БСП отсече: Нинова няма право на трети мандат

Всеки ръководител има право на два
29 юни 2024 18:20, Стела Стоянова
67
БСП отсече: Нинова няма право на трети мандат
Снимка БГНЕС, архив

Нинова няма да има право на нов трети мандат като лидер на БСП. Това реши днес контролната комисия на партията.

Нинова подаде оставка като лидер на БСП след изборите на 9 юни. Мотивът й бе, че така поема отговорност за ниските резултати на партията. Тя бе освободена от поста си още на 15 юни. За временен председател на партията бе избран Атанас Зафиров. Предстои БСП да избере нов лидер и ръководство през октомври.

Всеки социалист има право на максимум два ръководни мандата, реши обаче днес контролната комисия на партията. "Нинова има изпълнени два последователни пълни мандата като председател на БСП и не може да бъде избирана отново за председател на БСП. Органът, който ще отговаря за допускане на кандидатите за председател на БСП до участие в пряк вътрешнопартиен избор, няма право да допусне до участие в него Корнелия Петрова Нинова", казват сега социалистите. Това решение на комисията е взето с пълно единодушие, без гласове „против" или „въздържал се".

До момента Нинова не е заявила категорично намерение да се кандидатира. Приближените й обаче тълкуват устава в полза на ново явяване и с обяснението, че тя е пряко избирана от цялата партия само веднъж. А преди това е била председател на Националния съвет, избрана от Конгреса.

Намек, че е възможно да се включи в битката наесен направи и самата Нинова, малко след отстраняването й. В първото си интервю пред Би Ти Ви миналата седмица тя разкри, че на "Позитано" се е събрала група, която мисли как да й попречи да се яви отново, а мераклиите за поста й призова да се явят на пряк вот наесен.

„Дали да бъда изключена от партията, дали да бъда наказана една година да не мога да кандидатствам за ръководни постове. Седи един мозъчен тръст и умува по кой член от устава да ме накаже с една цел – служебно да ме отстранят от възможността да кандидатствам отново за председател. Искам да се обърна към социалистите-не давайте прекият избор да падне и председателят да се избира от всички членове. Ако до септември и октомври все още партия, организация и социалисти ме номинират и искат, ще обсъдим и ще реша", каза тя тогава, пише "24 часа".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от Общество
Двама мотористи помогнали на Брендо да се укрие
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
5
 
! Отговори
Нинова Прочисти преди 4 дни
Партията...
35
4
 
9
 
! Отговори
Народът отсече преди 4 дни
БСП няма право на съществуване от края на 1989 година
34
4
 
4
 
! Отговори
Свако преди 4 дни
Ех,как си тръскаше перчема пред камерите когато най-много лъжеше,а?Затова и партията Ти се сви като шагренова кожа.Чети Балзак,чети.
33
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
въртоглавите са нечовечни, тъкмо да спечели избори и те да не ѝ дадат шанс. За доброто на въртоглавите и комунизма, дайте шанс на Корнито.
32
4
 
14
 
! Отговори
Начо преди 4 дни
Другари!И с Нинова ,и без нея,партията е обречена.Биологичния фактор безмилостно работи другари.А нови попълнения няма,няма и да има.Това е накратко.
31
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Жалко!!! А беше толкова близо до 4-процентовата бариера.
30
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Не сте прави. Ако си смени пола Корнелия може пак да се кандидатира.
29
3
 
16
 
! Отговори
Стоян Стелий преди 4 дни
Костовишката Корни Импексова ЕООД да хваща терминал 2 и отива на гости на синчето си с еднопосочен билет,бизнес класа...
28
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
И с какво протестите срещу Истанбулската конвенция попречиха на гейпрайда в центъра на София?
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Хаха егати измислицата. Това с ограничението за два мандата идва от първия президент на САЩ Джордж Вашингтон и се отнася единствено до президентската институция на страната като обосновката му е била че ако има повече мандати няма кой да го спре като най-влиятелен човек в държавата. За такива постове като партии и кметове това ограничение е много глупаво защото те не са толкова големи риби в държавата.
26
4
 
12
 
! Отговори
И още преди 4 дни
Благодарение на БСП и лично на Корнелия Нинова се опазихме от джендърско законодателство.
25
2
 
10
 
! Отговори
Да си припомним преди 4 дни
Корнелия Нинова оттърва БСП от Георги Гергов. А в центъра на Варна още стои дупката, за която Гергов получи от правителството на Бойко 43 милиона левчета. И то за какво: за да мъти водата в БСП. Но Корнелия го изрита по късата процедура.
24
6
 
11
 
! Отговори
Малко за политика преди 4 дни
Корнелия Нинова успя да опази БСП от това да стане патерица на ГЕРБ. Дори и само това да беше направила, пак трябваше да я споменат с добро.
23
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Браво, Нинова, ти успя да съсипеш партията!
22
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Колко пъти БСП ще настъпва тази мотика????!!!!
21
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Ще се разбират като мъже отвън!
20
6
 
16
 
! Отговори
Кака Мара преди 4 дни
Хайде при Манолова и Дончева! Трите грации на Партията! Три кисели краставици..
19
3
 
13
 
! Отговори
БСП преди 4 дни
Трета стомна няма да чупим за нейния хатър!
18
3
 
15
 
! Отговори
Тия новите преди 4 дни
Ще занулят БСП.Нинова поне ги държеше в будна кома .
17
4
 
12
 
! Отговори
Че Гевара преди 4 дни
Сега да мине през Възраждане и ИТН!