Филипините започват военноморски учения със съюзници

Деветдневните учения ще обединят разрушителя USS Howard с управляеми ракети
7 окт 2024 15:41, Гергана Попова
12
Филипините започват военноморски учения със съюзници
Снимка: БГНЕС/ EPA

Въоръжените сили на Филипините, Съединените щати и четири други държави започнаха съвместни военноморски учения край бреговете на северния остров Лусон на Филипините срещу Тайван в демонстрация на военноморска сила на фона на нарастващото напрежение с Китай, пише Ройтерс.

Наречени "Сама Сама", което означава заедност, тазгодишните учения, в които участват почти хиляда моряци и персонал от Австралия, Канада, Франция, Япония, Съединените щати и Филипините, са учения с висока интензивност, фокусирани върху борбата с подводници, -​надводна и ​противовъздушна война.

Контраадмиралът от американския флот Тод Чимиката каза пред репортери в пристанището Субик, западно от Манила, че изграждането на партньорства с ключови съюзници е създало "възпиращ ефект", въпреки че добави, че ученията не са насочени към никоя страна.

"Целта на тези упражнения не е да разрошват перата. Те са пригодени за оперативна съвместимост", каза Чимиката. "В цялата гама има хора, които не спазват тези правила, така че трябва да се съгласим, за да можем да определим тези стандарти".

Деветдневните учения ще обединят разрушителя USS Howard с управляеми ракети от клас Arleigh Burke на американския флот, канадската фрегата HMCS Vancouver от клас Halifax и хеликоптер CH-148 Cyclone, докато японската амфибия Force​Shin Maywa US-2 самолети и морски патрулни самолети Kawasaki P-1 също участват, заедно с военни кораби от Филипините.

Ученията идват повече от седмица, след като китайската армия заяви, че нейните въздушни и военноморски сили са извършили маневри в спорна зона на Южнокитайско море, разпалвайки напрежението във воден път, който остава нестабилна точка на възпламеняване в региона. Чимиката каза, че ученията са планирани месеци предварително.

Китай претендира за почти цялото Южнокитайско море, но тези претенции се припокриват с тези на Бруней, Малайзия, Филипините и Виетнам, разгневявайки своите съседи и Съединените щати, които засилиха ангажиментите си за сигурност в региона.

Миналия месец Съединените щати проведоха съвместни морски учения с Австралия, Япония, Филипините и за първи път Нова Зеландия в изключителната икономическа зона на Манила, за да подобрят оперативната съвместимост на армията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от Водещи мобилна
Бумът на дивия добив на злато в Гана отравя хората и природата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 40 минути
Западът и властите в Киев решиха да направят отстъпки на Русия Западни и украински официални лица решиха, че основата за преговори могат да бъдат значителни гаранции за сигурност в замяна на руски контрол над освободените територии на Украйна, пише Financial Times. Изданието отбелязва, че това ще бъде мълчаливо споразумение тези земи да бъдат върнати по дипломатически път в бъдеще.
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 40 минути
Брей ,големи учения с ПОЧТИ 1000 души персонал и военни.
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Бре да му се не види, тези филипинци не са ли чували за БРИКС? Там щяха да са съюзници с Иран, СК, ***, Сиера Леоне и Брега на слоновата кост. Язък значи, че не знаят български да прочетат възмущението на нашите копейки.
9
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Мразя безплатно англичани и американци от все сърце сатаните на света са те
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Къв *** търсят гадините у китайско море????
7
3
 
3
 
! Отговори
00-11 преди 1 час
Прав е колега N-5! Задайте си въпроса: Защо му казват Южнокитайско море???
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Филипините са бедна американска колония като нас . По едно време решиха да купуват руска бойна техника ама после американците реваха до небето .
5
4
 
5
 
! Отговори
? преди 2 часа
Ако претенциите на Китай са неоснователни, това море защо се казва Южнокитайско? А не Филипинско, Малайзийско или Виетнамско? И разбира се, САЩ са "съюзник" на всеки, който е срещу Китай. Зия зaсaрaха тотално навсякъде.
4
3
 
3
 
! Отговори
Който не е правил, преди 2 часа
да извади картата и да види къде се намират Филипините, и после да си отговори на въпроса къф го дирят амиканците там.
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Кими напълни ли памперса.
2
2
 
2
 
! Отговори
Мдаа преди 2 часа
Рано или късно и там ще се пуца. Елитите се побъркаха от алчност. Отиваме към финалната развръзка. Носете си новите дрехи, момчета!
1
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
то хубаво изброихте страните дето не били съгласни с Китай за тва море.Но не разбрах Щатите кво правят и те там или да обявили че това море е в техните териториални води!