Лекар съветва: На морето да се пие бутилирана вода

Д-р Анна Савчева не препоръчва приемането на допълнителни витамини
16 юли 2024 14:16, Анисия Иванова
24

Предстоят три от най-горещите дни за 2024 година. От вторник до четвъртък термометрите ще отчитат 42-43 градуса в обичайно най-топлите райони на страната.  Жегата допринася за развитието на летните вируси.

"През лятото от една страна атакуват ентеровирусите, които засягат стомашно-чревния тракт - с болка в стомаха, повръщане, гадене, разстройство, обща отпадналост, ниска или по-висока температура е характерна при малките деца. Освен това през лятото са разпространени и другите вируси, включително и Ковид-19. Струпването на повече хора създава риск и възможност от заразяване", заяви специалистът по вътрешни болести д-р Анна Савчева в студиото на "България сутрин".

Не пийте вода от чешмата на морето

По думите ѝ детският организъм е много по-податлив на разболяване, тъй като е по-чувствителен, малките деца по-бързо се обезводняват. Д-р Савчева подчерта колко е важна личната хигиена по време на почивка.

"Хората се хранят в различни заведения, където при недобро спазване на хигиенните норми съществува риск от предаване на заболяването. При някои случаи и бактериални стомашно-чревни инфекции, които протичат по-тежко. Важна е личната хигиена, честото миене на ръце, да се пие вода. Бих препоръчала на морето да се пие бутилирана вода, за да сме сигурни, че е с добро качество", даде насоки за превенция специалистът по вътрешни болести.

Превенция срещу вирусни заболявания

В ефира на Bulgaria ON AIR д-р Анна Савчева заяви, че не е добре през лятото да се пият допълнително витамини, тъй като сезонните храни са достатъчно богати, стига човек да се храни пълноценно.

"Храната трябва да е балансирана. Родителите знаят какъв е хранителният режим на детето спрямо неговата възраст. Важно е да няма прекомерна употреба на нищо, всичко прекомерно не е полезно. Пробиотик винаги може да се пие, повишава баланса на чревната микрофлора и би подобрило състоянието и реакцията ѝ - едно вирусно заболяване да протече с по-леки симптоми", посъветва лекарят.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 1 месец
Мдам, по черноблатното са със забавни последици също леда, айряна и тараторите по кръчмите, де що е забъркано с чешмяна вода... Ефектите са почти винаги едни и същи, т.нар. перфектна тръба - от единия край струя в порцелановия трон, а в същото време от другия - струя в легена на коленете :))).
22
0
 
2
 
! Отговори
БАХАХАХАХХ преди 1 месец
На бг морето все за нещо трябва да внимавам, че да не ме хване "летния вирус" или да не ядосам някоя мутра. Понеже преди 10години ми писна, реших да пробвам в гърция. И о-чудо там явно няма летни вируси, а и мутрите са кът.
21
0
 
2
 
! Отговори
Хлоро преди 1 месец
Е, не я ли хлорират вече?
20
1
 
3
 
! Отговори
234 преди 1 месец
До АнонименГлупости! На Черноморието водата никога не е била подходяща за пиене. Навремето хората си носеха бързовари, за да я преваряват.
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако не знаете на морето вече водата е от язовир Камчия. И е много по добре да се пие чешмяна вода от озонираната бутилирана. Бутилираната вода е мъртва вода, без микроорганизми в нея. Замислете се. Хората боледуват от лоша храна и вода, която ни пробутват в магазините. Всичко е изкуствено, убито. Продуктите не се развалят вече!
18
4
 
4
 
! Отговори
... преди 1 месец
На БГ морето винаги се е пиело само бутилирана вода! Така е от повече от 25 г насам! Децата като малки, когато ходехме на БГ морето винаги ама винаги имаха някакви чревни дисфункции! От как ходим на море или в Гърция или в Турция такива неща не сме имали!
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А наливна бира може ли :)))
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За българското море съвета е един - не ходете. Защо освен мутрите, ще трябва да страдате и от куп болести!?
15
0
 
2
 
! Отговори
I преди 1 месец
Da ne se porachva led.
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Южното черноморие се захранва с питейна вода от два язовира - Камчия (Бургас без Меден Рудник) и Ясна Поляна (от Меден Рудник на юг). Водата от Камчия е подходяща за пиене на 100%, за Ясна Поляна не съм сигурен.Пожелавам на гостите от столицата приятна почивка. Имайте предвид, че не ни спират тока и водата през ден, 60-70% от жилищните блокове са санирани, а това, което може би най-много ще ви учуди е наличието на здрави тротоари и удобен градски транспорт.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Що бе,оня папуняк с цаките,нали се жабуреше с морска вода до отходната тръба в Царево и каза че нищо й няма на водицата.
12
0
 
4
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 1 месец
"Не пийте вода от чешмата на морето." БУАХАХАХАХА :))). Е не, ще умра от смях :))). Дохторицата откри сухата, мократа и студената вода взети заедно, с наченски да открие и топлата :))).
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Доста хора май са пили небутилирана вода по морето и това е създало обилен поток от словестна диария тук в коментарите. Моля Ви слушайте доктора и си пийте хапчетата ;)
10
1
 
9
 
! Отговори
Пако преди 1 месец
Е, тва ясно и старо като слънцето - никва вода от чешмите, никви фрешове и неща с лед. Иначе, цялата почивка минав в тичане. Инак, местните си ият от водата, ама на тях ентеровирусите отдавна не им правят поражения. Ама софеанец а се набълбука с вода от крана в кичин и го пиши бегал.
9
0
 
6
 
! Отговори
POСВ преди 1 месец
На морето дори морската вода е годна за пиене. Замървяване няма, тествана и безопасна.
8
1
 
3
 
! Отговори
лекар преди 1 месец
Този не е никакъв истински лекар, истинският лекар по закон съветва на Лейноморието само с 3 вида Лопедиум! И захванване по график, започва 3х дневно седмица преди почивката до 3х ден седмица след.
7
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
През социализма навсякъде имаше чешмички и течеше чиста и проверена вода безплатно . Сега за половинка вода минимум левче .Бизнес правят хората , затова затвориха всички чешмички
6
1
 
19
 
! Отговори
От Слънчев бряг преди 1 месец
Заповядайте крепостни панели-дюнера е,, само'' 18лв, Бургаско наливно - 7лв. Сюргюна е гарантиран
5
0
 
14
 
! Отговори
Ъхъъъъ..... преди 1 месец
Да се пие, но бутилката от литър и половина/примерно/, е на цената на кубик вода от чешмата!
4
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изобщо не ходете в България на море! Всички заведения имат канали за отходни води в морето.