Благодарение на "Капачки за бъдеще": Всички кувьози от миналия век у нас са сменени

Лазар Радков за трудностите в началото и успехите след упорития труд
Обновена: 29 юни 2024 12:56 | 29 юни 2024 11:48, Красимир Ангелов
106

"Кампанията тръгна от една предишна моя кампания, чиято цел беше да мотивираме колкото се може повече българи да бъдат физически активни. Данните на "Евростат" тогава показвахме, че все сме на последно място по физическа активност, а на първо място по сърдечно-съдови заболявания. Кардиолозите казват, че с повече физическа дейност, адекватна храна и по-малко пушене преждевременната смърт вследствие на заболяванията ще бъдат понижени". Това каза основателят на инициативата "Капачки за бъдеще" Лазар Радков в съботното издание на "България сутрин".

Той сподели, че всеки уикенд е имало тренировки в Южния парк.

"Тогава с трениращите си казахме: "Дайте да събираме капачки и ще ги използваме за нещо смислено". Тогава нямах представа кой ни ще изкупува тези капачки, каква е цената на пластмасата. Попитахме хората за какво да бъдат, тогава те казаха за кувьоз. Тогава още не знаех, че има такъв проблем. Май никой в държавата не знаеше, че в по-малките населени места, за които не се чува толкова, кувьозите на по 20-30 години, някои от тях не работеха", допълни Радков за Bulgaria ON AIR.

От думите му стана ясно, че от края на 2017 година до края на 2019 година са успели да подменят кувьозите, които са от миналия век. Става въпрос за 22 болници.

"От началото на 2022 година в България няма болница, в която да има кувьоз от миналия век, което е постижение. През 2020 година започнахме да проучваме от каква друга техника имат нужда болниците. Тогава разбрахме, че и липсват специализирани детски линейки. И се заехме да се борим да осигурим детски линейки. През 2023 година направихме и проучване в училищата, разбрахме, че доста от учителите и учениците нямат реална подготовка какво да правят в случай на бедствие, на нещастен случай. Стартирахме обучение по училищата", разкри основателят на "Капачки за бъдеще" в рубриката "Вдъхновителите".

А от миналата година в област Стара Загора и област Пазарджик е започната кампания за профилактични прегледи в селата, където няма медицинско лице.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от Общество
Стартира регистрацията на делегатите на Патриаршеския църковен събор
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
То не стига ,че има достатъчно *** лоумни ,дет събират капачки ами то сега има нова,тя е стара инициятива де.Сега даскалките в училището карат децата да събират капачки.Абе Аланкоолу ,тая държава само на капачки ли ше я кара ? К АПАЧКОВА ИКОНОМИКА ,УТРЕ ЩЕ ВЗЕМАТ И ДА НИ ДАВАТ ЗАПЛАТАТА В КАПАЧКИ !!
72
2
 
7
 
! Отговори
ДОНЧО преди 3 дни
ДЪРЖАВАТА ВИ Е ИЗПЪРДЯН *** И НЕ СТАВА ЗА НИЩО
71
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Трагедия тотална.
70
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Хубаво е да има постоянен пункт за събиране на капачки,защото много хора пропускат кампанията.
69
6
 
3
 
! Отговори
Pavell преди 3 дни
Включете в инициативата и фитнес залите. Поне в София не съм попаднал на нито един в който да има разделено събиране , а да не говорим отделно пластмасовите бутилки, отделно капачките. Мисля че ще се включат, а това помага не само за разделното събиране на отпадъците, а и за възпитание на младите които тренират там
68
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Събирайте сопи и бесилки за крадливите политици ,не капачки,ама че безмозъчен народ !!
67
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Благодарение на крадливи политици , се налага да събираме капачки
66
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Отделно от вонетките има и данък за колата .Колкото до данъците за недвижимите имоти , ако се ползваха по предназначение , навсякъде трябваше да има тротоари , градинки , чешмички ,осветление и тн .
65
1
 
5
 
! Отговори
комунист преди 3 дни
Да не сте си разбивали държавата! Наскачахте ли се ?! Идва зануляване...
64
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Благодарение на oпънати червени Чадъри откраднали бъдеще няма пари за кувьози у нас
63
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Сещам се че всяка година си купуваме винетки , а дуките не свършват и това е поне 20 години
62
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Оня от ДПС , го хванали с милиони , оръжие и злато , ние капачки събираме
61
2
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 дни
Браво!...Заплодените украинки могат да идват вече спокойно да раждат у нас ..
60
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Срам.Колко капачки струва живота на едно българско дете!?Срам.Кувьозите повече от децата.Нещастни юруде...
59
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Не съм против капачките но къде са нашите пари от данъците, а да отиват за банкети на Кирчо и Кокорчо с отбрани меса и вина, за Ники да пътува както и за БМВ-та за МВР които не си вършат работата!
58
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Ние събираме капачки, а милиони от Държавния бюджет отиват за нагли хрантутници , които искат да живеят безплатно на морето, и то на първа линия---- всичко останало не отговаря на капризите им
57
2
 
13
 
! Отговори
Поигравка! преди 3 дни
И какво сте направили? НИЩО! Събрали няколко милиона от дарения, в същото време разни тарикати крадат милиарди от здравната каса. И също така, не ви ли идва на акъла че апаратурата не е ценна! Апаратурата струва няколко хиляди лв, може да се купи и на кредит за няколко минути онлайн и пристига за след няколко дена. Обаче обучението на лекаря който да работи с апаратурата струва стотици хиляди левове и отнема десетки години. Не можеш да си купиш лекари ей така от днес за утре.
56
1
 
10
 
! Отговори
маркиз Дьо ла Панкур преди 3 дни
до Анонимен (с Мара Отварячката) Какви са тез модерни названия на новите 4еkugжuйcku капачки , дето ти се завират в носа или те бодат по бузите ил брадата. Тези капачки се правят именно с цел да не бъдат с двойна употреба , под предлог , че уж да се използват с една ръка ! А с другата ръка какво ще правиш - мастор Бациев , сеньор Че Киджендо или д-р Г.3обръков ?!
55
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
После се чудите защо политиците не ви имат за хора, позволявате им да ви крадат парите, а после събирате капачки за да вършите тяхната работа, яко робски манталитет
54
1
 
8
 
! Отговори
Стига сте се преди 4 дни
Гаврили с децата ни! Едни нечистоплътни алкохолици могат да се радват на капачките