Гърците се опитаха да си присвоят статуята от Хераклея Синтика

Давала представа за тогавашното гръцко изкуство
17 юли 2024 13:31, Нели Христова
91
Гърците се опитаха да си присвоят статуята от Хераклея Синтика
Снимка: БГНЕС

Гръцката Фейсбук страница за изкуство и култура "Кератида" се опита да си присвои статуята на обожествения владетел, открита на Хераклея Синтика край Петрич, споменавайки, че дава представа за тогавашното гръцко изкуство. Ето какво написа към описанието за откритието страницата: "Български археолози откриха добре запазена 6,8-футова статуя на гръцкия бог Хермес в древна римска канализация в Хераклея Синтика.

Статуята, погребана след земетресение от 388 г. сл. Хр., е останала в отлично състояние.

Откриването на 6,8-футова статуя на Хермес в България е забележителна находка. Запазването й, въпреки че е погребана след земетресение през 388 г. сл. н. е., предлага ценна представа за древното римско и гръцко изкуство. Този добре запазен артефакт подчертава богатото историческо и културно наследство на Хераклея Синтика".

Хераклея Синтика е античен град в днешна Югозападна България. Руините му са разположени в землището на село Рупите, община Петрич, върху южния склон и подножието на Джонков връх, който е част от вулканичното възвишение Кожух. В древността градът е бил център на областта Синтика, населявана от тракийското племе синти, за което споменават Омир, Херодот и Тукидид.

Едно от най-ранните свидетелства за Хераклея Синтика е на Тит Ливий, който изтъква, че местоположението ѝ е в племенните територии на племето синти – "Heraclea ex Sintis", пишат от "Труд".

За определяне на датата на основаване на Хераклея Синтика може да се използват откритията и наблюденията на българо-полската научна експедиция „Струма“ (публикувани от Мечислав Домарадски) и българския археолог Юлия Божинова, която е проучвала елинистическия некропол на обекта. Те констатират, че възникването на града е към последната четвърт или към края на ІV век пр. Хр.

След залеза на Хераклея Синтика населението му се мести в античния град при днешния Сандански.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Южни душициФилипополис е бил столица на източна Румелия с официален език гръцкия.Това са местни гърци от 6 век п. Х.
75
1
 
0
 
! Отговори
Име преди 1 месец
До АнонименСамият автор "пишЕ", ве пишИ, пишЕ се пише. :)
74
4
 
5
 
! Отговори
Анна преди 1 месец
Щях да се учудя,ако гърчолята не се бяха намесели.Напомнете им от къде са дошли днешните гърци и ,че нямат нищо общо със старите елини.
73
7
 
5
 
! Отговори
СПАРТАК преди 1 месец
Затова сега малляяките ме обслужват в Халкидики като цар и бачкат като скоотове на 40 градуса, а аз си къркам бяло вино с морски дарове и се плицикам в Бялото море. Та кой сега е господарят и остинския владетел на региона?
72
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Самият автор пиши - елински? Защо винаги тракийското го правите гръцко?
71
3
 
11
 
! Отговори
Серафимов преди 1 месец
Ееее братята Гърци не прекалявайте нашата история на България на територията на България е също толкова стара както древногръцката даже и повече!
70
3
 
15
 
! Отговори
Радек от Боктор преди 1 месец
В тези земи елини (сега гърци) никога не е имало! Тук винаги е имало Траки!!! На югозапад от Петрич е било царството на Филип 2-ри, което се е наричало Макатон!!! Още малко нататък е Молосия. От там е и майката на Александър Велики. Тя е изповядвала странен змийски култ! От Солун надолу вече са елините, които са заселници от север през 12 и 10-8 век пр.хр.(йонийци и дорийци)! Какви гърци(хора без държава), какви македонци(името се появява в края на 18-нач. 19 век)? Тук има тракийски племена!
69
2
 
8
 
! Отговори
Андрешко преди 1 месец
Още на времето Ванга беше казала че под Кожух планина има затрупан град на 25 хиляди години.
68
3
 
24
 
! Отговори
Болгар преди 1 месец
Държавата на име Гърция е създадена през 1830 година, преди това гърците не са имали собствена държава. Прочутата крито-минойска цивилизация се оказва тракийска. Траките са отъждествявани с българите от редица автори. Троянската война се води между тракийски племена, гърците нямат нищо общо, дори и Омир(Тамир) не е грък, а от меоните (малоазийските мизи). Ахил води мирмидонците (наречени от Йоан Малала в по ново време българи). "Древногръцките" богове се оказват тракийски. А нашите учени и историци продължават да мълчат! Пращат нашите корени в Азия, а ние винаги сме си били тук и сме един от н
67
10
 
11
 
! Отговори
Булгаристан преди 1 месец
Манипулативно заглавие! Дайте на не приличаме на Македонците-всичко е наше и все някой иска да ни окраде и завладее
66
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Елада е на бог Ел ,Елохим рогатия,а статуята не е на Хермес,въобщеАкрополис адио...
65
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Той Александър и до Индия е стигал, кой знае какво е довлякъл, пуста лакомия
64
3
 
12
 
! Отговори
Радев преди 1 месец
Тези който се смятат за Пирински македонци нека помислят ,това е част от от Тракия от Одриското Царство ,Синтите и Медите са траки от тези места ,за това че този край е бил под македонска власт по времето на Александър и Антипатър ,за 50 год,не го прави македония
63
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 65 От Пенджап иде, спокойно
62
2
 
35
 
! Отговори
Flame преди 1 месец
И как разбрахте, че са се опитали да я присвоят.? Сменете си манипулативното заглавие, ако не желаете да попадате в жълтата част на спектъра.
61
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ, ТЯ Е ТРАКО-БЪЛГАРО-СЛАВЯНСКА, ИЗРАБОТЕНА Е В СТЕПИТЕ НА ДНЕПЪР И ДОКАРАНА ТУК. КАКТО И В ЦЯЛА ГЪРЦИЯ, ВСИЧКИ СА ОТ ТУК!!!
60
12
 
32
 
! Отговори
Леля преди 1 месец
Те цялата тракийска история откраднаха, че една статуя ще им се опре .
59
5
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никой нищо не си присвоява! Заглавието е манипулативно и не отразява същината на написаното в гръцкия сайт. Явно изводите след ученическите матури, че българчетата четат, но не разбират значението на прочетеното, с пълна сила важат и за българските "журналисти". Пък и гърците си имат предостатъчно статуи в музеите, за да се лакомят за още една! Смях!
58
0
 
21
 
! Отговори
DDR2 преди 1 месец
Айде, да не ставаме и ние , кото македонците 😀
57
2
 
30
 
! Отговори
Смей се палачо преди 1 месец
Журналистите са измислили заглавието, а сега броят коментарите ви и се смеят.Статуята си остава сериозна.