Финансист: Хората не се подготвят за еврозоната

При влизане в еврозоната цените се закръглят леко нагоре
2 юли 2024 11:38, Инна Ангелова
47
Финансист: Хората не се подготвят за еврозоната
Снимка: БГНЕС

Хората не се подготвят за еврозоната и не се наблюдава тенденция хората да обменят левове в евро. Според финансиста Макс Наклаян очакванията са, че с влизането в еврозоната цените ще се покачат.

"При влизане в еврозоната цените се закръглят леко нагоре и има една допълнителна инфлация от 10-15% повсеместно в икономиката”, допълни финансистът пред БНР. Въпреки покачването на цените, това не се счита за инфлация, а следствие на нея. В момента се говори за понижаваща се инфлация, но това не означава, че няма такава, подчерта също той.

По думите му най-податливият огромен актив на инфлация са жилищата. Техният пазар се движи единствено и само от кредитирането, посочи финансистът и добави, че много малко хора купуват жилища кеш, в повечето случаи това става с банков заем.

"Колкото по-лесно е да получите ипотечния заем и колкото по-ниско е лихвеното число на ипотечния заем, толкова повече хора са склонни да си закупят жилища. Оттам виждаме огромното покачване на цените на жилищата в последните 14 години. Това е само едно от направленията на инфлацията”, допълни финансист.

Макс Баклаян допълни, че най-осезаемо и болезнено инфлацията се усеща при стоките от първа необходимост и електроенергията. Тя се усеща при хората с фиксирани доходи, каквито са пенсионерите.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от Общество
Хвърляме 100 000 тона дрехи и текстил всяка година
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Отдавна сме обърнали парите в долари и злато.
25
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Зора не е еврозоната а парите от валутния резерв.
24
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Защото 80% все още се надяват да стане "чудо" и еврото да не бъде прието. Едва 20% осъзнават какъв е смисълът на еврото. Имайки предвид, че и същите тези 80% нямат функционална грамотност( в това число финансова).... изненадани няма. Добавете, че и 80% нямат почти никакви спестявания... и чакат на минималка.... Изобщо нямат за какво да се подготвят, освен за още врещене по форумите. Любопитно ми е колко ще се припознаят в думите ми :)
23
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
За какво ни е тая еврозона? Давайте ни Шенгена, дреме ми за еврозоната!
22
2
 
22
 
! Отговори
Aнонимен преди 4 дни
10%/15% малко ли ти се виждат, отделно търговците и услугите като си сложат своите. Ами, не ми трябва еврозоната и сега е достатъчно зле.
21
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Колкото по-малко жендер финансисти, толкова по-добре за България.
20
2
 
8
 
! Отговори
до 18 преди 4 дни
До Анонименти ако слушаш Милен Велчев далече няма да стигнеш !
19
1
 
14
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 4 дни
цените в БГ са високи защото бъгларскатА ДЪРЖАВА я нвма никъде по веригата на иконмиката и всеки си определя цените както му падне ....а БГ стиган до тук защото " народа " се оказа адски про2ст и допусна да му съсипят цялата държава !
18
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Ако Милен Велчев е прав, ще излезе, че е вярно, дето никога не уцелваме ни правилната страна, ни правилния момент.
17
2
 
20
 
! Отговори
Пешо преди 4 дни
Живеех във Франция през 2000-та, когато въведоха еврото. Имаше някакви напъни от търговците да закръглят нагоре, но като им се сринаха продажбите и нещата си дойдоха на мястото. Китайците видяха възможност да продават по-евтино и фалираха 90% от лакомите търговци. А относно имотите е ясно че дългосрочно вървят нагоре, ноо... при едно условие, увеличение на населението и нуждата от жилища.:) В БГ няма такава. 2008 бяха пак стигнали 2000 евро, а 2015 бяха на 900. Нема навалица, бре:)
16
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Инфлацията идва от банките и техните безплатни пари, които сега дават на далавераджии да изкупуват жилищата. Цената се плаща от спестителите и депозитите, които се ограбват от банките. Банката не се нуждае от доходи от далавераджиите инвеститори в имоти. Банката се храни от вложителите. Но тази тайна няма да я чуете от експертите. Защото богатите вземат кредити от бедните без пари.
15
0
 
22
 
! Отговори
Тя преди 4 дни
щото инфлацията е много малка, та викаш кво са тея 15 % за българина ще ги вземе ей така за закуска, тоя българин нищо му няма. Ма_мицата ви за кво ви е тва евро и вие не знаете, ама някой хора ще си осветлят крадените пари, а бедния старец ще пъшка под хомота на либералите и великите демократи. Бок_луци сте и тва е да си знаете. Дано се рападне империята на злото ЕС и новата ЕСССР.
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Това ни е огромният проблем, как да се отървем от крадците?
13
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
А нарастването на цената на водата? Никой не говори за водата ясно и конкретно, говори се повече за тока. Водата е скочила за последните 2 години 3 пъти, в момента е около 6.5 лв за кубик в Бургас. Като добавим кошмарните изравнителни сметки на няколко месеца вече, и ДДС , става нед 7,50 лв за кубик. Това е абсурдно в държава уж с язовири. Крадливо племе са тези жалки институции, седят по бюрата и си смятат бонусите
12
18
 
5
 
! Отговори
mery преди 4 дни
Стига сте всявали страх и паника с влизането на еврото. България е все още във валутен борд и конкуренцията между фирмите няма да позволи драстично покачване на цените на стоките и услугите. Има хора, които помнят 1997г, всяха паника и тогава народа се подлъга да сменя левовете в долари на високи курсове и после изгоряха.
11
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Милен Велчев: Очакват ни тежки времена и може би финансова криза в еврозоната.На тоя финансист може ли да се вярва?
10
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Искат с още "някакви си 10-15" да ни ограбят. ДА на ЕС, ДА на НАТО, но НЕ на еврото! Не!
9
2
 
24
 
! Отговори
Св преди 4 дни
"Леко" покачване от 10-15%. Покачването на цените не се счита за инфлация, а следствие от нея" ---- "финансист".
8
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Лъже мр.сника,преяжда с луканка!
7
15
 
9
 
! Отговори
юььь преди 4 дни
тъпацци, колкото и да се закръглят цените нагоре все е нищо в сравнение с обирджийството, което се случва при обмяна на валута... само, че понеже това не се случва пред вас, бедняци, и затова си мислите, че не го плащате...