Димитър Ганев: Не виждам дори малки сигнали на разрешаване на кризата

Според него партийната система е изчерпана в последните години
Обновена: 24 авг 2024 07:39 | 24 авг 2024 07:00, Нели Христова
33
Димитър Ганев: Не виждам дори малки сигнали на разрешаване на кризата
Снимка: БГНЕС

Няма правителство, което да не се формира чрез натиск от политически лица, от икономически фактори. И кабинетът на г-жа Кожарева, и кабинетът на г-н Главчев, и следващият редовен кабинет ще бъде следствие от различни фактори, които са оказвали натиск върху хората, които взимат решения за кадровата политика. Това каза политологът от "Тренд“ Димитър Ганев в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Политическото напрежение, натрупано през последните седмици около фигурата на Калин Стоянов и асоциирането му с Делян Пеевски, по думите му е довело до решението президентът да връчи мандат за съставяне на правителство на Горица Грънчарова. "Президентът искаше да покаже дистанция от Калин Стоянов. Това обаче не беше успешно и напрежението продължи да се трупа. Следващият ход беше на Бойко Борисов, който осъзнавайки, че това може да рефлектира и върху ГЕРБ, предпочете да снеме това политическо напрежение. Смятам, че в крайна сметка тези факти ще доведат до развръзка и Калин Стоянов няма да присъства като министър. По този начин ще завърши поне този епизод от сагата, наречена "министър на вътрешните работи“, без да твърдя, че това ще е последният епизод“, коментира политологът.

Според Димитър Ганев партийната система е изчерпана в последните години. "До степен, в която не просто имахме най-ниската избирателна активност на тези избори, а много по-ниска от най-ниската, отчетена през последните 34 години. Ние сме в тенденция на ерозия в участието на гражданите в изборния процес, което само по себе си отваря огромен вакуум за нов или нови политически проекти в следващите няколко години“, заяви той.

Средната избирателна активност в България за последните две десетилетия е около 3,5 милиона души. Гласувалите на последните избори са едва 2,2 милиона. "Представете си за какъв вакуум става въпрос. Нито един от днешните политически лидери не може да запълни този вакуум. На изборите, които предстоят, няма да регистрираме по-висока активност. Вероятно ще регистрираме още по-ниска“, прогнозира политологът.

Два са вариантите за решение на този казус. "Единият вариант е нови опити за месианство – един, два, три или повее, които да променят по някакъв начин облика на партийната система. Втори вариант е да се постави под въпрос дали пък парламентарният модел не е изчерпан и да се търси нов конституционен модел за страната, който да включва доста по-сериозна концентрация на властта в президентската институция. Не смятам, че това обаче ще реши по някакъв начин дългосрочно нашите проблеми“, допълни Ганев.

По-вероятният сценарий според него е да се създаде редовен кабинет, който обаче няма да реши политическата криза. "Не мисля, че този редовен кабинет по някакъв начин ще оздрави партийната система. Все още ще продължаваме да тънем в блатото на тази политическа криза, поне още година-две, до момента, в който не се реши някой от двата варианта или няма радикална трансформация на партийната ни система. Не виждам дори малки сигнали на разрешаване на тази криза. Партиите, които ще имат парламентарно представителство в следващото Народно събрание, не са тези, които могат да носят кой знае какъв ентусиазъм, надежда и нещо, което да даде нов тласък на партийната система“, каза още Димитър Ганев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от Избори 2024
Вече не вярваме, че с гласуване нещо ще се промени
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
1
 
! Отговори
Да, 32 е прав! преди 2 седмици
Само масовото гласуване ще реши кризата! Масово гласуване с ум и разум, в името на България! За тези, които могат и са доказали, че могат да управляват България!
32
2
 
1
 
! Отговори
Разрешаване на криза преди 2 седмици
Разрешаване на кривата ще има когато поне 50% от имащите право на глас гласуват! Затова БЪЛГАРИ,ГЛАСУВАЙТЕ МАСОВО, не ходете в деня на изборите за гъби, помислете за живота на децата си, на близките си и на самите вас!
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Боже, колко мъдър човек! Кой сериозно си мисли, че нещо може да се реши. Трябва да се направи правителство! Едните да се обединят и да вземат властта, а другите да протестират, на кой му пука! Все недоволни ще има!
30
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тоя горе на снимката с това Ухо от коя порода е?
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Партизан за Бой се стяга, мята пушка на рамо. В парламента той влиза, а там милиционера му я взема и вика: Всички праламентажисти в строй и всите Рософили без пушка заминавайте да се биете за Русия! Тя ви обича. Няма да ви избие! Ще ви върне обратно и всите ще ставате за милиционери!
28
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Гламчо като го натикаме в миша дупка и нещята ще се оправят.
27
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Кризата се разрешава с нови технологии, а те са: 1) Изпразваш си кратуната със старите Социалистически модели. 2) Засяваш си на кратуната нови косми. 3) Отиваш горе в планината. 4) Свързваш се директно с космоса и внимаваш някой да не ти одреже ореола около врата, или чутурата 4) Заставаш с лице към (((СЛЪНЦЕТО))) и казваш: Да пребъде Божият Мир! Да изгрее Божията радост и Божието веселие в нашите Сърца! 5) Слизаш долу в полето. Започваш да копаш и да засаждаш Коноп, а жена ти да Плете дерехи!
26
2
 
