Трагедия: Над 50% скъсанипо БЕЛ в Пловдивския университет

Тази година няма нито една пълна шестица
3 юли 2024 19:00, Петър Бойчев
54
Трагедия: Над 50% скъсанипо БЕЛ в Пловдивския университет
Снимка Марица

Отчайващи са резултатите от кандидат-студентския изпит по български език в ПУ „Паисий Хилендарски“. Ако в предишни кампании проверяващите биеха тревога за сгромолясване на нивото на езиковата култура при 35% слаби оценки, това лято делът от 50% двойки ги остави без думи и ги отказа изобщо да коментират резултатите, пише Марица.

Общо 700 кандидати заявиха желание да държат приемния изпит. В  залите влязоха 676 от тях. Скъсани са 341, което е дори над половината – 50,44 на сто. Близо 73 на сто са с тройка и двойки.

Тази година няма нито една пълна шестица. Отличните оценки са само четири и не могат да прескочат 5,50. Знания за толкова са показали едва 0,59 на сто от кандидат-студентите.

Проверяващите са писали 151 тройки. Делът им е 22,33%. Добър 4 пък са получили 133-ма , което прави 19,96%. Писмените работи са пълни с грешки, които са свързани с владеене на основни правила. Издават и пълно безсилие в създаването на текст.

Трябва да се има предвид, че на приемния изпит обикновено не се явяват отличниците. Те вече имат високи резултати на държавните зрелостни изпити и се възползват от правото си оценките им от матурите да са вход в нашите университети, а други се ориентират към чужбина. В този смисъл приемният изпит е показателен по-скоро за средното ниво на младежите, които обаче имат амбиция да станат висшисти. А резултатите са обезпокоителни и по още една причина – масово кандидати с недобър успех от матурите се явяват на приемен изпит в ПУ с надежда за по-висока оценка, като искат да следват за учители.

Форматът на приемния изпит в ПУ от години е по-лек от матурата по български език и литература. В първата задача кандидат-студентите имаха текст за Яворов, който е взет от  учебник по литература на „Просвета“. Задачата бе да отстранят умишлено допуснати правописни грешки.

Във втората задача трябваше да покажат доколко владеят пунктуацията в художествен текст от книгата „Принцеса Сиси“.

В последната задача писаха текст на тема „Богатството създава приятели, а бедността ги изпитва“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от Образование
В България има суперструктура за целогодишен туризъм
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
афтурчиту Пепиту Бойчеф единоттяхлие? Сложете един ИИ коректор на статиите и на коментарите, че като почнат тука да умножават съществителни с "ий" и ми прилошава. Членуването и аз не го знам как става :-)
20
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Постоянно измислат некви правила и езика е ненужно сложен.
19
0
 
10
 
! Отговори
ИТДържава! преди 2 дни
7/8 и ще си паднала! Води ме в някоя квартална кръчма! Карай на червено, направи за него нещо откачено!
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Хубавите момичета ще заработват в интернет, ама грозните ще работят при Алибегов в кухнята.
17
5
 
14
 
! Отговори
Айляк преди 2 дни
Тройкаджиите преди 10-ти ноември 1989г. са по-грамотни по БЕЛ, отколкото днешните отличници. Много ниско ниво на обучение или с една дума - трагедия. А за виШе образование...там не ми се говори. Хубава снимка. Онази с късите панталонки съм сигурен, че е обстойно запозната с творчеството на Димчо Дебелянов:)
16
4
 
13
 
! Отговори
НЕ БИХ КАЗАЛ преди 2 дни
ЧЕ ТЕЗИ МОМИ ЗА НИЩО НЕ СТАВАТ
15
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Това е резултата от 35годишния погром върху образователната система в България,дирижиран от соросовите НПО и изпълняван с овча готовност от небългарските васални управници! Глобалисткият пъклен план за затриването на ДЪРЖАВАТА и НАРОДА ни се осъществява с огромна скорост!
14
2
 
13
 
! Отговори
Велес преди 2 дни
Чедата на демокрацията....Къде беше образованието до 1989 и къде е сега... след 35 лета грабежи, кражби, безхаберие....
13
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Да кандидатстват в Харвард. Щом Киро са приели и нях ще ги вземат
12
0
 
16
 
! Отговори
Атора на статията преди 2 дни
И той трабва да е от тях, имате правописна грвша в заглавието!!!!
11
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Бизнесът има нужда от работници. Майноверситетите приемат двойкаджии и ги правят професори като Денков.
10
5
 
16
 
! Отговори
Възмутен преди 2 дни
Увеличете заплатите на бедните учители, които са произвели тези кандидат студенти. Много от тези с тройките ще станат също учители. Колелото се завърта...!
9
17
 
8
 
! Отговори
Пешо преди 2 дни
Литературата трябва да изчезне от учебните планове. Да е свободно избираем предмет. Това да се мъчиш да познаеш какво е искал да каже писателят или поетът в своето произведение е тъпо.
8
1
 
15
 
! Отговори
ПОПОПОНАЙ преди 2 дни
питали радио Ереван : колко требва да си зле в правописа за да станеш щракач в некой сайт ? радио Ереван отговаря : питайте тия от днеса .
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Трябва един БЕЛ за НС! По-голям!
6
2
 
13
 
! Отговори
Бате ви Гойко... преди 2 дни
Скъсанипо БЕ сте още създаването си
5
1
 
18
 
! Отговори
Е добре де, преди 2 дни
нали някои мрънкат, че имаме прекалено много вишисти. Ето така сега вишистите ще започнат да намаляват естествено. Но пък ще се разпищят университетите, че няма кой да им заема свободните места...
4
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ама прочетохте ли най-важното - че масово ниските оценки са при тези, които искат да следват за учители????
3
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Стигнахме ги американците..... не се шегувам. В правителството на Иван Костов минисътр на образованието беше един Методиев, който казваше, че в България хората са много по-образовани от американците, че там имало много голям процент неграмотнио и слабо грамотни. ( Д. Методиев е тъмно син , тъмно). Ето, на там но поведоха и стигнахме до там.
2
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Готови са за парламента!