Благодарение на "Капачки за бъдеще": Всички кувьози от миналия век у нас са сменени

Лазар Радков за трудностите в началото и успехите след упорития труд
Обновена: 29 юни 2024 12:56 | 29 юни 2024 11:48, Красимир Ангелов
106

"Кампанията тръгна от една предишна моя кампания, чиято цел беше да мотивираме колкото се може повече българи да бъдат физически активни. Данните на "Евростат" тогава показвахме, че все сме на последно място по физическа активност, а на първо място по сърдечно-съдови заболявания. Кардиолозите казват, че с повече физическа дейност, адекватна храна и по-малко пушене преждевременната смърт вследствие на заболяванията ще бъдат понижени". Това каза основателят на инициативата "Капачки за бъдеще" Лазар Радков в съботното издание на "България сутрин".

Той сподели, че всеки уикенд е имало тренировки в Южния парк.

"Тогава с трениращите си казахме: "Дайте да събираме капачки и ще ги използваме за нещо смислено". Тогава нямах представа кой ни ще изкупува тези капачки, каква е цената на пластмасата. Попитахме хората за какво да бъдат, тогава те казаха за кувьоз. Тогава още не знаех, че има такъв проблем. Май никой в държавата не знаеше, че в по-малките населени места, за които не се чува толкова, кувьозите на по 20-30 години, някои от тях не работеха", допълни Радков за Bulgaria ON AIR.

От думите му стана ясно, че от края на 2017 година до края на 2019 година са успели да подменят кувьозите, които са от миналия век. Става въпрос за 22 болници.

"От началото на 2022 година в България няма болница, в която да има кувьоз от миналия век, което е постижение. През 2020 година започнахме да проучваме от каква друга техника имат нужда болниците. Тогава разбрахме, че и липсват специализирани детски линейки. И се заехме да се борим да осигурим детски линейки. През 2023 година направихме и проучване в училищата, разбрахме, че доста от учителите и учениците нямат реална подготовка какво да правят в случай на бедствие, на нещастен случай. Стартирахме обучение по училищата", разкри основателят на "Капачки за бъдеще" в рубриката "Вдъхновителите".

А от миналата година в област Стара Загора и област Пазарджик е започната кампания за профилактични прегледи в селата, където няма медицинско лице.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от Общество
Стартира регистрацията на делегатите на Патриаршеския църковен събор
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Много се съмнявам, че е направено нещо реално. Модерният кувьоз изисква обучен персонал. Това не е електрически котлон с едно копче. Следващия път може да събираме капачки за ракета до Марс
52
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Така и не разбрах къде е далаверата с капачките. Организацията на товаро-разтоварните работи и транспортът са по-скъпи от стойността като вторични суровини. За кувьозите е похвално! Но какво реално се случва?
51
1
 
24
 
! Отговори
da преди 3 дни
Тоя народ има акъл колкото една капачка. Оставя да крадат милиарди от собствените му пари а той събира отпадъци.
50
4
 
11
 
! Отговори
комунист преди 3 дни
Ще го търсите хубавото байтошово време...
49
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Клошарско племе, това е....
48
5
 
7
 
! Отговори
BeCkO преди 3 дни
Браво на човека... Вижда проблем и действа по решението му... С такива хора се гради по-добро бъдеще за всички.
47
0
 
16
 
! Отговори
капишон преди 3 дни
Чрез хиляди капачки, към бъдещето светло !
46
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Какво издевателство - събират кабапчки за ковьози, а държавата ни подарява за милиарди на Украйна. Толково ли няма пари в бюджета, та да се излагаме с тези капачки??? Явно марионетките на посолството са превърнали България в мащеха за собственото и население.
45
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Тоя народ има акъл колкото една капачка. Оставя да крадат милиарди от собствените му пари а той събира отпадъци.
44
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Парламента си поръча още 40 мерцедеса, ушевите изхарчиха половин милиард за premium таратайки, безсрамниците дадоха 1 миклиард за избори, а НИЕ РОВИМ ПО КОФИТЕ за капачки, за да спасим децата си...
43
0
 
8
 
! Отговори
Муухахъха преди 3 дни
Чакайте еврото. Тогаз капачките ще са още по ценни. Ще са новата валута като резнат чепките на лева.
42
0
 
3
 
! Отговори
Клошър преди 3 дни
Щедойдете намой я.
41
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Ам защо са нужни кувьози..линейки..детска болница- купете на милиционерите от нашите пари- още БМВ ета- те на село само в тва се возят..плащайте и за НСО...и за всякакъв друг инвентар на подържащия политмафията слугински персонал..служебни ,бронирани ..А ние с капачки и дарения ще си лекуваме децата..Представете си с държавния ресурс - нашите пари ако се използват целесъобразно - за инфраструктура,образование,здравеопазване..- как ще се промени живота..Питайте ЧЕКМЕДЖАН И ОРТАЦИ - ЩО ТАКА..
40
0
 
18
 
! Отговори
Сандо преди 3 дни
Аз предлагам да плащаме заплатите на депутатите с капачки! Тия 30ина процента дето са гласували да събират капачаки и да им плащат заплатите с това!
39
0
 
6
 
! Отговори
По приоритет преди 3 дни
За бомби ше събираме ли капачки ?
38
0
 
19
 
! Отговори
БеГето преди 4 дни
Държавата на капачките
37
5
 
5
 
! Отговори
За заличаване сте ! преди 4 дни
Тук евреите ще си направят още една държава. Точка !
36
0
 
4
 
! Отговори
Ббб преди 4 дни
Явно е много скъпа пластмасата на тия капачки. Като връщам бутилките за по 5ст в двата хипермаркета си взимам капачките.
35
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
За крадене " усвояване" има милиарди но за кувьози няма. За укрофашистите име милиони, милиарди но за кувьози няма . *** народ избирдл само пропаднали крадци политици нищо добро не го чака
34
1
 
9
 
! Отговори
Светлото бъдеще преди 4 дни
Се отменя !Скоро работодателите в България ще почнат да ви плащат с капачки.