Конфликтът в Близкия изток оказва влияние на цените на горивата

Рафинерията работи изцяло с неруски петрол
Обновена: 7 окт 2024 13:40 | 7 окт 2024 12:30, Гергана Попова
21

"Ситуацията не е особено драматична, спомням си предишния път, когато Иран се опита да нанесе удари в Израел, цената на барел беше около 90 долара. Ние днес не можем да достигнем и 80. Ситуацията е изключително експлозивна, трудно може да се прогнозира какво ще се случи в следващите дни, но се надявам, че няма да видим огромни стойности на цените.

Поне до президентските избори в САЩ нещата ще бъдат под контрол". Това заяви за Bulgaria ON AIR председателят на Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев. Той добави още, че конфликтът в Близкия изток оказва влияние.

Още по темата
"Другият фактор, който е много важен и на който пазарът разчита - ако се случи нещо с производството на петрол в Иран, страните от ОПЕК и ОПЕК+ имат достатъчно количество, ако Иран изчезне от пазара. Страната представлява около 4 млн. барела дневно, което е между 4-4,5% от световното производство на петрол.

Да се надяваме, че няма да има сериозна ескалация на напрежението, дотогава можем да бъдем сравнително спокойни. Обикновено до 10-14 дни. Петролът и суровината представляват между 30-40% от цената на това, което виждаме на колонката, така че едно поскъпване на брента от 7-8%, едва ли би се отразило гигантски на цената на горивата. Всичко зависи от това с колко ще поскъпне суровият петрол", каза още Бенчев.

"Рафинерията работи изцяло с неруски петрол. В края на годината се спират доставките на пропан бутан от Руската федерация. Средната цена на бензина е 2,48 лв., 2,46 лв. - дизел и 1,17 лв. е пропан бутанът. От целия ЕС отново сме с най-ниските цени. Производствените цени също са най-ниски", поясни председателят на Българската петролна и газова асоциация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от София
Сагата с "Топлофикация – София" е над 15-годишна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 минути
ООО да, определено! На днешно време цената на петрола не е особенно голяма част от цената на горивата, колкото и абсурдно да звучи..
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 19 минути
Е ние от Иран ли купуваме петрол?
19
0
 
2
 
! Отговори
Емигрант преди 21 минути
Тук на Запад цената на горивото беше намалено... Сигурно тук нямаме "конфликт в Блезкия Изток".
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 34 минути
Поскъпването на горивата ,храните , имотите се случва само по българските медии
17
3
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 38 минути
Няма да има никакво повишаване на цените. Аз си зареждам на 2,30, никакви предпоставки за поскъпване няма. За в бъдеще ще има поевтиняване, когато 100 млн росийски свинособаки излязат от Златния милиард и минат на животинска тяга.
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 53 минути
Проблема на страните от ОПЕК е ,че териториите им са точно върху американските нефтени залежи .
15
1
 
3
 
! Отговори
ай викайте преди 1 час
ся слава слава украина като ви стане бендзина 5 лв.
14
0
 
0
 
! Отговори
ПАРАЗИТ ЦСКА БКП преди 1 час
УНЦИЯТ НА ВАТИКАНА ЗА БЪЛГАРИЯ нали Ви покани ЧЕРВЕНА УЖБЪЛГАРИЯ заедно с Папа Франциск да унищожавате ПРОТЕСТАНСТВОТО......и Путин ги кани.....и Зеленски ги чака.......... СТРАХЛИВЦИТЕ ЧЕРВЕНИ ОТ БЪЛГАРИЯ ДОРИ И ЗАЙЦИТЕ СА ПО СМЕЛЧАГИ ОТ ТЯХ
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
значи ракията и доматите пак ще поскъпнат.А на онзи де искал да дава 20 лева за литър само да изчезнел Иран.А след Иран коя държава ще искаш да изчезне?То не бяха арабски пролети ,биологични оръжия в Ирак, после Либия след това Сирия Афганистан!И всичко това със любезното съдействие на Щатите които не спират да продават демокрация и оръжие за нейното създаване и подържане.Сега чакат Израел да тръгне и те след него пак да демократизирали който не им играе по свирката.
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
"готов съм да плащам и 20 лева за литър само Иран да изчезне от Cвета" - Какво са ти направили иранците? Не знаеш, нали? Нормално, то само човек с мoзък гладък като яйце може да каже такова нещо което си казал ти. Иран е държава с история, с култура, с добре възпитано население. Безопасна страна, за разлика от Израел и страните където еврейските терористични организации действаха досега.
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
"Бате буца, кирко и кокоран ще ви налеят акьл с ценитеКато идете по изборите за гьби" - Кирко и Кокоран за по-постоянно влезната с военния Стефан Янев ако не ме лъже паметта. А той беше пробутан от Р.Р. (Руския кРим). Т.е. може да считаме, че Кирко и Кокоран са хора на Р.Р. нали така излиза логиката? То и сега заплатите на военните дето нищо не правят, след Нова година ще са с огромно увеличение, за да може Р.Р. да разчита на мноооого верни еничapи. И всичките генерали и полковници русофили.
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
В Русия нищо не оказва влияние на цените на петрола, бензина си е едно левче - 50 рубли.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Ако цените на петрола тръгнат нагоре, САЩ имат собствено кранче за нефт? А ЕС има ли собствено кранче?
8
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
готов съм да плащам и 20 лева за литър само Иран да изчезне от Cвета
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Тогава защо нашия несретник в Оон гласува въздържал се на резолюцията за спиране на огъня там?
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
A ribata kak e?
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Още им целувайте подметкитe на евреите, заради тях ви се вдигат цените. И в Украйна дето я направиха те войната за да си продават оръжията, пак се вдигнаха цените. На борсата наблюдавайте кога ще има клaтyшкане и вдигане цената на благородните метали, това е един от показателите дали предстои война.
4
1
 
2
 
! Отговори
Уест голдомор преди 1 час
СПЕКУЛАНТА ДЖОРДЖ СОРОС ДА ОГЛАВЯВА ПЕТРОЛНИТЕ ШЕЙХ СПЕКУЛАНТИ ОТ ОПЕК............... НЯМА ДА ЗАБРАВЯ КАК ШЕФ ОТ ЕВРОСЪЮЗА Ромпой може би беше СЛЕД НАХЛУВАНЕТО НА ПУТИН В УКРАЙНА ЯДОСАН ЗАЯВИ Цитирам:"С ТЕЗИ МЮСЮЛМАНИ ОТ ОПЕК АБСОЛЮТНО НИКАКЪВ БИЗНЕС НЕ Е ВЪЗМОЖЕН А САМО НИ ШАНТАЖИРАТ И ИЗНУДВАТ"
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Mineralnata voda mnogo skapa.
2
2
 
2
 
! Отговори
Минка преди 1 час
За това,какво ще се случи с горивата у нас,питайте Джо Байгън, само,дано да тръгне в правилната посока и да се ръкува с главните!