1
 
! Отговори
Съвет преди 2 седмици
Референдум коя партия да направи правителство. Да се промени изборния кодек. Глас народен , глас божий. Видно е че никоя партия не желае да има правителство.Явно демокрацията при нас не работи.
25
1
 
3
 
! Отговори
ВСИЧКИ преди 2 седмици
До Шарлатаните--------ГО ЗНАЕМ ТОВА!
24
0
 
6
 
! Отговори
ШУМКАРСКАТА МАФИЯ преди 2 седмици
КАТО ОТ 9 СЕПТЕМВРИ ОКУПИРА "БЕРМУДСКИЯТ ТРИЪГЪЛНИК" САМА УМИШЛЕНО И ПЛАНИРАНО РАЗГЛОБЯВА ПАРЛАМЕНТА, ЗАЩОТО ИСКА ЕДНОЛИЧНА ДИКТУТАРА И ВСИЧКО Е ПО МЕТОДИЧКА НА РЕШЕТНИКОВ ! ЗАТОВА СЛОЖИХА МУН*ЧО ПРЕЗ 2016 Г. БЛЯ*ДОВЕТЕ ИСКАТ ТУК ПРЕЗИДЕНТСКА ГУБЕРНИЯ, КОЯТО СЕ УПРАВЛЯВА МНОГО ПО-ЛЕСНО ОТВЪН, ОТКОЛКОТО ПРОПОРЦИОНАЛЕН ПАРЛАМЕНТ, ИЗЛЪЧЕН ОТ "ПРОСТИЯ" "НЕБЛАГОДАРЕН" ***!.САМО ЧЕ, И ДЕЦАТА ВИЖДАТ ВСИЧКО ТОВА, КОЕТО ОЩЕ ПОВЕЧЕ ОТВРАЩАВА ХОРАТА ОТ ПОНЯТИЯТА "БЪЛГАРИЯ" ! ТОВА Е ИСТИНАТА !
23
2
 
7
 
! Отговори
Шарлатаните преди 2 седмици
изпълняват поръките на Кремъл да разсипят политическата система в България. ПП и Радев са вредни за България.
22
0
 
3
 
! Отговори
путин преди 2 седмици
До емо - иска точно това
21
8
 
2
 
! Отговори
емо преди 2 седмици
единственият изход е смяна на конституционния модел от парламентарна на президентска република.
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
То никой не ги вижда. Ама и никой нищо не вижда. В какво се изразява кризата. Струва ми се, че всичко е точно както трябва да бъде, а кризата плод на журналисти и анализатори.
19
3
 
7
 
! Отговори
ББ от Б преди 2 седмици
Кризата като цяло, се намира на около 20 километра западно, от центъра на София......
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Политическите инжинери методически разсипват партийната система и задълбочават кризата умишлено. Пуснаха парашутисти шарлатани точно за целта. Докато не се изхвърлят от политиката ще сме на ръба на пропастта. Те са вредни за България, но са полезни за олигарси клиенти на прокуратурата. Те ги финансират.
17
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
до 16 за какво спорят ли: ми примерно дали да те пратят на фронта в Украйна или не??
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
На мен винаги ми е било интересно за какво точно спорят политиците? В смисъл какви толкова идеологически борби водят като нещата са елементарни. Държавата събира бюджет от данъците и с тези пари трябва да извърши определени дейности в обществена полза. Трябва да се строи и ремонтира инфраструктура. Пътища, водопроводи, язовири и др. Трябва да се управлява образование, здравеопазване, полиция и пожарна. Не разбирам какво има да спорят? То всички е от ясно по ясно. Има работа за вършене.
15
3
 
4
 
! Отговори
АМИ, ДА.... преди 2 седмици
....И ГЛАСУВАНЕТО Е ВЕЧЕ ИЗЛИШНО.....
14
1
 
7
 
! Отговори
КВИ СИГНАЛИ, БЕ.... преди 2 седмици
ТОЯ НАРОД Е ОЩЕ НА 1- ва СИГНАЛНА СИСТЕМА...ХАХАХАААА....