В кадър: Музей "Вехтошар" с над 30 000 соц експоната

Той се намира в Кочериново
25 авг 2024 18:58, Александър Попов
50

Снимка: БГНЕС

Недалеч от Рилския манастир, в китното градче Кочериново, в бившето АПК се намира най-странният музей, който можете свободно да посетите.

В него има над 30 хиляди старинни ценни вещи от социализма, както и над 80 ретро автомобила, 60 класически мотора, радио и телевизионни апарати, грамофони и какво ли още не. Експонатите не се намират зад стъклени витрини, не ви и трябва билет, за да ги разгледате.

Създател на музея е Вили Балабанов, който от малък има страстта да събира.

„Преди 30 години, през 1994 г. тези помещения бяха изоставени от местното АПК. Те бяха полуразрушени. Лека-полека ги възстанових и започнах да събирам. Кръстих мястото „Вехтошар“, а за повече достоверност и благозвучие съм сложил едно шедьовър накрая“, сподели Вили пред БГНЕС.

Постепенно неговата „колекция“ набира скорост и достига 30 000 експоната. За сравнение Политехническият музей в София има многократно по-малко.

Според него съхраняването на предметите от нашия бит помага за опознаване на историята. Той събира „колекцията“ си от запустели къщи или от приятели. Получава и дарения. „Има хора, които ценят това, което правя. Получавам дарение. Често намирам неща пред врата или на шосето. Това са перални, радиоапарати, картини. Източникът на тези дарения е неизвестен“, заяви Вили Балабанов. Той посочи, че на територията на музея има големи хранилища, в които съхранява своите експонати.

В последно време е принуден да се разделя с част от сбирката си.

„Доскоро не продавах нищо, а сега съм принуден, защото голяма част от нещата, които съм събрал не мога да ги реставрирам и обслужвам по подходящ начин“, каза Балабанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
12
 
39
 
! Отговори
Елеонора преди 3 седмици
Въпреки всичко експонатите пак изглеждат величествено!
14
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Мога да му дам и тъщата като експонат.
13
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
По времето на соца е проведена акция за стриктно спазване на работното време. В резултат на акцията били арестувани трима работници:Първият арестуван влезнал в предприятието 10 минути преди началото на работното време - обвинили го в шпионаж и диверсия.Вторият арестуван закъснял с 10 минути - обвинили го в опит да саботира производствения процес.Третият арестуван спазил на секундата работното време - заподозрели го, че притежава западен часовник.
12
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Голям терор беше социализма и хората насила ходеха всяка година на море с децата, за десет минути чакане в поликлиниката те гледаше лекар специалист без направление, имаше спешен кабинет, в училище имаше лекар и зъболекар. Бойко беше пожарникар, Дайнов живуркаше в Англия, Жельо в комитета по култура, Асен Агов в БТ, Генерал Атанасов прокурор, много лошо беше
11
12
 
12
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 седмици
До Анонимен 8 === По времето на соца беше пълно с вхтошари, само да ти спомена. Прибираха стари вещи, мебели, защото нямаше откъде да си ги купят. Баба ми взимаше като санитарка 80 лева заплата и ми казваше: "Завиждам ви, че баща ви е богат и има пари, та ядете всеки ден месо. Аз ям веднъж седмично". А баща ми беше богат, защото беше член на СБХ и работеше за хонорар, а не на заплата. Та по времето на "великия" соц всички бяхте клошари. Ти включително. Сега има милионери, ти познаваш ли такива по соца, защото аз не :)))
10
1
 
8
 
! Отговори
До 7 преди 3 седмици
Опаааааа! Хахахахахаха Хахахахахаха Значи и ти си музеен експонат.
9
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хората си спомнят с носталгия за соца, защото тогава са били млади. Иначе е тотален терор, затъмнение и затвор. Всички са живели без грам идея за реалността, каквото им се каже това е. Дано някой ден някой ни светне на истинската ни история от турското до днес.
8
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Само че, баш по соца нямаше вехтошари. Техният бум беше през 90-тте. Не знам какъв музей сте открили.
7
13
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Баба ми разказваше, че всичко най-хубаво е направено през социализма... И е права... Такива като мене вече не ги правят..
6
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Има запазени табели с лозунги и надписи в българските болници от времето на социализма:Да не оставим нито един пациент да умре без лекарска помощ !При директора се влиза само в случай на голяма нужда.
5
16
 
29
 
! Отговори
Virtuozzo преди 3 седмици
Спомени от едни по-добри и нормални времена !
4
23
 
16
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 3 седмици
Скоро колекцията ще се обогати и с портрети на бункерното джyдже
3
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И аз бих дарил комсомолската си книжка от гимназията, която получих без дори да знам, че съм кандидатсвал ... "награда" за отличен успех
2
4
 
11
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 седмици
Ако иэрожи и Нинова ще допрем да я гледам, а эа Станишев нема да идем
1
6
 
27
 
! Отговори
Ицо преди 3 седмици
Прекрасно! Там им е мястото!