COVID вече протича леко, грипът ще е по-лош заради отслабения имунитет

Проф. Аргирова: Следващата пандемия пак ще е от коронавирус, само не знаем през кое животно ще дойде до човека
4 окт 2024 08:40, Елка Василева
87
 COVID вече протича леко, грипът ще е по-лош заради отслабения имунитет
Снимка: архив, БГНЕС
„COVID няма да спре да се появява. Но ще протича леко, както е и в момента. Чудиш се болен ли си, или не, защото не ти е съвсем комфортно. Наблюдаваме повишаване на случаите. И, разбира се, при възрастните хора COVID остава по-сериозна заплаха, каквито са и много други заболявания“. Това каза вирусологът проф. Д-р Радка Аргирова пред „24 часа“.
 
Децата боледуват много леко, посочи д-р Аргирова. Колективните мероприятия категорично допринасят за разпространението, изобщо събирането на хора независимо дали това е класна стая, или градският транспорт със затворени прозорци в хладно време. Със застудяването ще се увеличават и местата, в които човек може да се зарази поради недостатъчното проветряване. Същият фактор ще увеличава и случаите на грип, каза вирусологът.
 
Проф. Аргирова очаква по-изявен, по-тежък грипен сезон. „След COVID доста отслабна имунитетът на хората, а и грипът в изминалите години бе по-слабо наблюдаван, така че и към него е намалена защитата. Затова очаквам, че като дойде грипът, положението ще е малко по-тежко от други години“, посочи тя.
 
„Трябва повече да се говори и пише, че доброто здраве и имунитет се поддържат с най-естествената профилактика. Няма нищо чудодейно, разчитаме на здравословно хранене, достатъчно сън, движение, добра лична хигиена и на средата за предпазване от други заразни заболявания. Малко хора го правят. Сега е времето и за ваксина - особено по-застрашените от усложнения – например възрастните хора и тези с имунни дефицити, да го направят. Нищо повече от нещата, които всяка година напомняме преди сезонните болести“, обясни проф. Аргирова.
 
По думите й е добре всеки да направи един есенен курс с витамини и да е физически активен. „Това е и моята рецепта, не правя нищо тайнствено. В добавката, която лично аз взимам за един месец през есента, са включени основните познати съставки, които потенциално може да подкрепят здравето и имунитета като витамини А, С и D, витамини от група B, металите и минералите цинк, мед, селен, йод, желязо, магнезий и др.“, каза вирусологът.
 
Според проф. Аргирова следващият пандемичен вирус, който ще събори на легло света, пак ще бъде коронавирус.
 
„Тези вируси са много приспособими, силно изменчиви и поради това имат голям потенциал за пандемия. Че ще е коронавирус, нямам съмнение, въпросът е от кое животно ще “прескочат” до възможност да заразяват хора. Коронавирусите са ни обеца на ухото. След наскоро преминалата пандемия изключително задълбочено се следят пазари за животни и ферми за животни, отглеждани за кожата като норки например, но не само“, каза воирусологът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от Общество
Награждават екипите, евакуирали българите от Ливан
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
Наши познати 1997ма заминаха в щатите първо в Чикаго после в Сан Антонио та и тримата се бустерираха и тримата изкараха ковида по три пъти и миналото лято като бяха на море в Бургас го питам Велинчо ква е файдата от ваксината като го карате трети път, а той "Ами изкарваш го по леко".... Викам си на акъла "С тоя няма смисъл да се спори,тоя е ваксизомби".. Всеки има право на избор, аз избрах да НЕ се ваксинирам!!!!
35
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
Изкарайте и Джаба - само тя не се е появвявала тези дни
34
2
 
3
 
! Отговори
Вирусолог преди 8 часа
Е тия дето се бустнаха по 5 пъти, сигурно ги удря сериозно грипа. Няма как да си прецакаш организма 5 пъти и да чакаш всичко да е наред.
33
1
 
0
 
! Отговори
Вирусолог преди 8 часа
Не думай, како :)
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
Махай сееее! Къш. Зимай си пенсията и върви да почиваш на Карибите. И не се връщай.
31
1
 
7
 
! Отговори
:) преди 8 часа
Тая дъртата костенурка някой взима ли я на сериозно?
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
беееееееее, беееееееееееее , ходете се бустръвайте за 10 пъти, ама остана ли ви място по китките от бодежите
29
1
 
2
 
! Отговори
До 26 ваксолюб преди 8 часа
Споко, не агресирай, че петия бустер така действа. Добре че има овце като теб, та да не отидат зян всички експерименталки. А на леля Радка да и кажа - короната си свърши работата и покорните овце се набодоха. Следващият няма да е от короните, друго ни готвят от животинския свят ;).
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
Грипът със сигурност е по- лошо от ковида сега!!! Едва не умрях.Удря бързо и внезапно и нямаш време даже да идеш до аптеката.
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
кой плашиш мъ дъртофелнице - я се скрий вече
26
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
Нека хейта започне сега! Всички антиваксари обединявайте се, подтискат ви, карат ви насила да си слагате ваксини! Няма да го позволите, хващайте оръжие!
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
баба Радка спинозната дето внесе СПИН в дамската си чантичка 1993 година от Германия у нас ,само на нея вярвам.Апологет на истината
24
1
 
6
 
! Отговори
Ъхъ преди 8 часа
През ей туй жуотно дето е на снимката ще дойде и през такива като него - Свети кунчо Седмоигленик, бай Шиле и т.н.
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
хахахаахахах клооооооооооооооооун
22
0
 
11
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 9 часа
Експеримента продължава дами и господа!
21
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 часа
И по силата на каква логика трябва да ни е отслабен имунитета точно след лятото? Тоя изперкал бабишкер защо не го скриете - излагате се.
20
0
 
9
 
! Отговори
ханонимен преди 9 часа
Абе къде е Кунчо бре. Обикновено той съобщава за тия неща, а както виждаме тая баба е иззела функциите му. Да не са го пратили в пенсия тихо мълком. И да кажа да тая баба да ходи тя да се ваксинира за ковид да видим колко още ще живее след ваксината.И нещо крие името на тая добавка дето я пиела явно я пази за себе си.Хитро е бабето ей.
19
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 часа
"Колективните мероприятия категорично допринасят за разпространението" - В нашата къща бяхме 6 човека. Спкойно - 260 квадрата билищна площ има. Идваха роднини - братя, сестри, рбатовчеди с децата си. Не можело ... някой ГНУСЕН нещаснтик ми казва че не може да съм със семсйестовто си ... ей хпра, ако не бяха отпсуналимесрките ви казвам, имаше дни в които си мислех, да го гръмна от далечината с една специална пушка, дето никой не я знае, че я имам и да се приключва ...
18
0
 
15
 
! Отговори
Бидон с деменция преди 9 часа
това бабе му е време да се посвети на правнуците вместо да говори небивалици
17
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 часа
Я недейте да пръскате небето само една година и да видим дали ще се появят т.нар. сезонни вируси. Преди да влезем в НАТО, ЕС интересно нямаше такива вируси,но след като влязохме взеха да се появяват и на небето да се виждат облаци със странна форма.