Гърците се опитаха да си присвоят статуята от Хераклея Синтика

Давала представа за тогавашното гръцко изкуство
17 юли 2024 13:31, Нели Христова
91
Гърците се опитаха да си присвоят статуята от Хераклея Синтика
Снимка: БГНЕС

Гръцката Фейсбук страница за изкуство и култура "Кератида" се опита да си присвои статуята на обожествения владетел, открита на Хераклея Синтика край Петрич, споменавайки, че дава представа за тогавашното гръцко изкуство. Ето какво написа към описанието за откритието страницата: "Български археолози откриха добре запазена 6,8-футова статуя на гръцкия бог Хермес в древна римска канализация в Хераклея Синтика.

Статуята, погребана след земетресение от 388 г. сл. Хр., е останала в отлично състояние.

Откриването на 6,8-футова статуя на Хермес в България е забележителна находка. Запазването й, въпреки че е погребана след земетресение през 388 г. сл. н. е., предлага ценна представа за древното римско и гръцко изкуство. Този добре запазен артефакт подчертава богатото историческо и културно наследство на Хераклея Синтика".

Хераклея Синтика е античен град в днешна Югозападна България. Руините му са разположени в землището на село Рупите, община Петрич, върху южния склон и подножието на Джонков връх, който е част от вулканичното възвишение Кожух. В древността градът е бил център на областта Синтика, населявана от тракийското племе синти, за което споменават Омир, Херодот и Тукидид.

Едно от най-ранните свидетелства за Хераклея Синтика е на Тит Ливий, който изтъква, че местоположението ѝ е в племенните територии на племето синти – "Heraclea ex Sintis", пишат от "Труд".

За определяне на датата на основаване на Хераклея Синтика може да се използват откритията и наблюденията на българо-полската научна експедиция „Струма“ (публикувани от Мечислав Домарадски) и българския археолог Юлия Божинова, която е проучвала елинистическия некропол на обекта. Те констатират, че възникването на града е към последната четвърт или към края на ІV век пр. Хр.

След залеза на Хераклея Синтика населението му се мести в античния град при днешния Сандански.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 11 и 12. И аз не намерих връзка мужду заглавието и текста.
15
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хераклея синтика означава град на ***. Синти, равно на ***. Германците са го доказали и го има в нета като доказателство. Така че, статуята трябва да бъде предадена на ромската общност в Петрич, наречена гюпти, а не в музея на Петрич. Хелзинкският комитет да се произнесе и реши несправедливостта
14
5
 
23
 
! Отговори
Южни душици преди 1 месец
Отидох на командировка във филиала на фирмата в Половдив -полвината колеги казаха ,че били гърци. На кой баба му , на кой дедо му били бежанци от Беломорието. Некой да им каже , че гърците са ги клали и изгонили затова са избегали .Ама не, оня вика аз съм грък! Паисий Хилендарски е на писал думите "поради що се срамиш да се наречеш българин" още 17 ти век именно заради гърчеещи те се българи .
13
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Елините да не забравят,че когато са ни ръководили мъже,сме били на три морета!
12
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И къде е присвояването? Кликницата да върви... колко ниско може да падне журналистиката в България?
11
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Глупости! Не виждам нищо подобно на "присвояване"! Просто излагат историческите факти за градът на Херакъл. Този град археолозите, най-вече в Гърция , го търсят от години. Мислили да, че е в границите на Гърция, но нашите археолози накрая го откриват край Петрич. Няма нищо странно, защото древните елини да населявали голяма част от и балканския полуостров, Сицилия и т. н. Да не публикуваме в ефира глупости, че се излагаме, само за да ни четат статийките!
10
4
 
19
 
! Отговори
Егати нахалството. преди 1 месец
Да си вземат статуите от Бритиш Мюзеум първо, щото ония са вадени от Гърция. Това дето е останало в България към днешна дата си е за нас. Ние пък защо да не си поискаме остров Самотраки? Там са били орфическите мистерии.
9
17
 
6
 
! Отговори
Ех този преди 1 месец
Комплексиран пател бре, искали да му откраднат статуята. Ужасно племе Булгap
8
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По-добре е малаките да си я приберат , иначе ще ч вземат от Посолството и ще бъде част от колекцията на Copoc или Мърдок !
7
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И къде точно бъркат малаките? Не е ли точно така - статуя от римско време.. като гърците са наследници на римляните/византийците?
6
3
 
25
 
! Отговори
Да питам само преди 1 месец
Добре де, откъде се реши, че статуята е бог Хермес, табелка от производителя има ли?
5
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Определено не е българско изкуство. Римската империя протестира ли?
4
5
 
43
 
! Отговори
Ку Рами Янко преди 1 месец
По-глупава статия скоро не бях чел , а заглавието кърти мивки. Естествено , че статуята е образец на гръцко-римското изкуство, 2-ри век българите още с в степите северно от Черно море , а и никога не са се кланяли на бог Хермес .
3
12
 
21
 
! Отговори
FMC преди 1 месец
Гръцките евреи да ходят да си присвояват египетските пирамиди.
2
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама само по нашите земи сме погребвали статуии! За това грък не може да се сети. Те и за други неща не са сещали, та затова са крали от египтяните, които също са погребвали статуии. Сега чакаме и арабите, които се мислят за египтяни, да се произнесат.
1
2
 
48
 
! Отговори
FMC преди 1 месец
Македонците ,акъсняват :)?