Ще имаме ли редовен кабинет след поредните избори?

Проф. Огнян Кунчев: 2/3 от избирателите излизат от играта
7 окт 2024 12:48, Анисия Иванова
167

На 27 октомври отиваме отново пред урните, но политическият живот е прекалено бурен, за да преценим кои партии влизат или не в 51-вото Народно събрание (НС). Най-важен е въпросът ще има ли партии, които ще направят стабилна коалиция и ще имаме ли редовен кабинет.

"Политиката е много сложна игра. Хората не искат да играят тази игра. 2/3 от избирателите излизат от играта. Те няма да гласуват", каза математикът проф. Огнян Кунчев в предаването "България сутрин".

Най-малък страх от непреизбиране, според данни на "Тренд", има "Възраждане" - около 90%. Проф. Кунчев обясни пред Bulgaria ON AIR, че за да се изчисли страхът от непреизбиране, се гледа какви са резултатите от миналите избори и прогнозните резултати от предстоящите избори.

Математикът добави, че на база на предварителните данни от изследванията на "Алфа Рисърч" и "Тренд" изчисленията показват, че най-възможните тройни коалиции са между: ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС на Делян Пеевски; ГЕРБ-СДС, "Възраждане" и ДПС на Делян Пеевски.

Според него четворната коалиция би била по-успешна. Като най-вероятни изчисленията сочат: ГЕРБ-СДС, "БСП-Обединена левица", "Има такъв народ" (ИТН) и ДПС на Делян Пеевски; ГЕРБ-СДС, "Алианс за права и свободи", "БСП-Обединена левица" и ДПС на Делян Пеевски; ГЕРБ-СДС, "Алианс за права и свободи", "БСП-Обединена левица" и ДПС на Делян Пеевски; ГЕРБ-СДС, "Алианс за права и свободи", "БСП-Обединена левица" и ИТН.

Изследването на "Тренд" е проведено в периода 17 - 24 септември 2024 г., публикува се на сайта на агенцията и е възложено от "24 часа". Проучването е проведено сред 1003 пълнолетни граждани от цялата страна. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю "лице в лице".

Изследването на "Алфа Рисърч" е от периода 18 - 24 септември 2024 г. от "Алфа Рисърч". Публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1000 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от Избори 2024
Партиите почти нямат предизборна кампания
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 минути
До 00-11- 147- а защо да гласуваме за Възрождение, итн, бсп, Величие- няма да влизат в коалиция в никакъв случай И НОВИ ИЗБОРИ ЛИ- ДО ТУК 1 МИЛИАРД ЛЕВА ЗА ИЗБОРИ- НА КЪДЕ ОТИВАМЕ С МОДЕЛЪТ ГОЛ ЮМРУК...
151
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 минути
"искам си каплата".
150
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 минути
143 - *** ТОВА ИМЕНА НА ХОРА ЛИ СА БЕ.
149
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 минути
МАЙ*НАТА ИМ НА ИЗБРАННИЦИТЕ. ДОТЕГНА НИ ДА ХРАНИМ И*ДИО, ТИ.
148
0
 
3
 
! Отговори
няма да гласувам преди 18 минути
Не съм съгласен с външната политика на българските политици !И понеже никой не чува народа какво иска чрез референдум- НЯМА да подкрепя чуждопоклоници да ме управляват.Точка!
147
2
 
2
 
! Отговори
00-11 преди 28 минути
Възраждане, Никога няма да влезе в Коалиция с Герб и ДПС на Домуза, това би било Самоубийство за тях! БСП - силно се съмнявам да се коалират с Винету и Домуза, една такава грешка и това е краят на тази партия!!! Остава ИТН - ако минат (чудя се, кой въобще гласува за тях). Следва Доган, ако прескочи границата, но той също няма да се коалира с Винету и Домуза! Извод: Нови избори догодина???
146
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 30 минути
Великите сили нама да ни разрешат да разрешат да има правиелство , преди изборите в САЩ и преди края на войната в Украйна
145
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 38 минути
бюлетина номер 12 - Разумният избор .
144
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 42 минути
НЕНЕНЕНЕНЕНЕ КАК ШАРЛАТАНИТЕ ЩЕ СИ ЗАГУБЯТ ПАРИТЕ ВЛАСТТА ЗА НИЩОПРАВЕНЕ САБОТАЖИ ЗА ПРАВИТЕЛСТВО ИЗЛИЗАТ ЛЪЖАТ И ПАК И ПАК ТАКА ЧЕТИРИ ГОДИНИ ХАХАХАХА
143
1
 
1
 
! Отговори
Ченгето математик преди 49 минути
Огнян Кунчев...работи в Института по математика,където са ченге до ченге...като почнеш от академиче Петър Кендеров-световно ченге шестак,ченгенцето Юлиан Ревалски- шеф на БАН...та свършиш с тоз надут пуяк..бе и Фулбрайтов стипендиант и ..Хумболт стипендиант!?!? Че кой може да се похвали с това?- само туй надуто ченге..
142
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Който не гласува, гласува за Прасевски и Тиквата
141
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Ще гласуват , поТ 1/4 ! На пролет е голямото гласуване , над 65%!Според случващото се , Преходът в България едва сега започва , от Пеевски ... Народа чака 34г. , да се вкара някой крадец от ДПС , герб и шайката им , Пеевски започна !!
140
0
 
2
 
! Отговори
За 140 преди 1 час
И аз не съм професор, и аз така мисля, освен това, прогнозите за "1/3 ще гласуват" са силно преувеличени.
139
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Аз не съм професор, но мога да ви дам отговор. Редовен кабинет няма да има, поне в близката година. Партиите като ГЕРБ и ДПС обаче са умни и това го предвидиха, затова и промениха конституцията. Сега ще си имат служебни правителства. Главчев ще е премиер до 2026.
138
2
 
3
 
! Отговори
На татко Петкодетето преди 1 час
Шиши вече е убав!Жълтопаветните тритонеткаджии- няма да протестират против Шиши!!
137
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Ние сме много прогресивни и нашата демокрация вече е на етап диктатура.
136
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Това пък що за професор е? Играта!? ЦИК да вземе да си оправи сайта, да уволни спецовете, защото аз не намерих решение или друг документ с окончателен списък на регистрираните "играчи", за избори 2024.0 или 2024.1 не помня вече тази година имаше ли първи сезон на цирка или това е за сефте таз година. Хайде дайте линк със списък на партиите и коалициите, предстваляващи партиите и техните номера. Официално решение трябва да е. На сайта на ЦИК трябва да е! Или според вас професорите не е нужно?
135
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
А Германистан се съди с Турция за дюнера муахахаха. Скоро и за потурите.
134
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Пролет пука. От Белене стенания се чуват, духове на жертви там роптуват. Столицата преместете, комунисти изловете, в Дунав с шлепове изпровадете. Умъртвиха ни бавно те, с нокти копаехме окопи, избиха ни с дебели сопи. Скелетите ни са пръснати навред, изпочупени, прегризани от свински зъби. Спомени за омъртвените Българи по концлагерите след идването на КомунЧергарите 1944г. ЗаШибания от комунистите български народ 3 Март 2013г.
133
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Пролет пука. От Белене стенания се чуват, духове на жертви там роптуват. Столицата преместете, комунисти изловете, в Дунав с шлепове изпровадете. Умъртвиха ни бавно те, с нокти копаехме окопи, избиха ни с дебели сопи. Скелетите ни са пръснати навред, изпочупени, прегризани от свински зъби. Спомени за омъртвените Българи по концлагерите след идването на КомунЧергарите 1944г. За *** от комунистите български народ 3 Март 2013г.