COVID вече протича леко, грипът ще е по-лош заради отслабения имунитет

Проф. Аргирова: Следващата пандемия пак ще е от коронавирус, само не знаем през кое животно ще дойде до човека
4 окт 2024 08:40, Елка Василева
87
 COVID вече протича леко, грипът ще е по-лош заради отслабения имунитет
Снимка: архив, БГНЕС
„COVID няма да спре да се появява. Но ще протича леко, както е и в момента. Чудиш се болен ли си, или не, защото не ти е съвсем комфортно. Наблюдаваме повишаване на случаите. И, разбира се, при възрастните хора COVID остава по-сериозна заплаха, каквито са и много други заболявания“. Това каза вирусологът проф. Д-р Радка Аргирова пред „24 часа“.
 
Децата боледуват много леко, посочи д-р Аргирова. Колективните мероприятия категорично допринасят за разпространението, изобщо събирането на хора независимо дали това е класна стая, или градският транспорт със затворени прозорци в хладно време. Със застудяването ще се увеличават и местата, в които човек може да се зарази поради недостатъчното проветряване. Същият фактор ще увеличава и случаите на грип, каза вирусологът.
 
Проф. Аргирова очаква по-изявен, по-тежък грипен сезон. „След COVID доста отслабна имунитетът на хората, а и грипът в изминалите години бе по-слабо наблюдаван, така че и към него е намалена защитата. Затова очаквам, че като дойде грипът, положението ще е малко по-тежко от други години“, посочи тя.
 
„Трябва повече да се говори и пише, че доброто здраве и имунитет се поддържат с най-естествената профилактика. Няма нищо чудодейно, разчитаме на здравословно хранене, достатъчно сън, движение, добра лична хигиена и на средата за предпазване от други заразни заболявания. Малко хора го правят. Сега е времето и за ваксина - особено по-застрашените от усложнения – например възрастните хора и тези с имунни дефицити, да го направят. Нищо повече от нещата, които всяка година напомняме преди сезонните болести“, обясни проф. Аргирова.
 
По думите й е добре всеки да направи един есенен курс с витамини и да е физически активен. „Това е и моята рецепта, не правя нищо тайнствено. В добавката, която лично аз взимам за един месец през есента, са включени основните познати съставки, които потенциално може да подкрепят здравето и имунитета като витамини А, С и D, витамини от група B, металите и минералите цинк, мед, селен, йод, желязо, магнезий и др.“, каза вирусологът.
 
Според проф. Аргирова следващият пандемичен вирус, който ще събори на легло света, пак ще бъде коронавирус.
 
„Тези вируси са много приспособими, силно изменчиви и поради това имат голям потенциал за пандемия. Че ще е коронавирус, нямам съмнение, въпросът е от кое животно ще “прескочат” до възможност да заразяват хора. Коронавирусите са ни обеца на ухото. След наскоро преминалата пандемия изключително задълбочено се следят пазари за животни и ферми за животни, отглеждани за кожата като норки например, но не само“, каза воирусологът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от Общество
Награждават екипите, евакуирали българите от Ливан
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 часа
"Чудиш се болен ли си или не." - Нищо, ваксърите да не забравят да си бият поредния бустер, да не би случайно да умрат. Също да си стоят вкъщи цяла зима, за да не би случайно дори и ваксинирани да се заразят, а и нали мислят за обществото т.е. ако случайно дори и ваксинирани са заразени, да не заразят и други хора. Също ще ги помоля да си извадят прашасалите зелени сертификати и да си ги носят с тях, когато отиват в мола или където и да било на обществено място. Благодаря им предварително.
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 часа
До бг смешки 2 *** стани....100%! Който ти шляпа минуси 3 деня дан излазя от WC-ту!
14
0
 
13
 
! Отговори
Гюрга преди 9 часа
Те и за ковида казаха първо че е грип и след половин пас излезе доктор дмърт и каза че идва апока липсис.
13
2
 
15
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 9 часа
тази изкукала бабка какви ги говори ?!?!!? то народа измре ! тва 1во и 2ро на всеки с 5 грама мозък е ясно че този вирус е фабрикуван в лаборатории и за слепите стана ясно не и на нея ...и да ще пуснат нещо мн сериозно и опасно самият БИЛ ГЕЙТС го каза ... мисля че до 1-2 години и това ще стане ....
12
4
 
18
 
! Отговори
Алекс преди 9 часа
Тия дето се боцнаха с Ковид отровите умират като мухи
11
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 часа
Дали е ковид или грип не е от значение. Има си период на годината когато повечето хора се разболяват. Така е било винаги.
10
0
 
9
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 9 часа
Да бе ! Я си увеличете с още 50 процента заплатите , раздайте десетки милиарди и грухтете от удоволствие е многобройните си инвестиционни имоти
9
1
 
16
 
! Отговори
вместо преди 9 часа
периодично да ни казвате какъв вирус ни е налегнал, кажете колко военни американски биолаборатории има вече у нас. Три ли са или 7? Траете си, че са ни превърнали в експериментални мишки
8
0
 
10
 
! Отговори
Еврогейец преди 9 часа
Да се дупчат,след това и бустерна доза и.локдоун.
7
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 часа
вземете му лекарския лиценз на туй спаружено бабе, утре ще заколи някой 'по погрешка'
6
1
 
21
 
! Отговори
НИКОГА ПОВЕЧЕ преди 9 часа
Ауууу така ли? Няма ли пак да ни затваряте, да ни дискриминирате със зеления си со пол, пардон сертификат? Няма ли да има томбола за 20 лева за пазаруване в кварталния супер, ако се ваксинирам? Заработихте добре покрай кромид истерията, нали? Има кой да ви съди.
5
3
 
16
 
! Отговори
Великият ваксинатор преди 9 часа
Ше дойде нашето време и ше ви заключим пак по къщята. Ше приберем пейките ор парка и повече ор групи по един да не се събирате . Щото ще се заразите с нездравословни мисли
4
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 часа
Иии нека воят на бедните антиваксъри бачкотещи бачкери в склада за 4к русофили започне сега!
3
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 часа
Абе бабо тъъпа,как така за ковида има имунитет и затова протичал леко,а за грипа бил влошен?!Я вземи си изяж дипломата и се махай от мястото си,*** такъв!
2
4
 
23
 
! Отговори
мумията се завърна преди 9 часа
от къде извадиха тая ковид мумия?!?
1
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 часа
Имунитетйт е отслабен на набодените, на които им продадохте безценните течности. Да се оправят.