и забавно, могат да си прехвърлят при необходимост вина за това или онова. Без мисъл и без ангажименти, освен към ... някой отвън с предложения за фондове за усвояване, фондации с пари за нещо, без значение какво. По-ниска избирателна активност, повече "разнообразни" начини за весело прекарване
31
0
 
12
 
! Отговори
Издънкова преди 6 часа
Когато цените скачат значи управниците не ги бива, крадат и са поели в грешна посока предателство, на народа си.Да се върнем на това защо са ни 240 като Али Лала е имал само 40 разбойника ?Защо ми е нато като си купуваме техника за отбрана и защо не ни пазят границата натовците да не влиза тази *** тука на гърба на българският данъкоплатец а?Евро съюза ни прибира квоти за мръсен въздух по 60% от стойноста на бензин газ производство на ел енергия!Техен ли е въздуха защо ни рекетират ?
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Как може едно поскъпване да е хем кратко, хем постепенно, "експорт"-е? Да вземете да върнете цената на автобусните билети в градския транспорт като преди 10-ина години, когато петролът беше 110 долара барела, а? Да ви имам мутренската комуникация!