Гърците се опитаха да си присвоят статуята от Хераклея Синтика

Давала представа за тогавашното гръцко изкуство
17 юли 2024 13:31, Нели Христова
91
Гърците се опитаха да си присвоят статуята от Хераклея Синтика
Снимка: БГНЕС

Гръцката Фейсбук страница за изкуство и култура "Кератида" се опита да си присвои статуята на обожествения владетел, открита на Хераклея Синтика край Петрич, споменавайки, че дава представа за тогавашното гръцко изкуство. Ето какво написа към описанието за откритието страницата: "Български археолози откриха добре запазена 6,8-футова статуя на гръцкия бог Хермес в древна римска канализация в Хераклея Синтика.

Статуята, погребана след земетресение от 388 г. сл. Хр., е останала в отлично състояние.

Откриването на 6,8-футова статуя на Хермес в България е забележителна находка. Запазването й, въпреки че е погребана след земетресение през 388 г. сл. н. е., предлага ценна представа за древното римско и гръцко изкуство. Този добре запазен артефакт подчертава богатото историческо и културно наследство на Хераклея Синтика".

Хераклея Синтика е античен град в днешна Югозападна България. Руините му са разположени в землището на село Рупите, община Петрич, върху южния склон и подножието на Джонков връх, който е част от вулканичното възвишение Кожух. В древността градът е бил център на областта Синтика, населявана от тракийското племе синти, за което споменават Омир, Херодот и Тукидид.

Едно от най-ранните свидетелства за Хераклея Синтика е на Тит Ливий, който изтъква, че местоположението ѝ е в племенните територии на племето синти – "Heraclea ex Sintis", пишат от "Труд".

За определяне на датата на основаване на Хераклея Синтика може да се използват откритията и наблюденията на българо-полската научна експедиция „Струма“ (публикувани от Мечислав Домарадски) и българския археолог Юлия Божинова, която е проучвала елинистическия некропол на обекта. Те констатират, че възникването на града е към последната четвърт или към края на ІV век пр. Хр.

След залеза на Хераклея Синтика населението му се мести в античния град при днешния Сандански.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Опитали да при своят бога на крадците ахаха а защо не се казва Хермесия Синтия като е такава работата. Това е статуя на незаконен син на Хера, не са го искали в олимпийския двор, и затова се казва Хераклея.
55
7
 
8
 
! Отговори
Дан преди 1 месец
Да топят маслинки в зехтинче предлагам аз :]
54
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е - то и История славянобългарска не е гръцска, ама е в Гърция, така, че тази статуя който и да изобразява е в България
53
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не разбирам какво невярно са написали гърците.
52
15
 
11
 
! Отговори
земя Българска преди 1 месец
Преди да се появят гърците и римляните тук са живяли хора прадеди български и всички завоаватели ги именуват като свой./първо гърците ги наричат траки, после византийци, накой македонци други османци/
51
4
 
15
 
! Отговори
GO преди 1 месец
И ако на някой не му харесва какво съм написал да се образова. Учиш западен език и правиш справка с нашите болшевики дрънканици за историята на Европа. А да добавя на един от коментарите( В Пловдив има доста хора с гръцки корени но са родени и израснали в България не в Гърция и нямат намерение да ходят там. Никога не съм чувал да оплюват България или нас Българите.) има и други етноси като Арменци и сега наскоро доста Руснаци и (Украйнци(които си дрънкат на полу руски полу полски).
50
17
 
5
 
! Отговори
GO преди 1 месец
До 51: този гнусен poм на когото му използваш името (надявам се да гори в ада) е поредният съветски агент и отровител на съзнанието на хората. Българите идвали от Иран. Нищо общо с език, музика, култура, носии, навици и антропология като цяло. Траките са прави гърци и са писали на старогръцки и това е факт. На нашата днешна територията са пребивавали главно гърци и римляни. Съветските глупости не го интересува никой по света освен бившите соц лагери и дебилковците учили глупостите им.
49
0
 
19
 
! Отговори
до Историк преди 1 месец
В интерес на истината, в съвременна Гърция те и сега се нариат Елини, а държавата си Елада, кога възниква определението Гърция и гърци не зная, но в Гърция, на гръцки език, в разговорния и писмен език, никога и никъде няма да чуете или прочетете грък или Гърция, само - Елинас и Елада.
48
17
 
7
 
! Отговори
Един Българин преди 1 месец
До Пак ли насъскване? Хахахаха а вашата да не би да е? Според вас елините са създали тракийските държави за да има с кой да се бият може би? Това че траките са имали друг език, макар и да нямат писменост нищо не значи. Това че са имали бог на виното, но не са му казвали Дионис само доказва, че траките са гърци :)
47
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"""""възникването на града е към последната четвърт или към края на V век пр. Хр."""" ------ Е..., ще рече, около 2,600 години преди възникването на Българската държава..., то по онова време, друго изкуство по тези земи не е имало, но и съвременните гърци, май нямат нищо общо с онези, живели преди повече от 2,600 години по тези земи!!!!!
46
4
 
11
 
! Отговори
Един Българин преди 1 месец
До Пак ли насъскване? Има влияние между Траките и гърлежите, в някои случаи един бог има две имена. Ако се докаже че статуята е пренесена от Атина през 388ма - добре, но практиката е да се приема за първоизточник селището, в което е намерена и населението там тогава.
45
4
 
7
 
! Отговори
Пак ли насъскване? преди 1 месец
До Един Българин Гръцките градове/племена постоянно са враждували помежду си, тъй че теорията ти е несъстоятелна.
44
4
 
16
 
! Отговори
Един Българин преди 1 месец
До Пак ли насъскване? Напротив, има - Тракийска! Траките според гръцката история са гърци (???!!!), което не обяснява многобройните войни за надмощие в Родопите и одринско с гръцкото население на юг. В крайна сметка сериозните археолози (неповлияни от византийската или северномакедонската доктрина) смятат Хераклея Синтика за тракийско селище.
43
4
 
8
 
! Отговори
Пак ли насъскване? преди 1 месец
До Историк Нито има значение кой я е поръчал нито кой къде е живял. Има значение от коя традиция идва стила на статуята, и евентуално кой бог изразява (за да се разбере към коя културна диаспора идва).
42
10
 
7
 
! Отговори
петрич преди 1 месец
Статуята е Македонска.На Цар АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ.
41
14
 
16
 
! Отговори
Владо преди 1 месец
През 388г сл. хр. българи не са съществували, а теритирията, на която е намерена статуята е била гръцка. Личи си, че северномакедонците произхождат от нас. И ние имаме ****ана*ри, които си мислят, че българи има от началото на света :)
40
8
 
18
 
! Отговори
Историк преди 1 месец
По нашите земи по това време няма никакви гърци и никога не е имало. То тогава са се наричали елини. Тук са живеели траки и те са използвали наемници да им правят статуите.
39
0
 
13
 
! Отговори
! преди 1 месец
По-интересно е да побликувате след изследвания на статуята от кога датира, примерно ръката намерена ли е....а защо ни занимавате с глупости ...не знаете и вие!
38
3
 
17
 
! Отговори
Пак ли насъскване? преди 1 месец
До aa Точно. Няма никакво "присвояване". Има допускане, че това е "гръцка" статуя, а тя е или такава или римска. Друга няма каква да е.
37
0
 
13
 
! Отговори
ИВАНОВА преди 1 месец
до 31..........То и в Турция е така-ама се редят на опашка пред къщата на Дева Мария ?