COVID вече протича леко, грипът ще е по-лош заради отслабения имунитет

Проф. Аргирова: Следващата пандемия пак ще е от коронавирус, само не знаем през кое животно ще дойде до човека
4 окт 2024 08:40, Елка Василева
85
 COVID вече протича леко, грипът ще е по-лош заради отслабения имунитет
Снимка: архив, БГНЕС
„COVID няма да спре да се появява. Но ще протича леко, както е и в момента. Чудиш се болен ли си, или не, защото не ти е съвсем комфортно. Наблюдаваме повишаване на случаите. И, разбира се, при възрастните хора COVID остава по-сериозна заплаха, каквито са и много други заболявания“. Това каза вирусологът проф. Д-р Радка Аргирова пред „24 часа“.
 
Децата боледуват много леко, посочи д-р Аргирова. Колективните мероприятия категорично допринасят за разпространението, изобщо събирането на хора независимо дали това е класна стая, или градският транспорт със затворени прозорци в хладно време. Със застудяването ще се увеличават и местата, в които човек може да се зарази поради недостатъчното проветряване. Същият фактор ще увеличава и случаите на грип, каза вирусологът.
 
Проф. Аргирова очаква по-изявен, по-тежък грипен сезон. „След COVID доста отслабна имунитетът на хората, а и грипът в изминалите години бе по-слабо наблюдаван, така че и към него е намалена защитата. Затова очаквам, че като дойде грипът, положението ще е малко по-тежко от други години“, посочи тя.
 
„Трябва повече да се говори и пише, че доброто здраве и имунитет се поддържат с най-естествената профилактика. Няма нищо чудодейно, разчитаме на здравословно хранене, достатъчно сън, движение, добра лична хигиена и на средата за предпазване от други заразни заболявания. Малко хора го правят. Сега е времето и за ваксина - особено по-застрашените от усложнения – например възрастните хора и тези с имунни дефицити, да го направят. Нищо повече от нещата, които всяка година напомняме преди сезонните болести“, обясни проф. Аргирова.
 
По думите й е добре всеки да направи един есенен курс с витамини и да е физически активен. „Това е и моята рецепта, не правя нищо тайнствено. В добавката, която лично аз взимам за един месец през есента, са включени основните познати съставки, които потенциално може да подкрепят здравето и имунитета като витамини А, С и D, витамини от група B, металите и минералите цинк, мед, селен, йод, желязо, магнезий и др.“, каза вирусологът.
 
Според проф. Аргирова следващият пандемичен вирус, който ще събори на легло света, пак ще бъде коронавирус.
 
„Тези вируси са много приспособими, силно изменчиви и поради това имат голям потенциал за пандемия. Че ще е коронавирус, нямам съмнение, въпросът е от кое животно ще “прескочат” до възможност да заразяват хора. Коронавирусите са ни обеца на ухото. След наскоро преминалата пандемия изключително задълбочено се следят пазари за животни и ферми за животни, отглеждани за кожата като норки например, но не само“, каза воирусологът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от Общество
Награждават екипите, евакуирали българите от Ливан
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
0
 
! Отговори
Гошо преди 1 час
Естествено отслабен имунитет защото ваксината за ковид нулира имунната система и след изтичане срока на ваксината имунната система не се въстановява. За това е необходимо постоянно ново ваксиниране за ковид.
73
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Другари журналисти защо тормозите тази женица връстница на 9-то септемврийските събития да дава информация за грипът,който беше в дълга отпуска, за да остави колегата Ковид да тормози хората. Толкова много политика и капка загриженост за хората. Просто е долно, срамно и наказуемо. Дано дойде нормалното време и всеки си получи заслуженото.
72
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До Ще си платите всички Тра-ла-ла тра - лала
71
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Азербайджан , затваря границите заради лекия Ковид до 01.01.25
70
1
 
3
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 3 часа
Има два вида ваксини! Едните,които са безопасни за евреите и другите,които са смертонисни за нас- Българи и Араби ! Еврейският Ви доктор с български паспорт ще даде от вторите.
69
1
 
5
 
! Отговори
Shark преди 3 часа
Как така отслабен имунитет, нали набодахте хората задължително, що за глупости говори тази склерозирала бабичка.
68
3
 
13
 
! Отговори
Ще си платите всички преди 3 часа
Тая ПЛАНдемия не е свършила, тия чакат заповедите за новата. Не знаели кога. Може още да не знаете, но в Давос знаят със сигуирност. Бог ви гледа и ще си платите с лихвите!
67
0
 
9
 
! Отговори
Пландемия преди 3 часа
Станете и те ще паднат!
66
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Гнуусна бабичка, щеше да ни боцка задължително.
65
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Безсрамници - извадили прабаба Радка да ни плаши, жената иска да си почива и да се радва на пенсията, те я изтъпанили в медиите и й вкарали текст да рецитира. Туй СЗО ли е ШъЩъПъ ли е са игахти и организацията на чудовищата и злодеите - повръща ми се от тях
64
1
 
0
 
! Отговори
Дядо ти преди 3 часа
А те ( всички ) са много добре информирани и съучастни с умишленото разпространение на вирусите.
63
1
 
5
 
! Отговори
Дядо ти преди 3 часа
Ковида беше създаден и пуснат умишлено за да регулира по естествен път нарастващата популация. Отделно и да елиминира хора с крехък имунитет и придружаващи заболявания. Абсолютно същото важи за така наречените "сезонни грипове". Всичко идва от СЗО-то, като информацията за какъв щам и т.н. се разпространява до министерствата на държавите. Затова всеки път излиза някой "професор" или "вирусолог" и обяснява кога точно щяла да ни удари грипната вълна.
62
2
 
8
 
! Отговори
СЗО преди 4 часа
Бабо, почивай вече. Стига си пречила.
61
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
26лв струва 1 ваксина
60
1
 
1
 
! Отговори
Анонимна преди 4 часа
А защо хапчетата все още са толкова големи, колкото са? Всичко се развива и оптимизира, само хапчетата са грамадни.
59
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Не те ли е срам за годините ти, Радке! За колко се продаде!?
58
2
 
9
 
! Отговори
въпрос преди 4 часа
Тоа фоссил откъде пак го изкопахте ?! Работатат е нет добрйе ,щом до баба Раgка опряхте да ни поучава ...
57
2
 
6
 
! Отговори
хи хи хи преди 4 часа
От къде го измъкнахте тоц КУКУМИЦИН
56
2
 
7
 
! Отговори
ПКП преди 4 часа
Тази е по-зловеща и от Ковид Омикрон
55
3
 
8
 
! Отговори
Ей такива преди 4 часа
Цял живот на хранилка като видя да наливат акъл и ми иде да по върна. Скрий се бе ПАР цал.