Диабет тип 2 започва безсимптомно и води до промяна в живота

Мъжете по-често страдат от диабет
23 авг 2024 18:08, Гергана Попова
8

В най-общия случай се касае за т.нар. срезови проучвания - събират се данни от големи събрани други проучвания. Нивото на доказателственост е сравнително ниско. Възможно е да има такава връзка. Не бих се притеснявал да си хапна по един сандвич на ден със сравнително малък риск от развитие на диабет. Това каза ендокринологът д-р Явор Асьов в "България сутрин".

"Заболяването започва с дълга безсимптомна фаза. Пациентите късно търсят лекарска помощ. Когато кръвната захар е покачена над определена прагова стойност, се увреждат т.нар. прицелни органи - очи, нерви, бъбреци и съдове. Това е причината да си говорим за такъв тип риск. Най-често се касае до случайно установяване на заболяването, при рутинен преглед или по повод влизане в болница", заяви още д-р Асьов.

"На първо място са всички лица над 45-годишна възраст, тези с наднормено тегло, със завишено артериално налягане и с висок холестерол, момичета със Синдром на поликистозни яйчници, хора с някои конкретни ендокринни заболявания. Тези пациенти трябва активно да бъдат насочвани за рутинно изследване", посъветва ендокринологът.

По думите му,  една добра прагова стойност за кръвната захар на гладно е 7, т.е. да бъде постоянно под mmol/L, а тази след нахранване - под 8 mmol/L.
"Ако пациентът е по-възрастен или има съпътстващи заболявания, имаме по-либерални стойности. Първата стъпка в лечението на диабет тип 2 е промяната на начина на живот. Трябва структуриран и информиран подход. Това включва различни модификации в режима на хранене. В него трябва да присъстват достатъчно фибри, да се набляга повече на зеленчуците. Алкохолът трябва да бъде сведен до минимум при хора с диабет", каза д-р Асьов.

Според лекаря, мъжете по-често страдат от диабет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от Страната
15-годишна пострада тежко при катастрофа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Вълната от ДДиабет Тип 2 по света се дължи на брашната, които се използват в хранителната промищшленост в момента. "Обогатени" и преработени, направо убиват. Отделно се сеят само устойчиви сортове с повишено стотици и хиляди пъти естествено съдържание на растителни протеини, които би трябвало да предпазват растението от вредители, но напрактика са си отровни за човека. Повишават добивите на зърнени и убиват хората.
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До от Плевен Дъге, ти сигурен ли си, че фамилната ти обремененост не е алкохолизъм? Половин кило червено вино всекидневно?
5
8
 
5
 
! Отговори
от Плевен преди 2 седмици
На 63 г. съм, като от 12 г. се пазя да не развия диабет; когато бях на 12 г. при баща ми откриха диабет, а при нас той е фамилно заболяване. От 11 г. съм на хапове, водя природосъобразен начин на живот, много съм стриктен към много неща, но в същото време всяка вечер пия по половин литър хубаво (!..) сухо червено вино. Имам добра ерекция за годините, но нямам биологични деца поради факто, че не пожелах моите биологични деца и те да бъдат обременени от диабет. Важен е начина на живот, това е прав
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Наскоро се видях със стар познат,с който не се бяхме виждали от много години.Открили му диабет тип 2,докато по спешност му слагали стент поради остър инфаркт.Човек на около 45,който не бил минавал на никакви профилактични прегледи (до тогава).Профилактиката не може да хване всичко лошо,това е сигурно,но хваща завишен холестерол,хваща и завишена глюкоза преди да е станало непоправимо късно.Не лекувания диабет убива.Симптоми няма.А началната фаза може да се стопира само с диета и движение.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Двама пълни *** са дали коментар. Явно това е нивото на тази медия.
2
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
дайте ни факсина и ше си я биеме веднага. кот кажи бойко туй прайме
1
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
първо нема ли Диабет тип 1 или директно минаваме към продължението ??