Димитър Радев: Влизането в еврозоната е политическо решение, у нас то липсва

На Хърватия то донесе увеличение на кредитния рейтинг
27 юни 2024 09:13, Стела Стоянова
73
Димитър Радев: Влизането в еврозоната е политическо решение, у нас то липсва
Снимка БГНЕС

Влизането в еврозоната ще направи България по-голям бенефициент, отколкото досега. Тоест, очевидно, когато участваш в един такъв съюз и в неговите различни механизми, имаш някакви ангажименти. Но това, което плащаш като ангажименти е по-малко от това, което получаваш.

И данните тук са категорични: присъединяването на Хърватия им донесе автоматично две степени увеличение на кредитния рейтинг. И това се измерва с много пари, заяви управителят на БНБ Димитър Радев пред БНТ.

Преди Хърватия да влезе в еврозоната, ние бяхме с по-добър кредитен рейтинг от тях, сега сме с по-нисък. 2019 г. двете страни се движеха заедно, през 2020 г. пътищата се разделиха, и това стана в деня, в който беше обявено решението, и беше точно деня, в който започна политическата криза в България, допълни Радев.

Това, което липсва у нас, е подходящата политическа рамка, за да се задвижи този процес. Не става въпрос за технически процес, а за политическо решение. Важното в този процес е това, за което сравнително малко се говори - ясна идея за посока и принадлежност на страната. Иначе в чисто практически план промените няма да бъдат толкова драматични, колкото някои хора се опитват да ги представят. Хората дори няма да ги почувстват, допълни управителят на БНБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от Общество
Как и за какво да внимаваме при гръмотевична буря?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
И аз искам два кредитни рейтинга да си купя домати и криви краставици!
66
0
 
1
 
! Отговори
Справедлив преди 3 дни
Всички решения трябва да са от народа , а не от политическите ни дупедавци.
65
0
 
2
 
! Отговори
НИКИ преди 3 дни
Тактично ни показаха среден пр***. На хартия и стъкмени резултати никой няма да повярва. Все едно слушаме лафа - " На краставичар краставици да продаваш". Ако закъса някоя страна от Еврозоната веднага ще си затворят очите и ще ни приемат за да вземат златният и валутен запас на държавата. В момента политиците само ни замазват очите и тръбят, че ще влезем при този валутен курс лев/евро. Реалният валутен курс се вижда в магазините и хората в ЕК и ЕЦБ не са лаици.
64
0
 
4
 
! Отговори
Рендето преди 3 дни
Тия преследват само личните си интереси, въобще не им пука - нито за народа, нито за държавата, знаете ли защо??? Щото за разлика от БиоМатряла (ние с вас), те знаят!!!!, че тази държава има не повече от 15-20 години живот и на нашето място шъ дойдат други... Погледнете само Инфраструктурата ни - всичко е от времето на Соца!!!! и вече на по 40-50 години, никаква подръжка, всичко се руши...
63
1
 
4
 
! Отговори
Непозната преди 3 дни
На Хърватия то донесе безбожна инфлация. Интересно, че в България и политици и неполитици говорят така, сякаш само те имат информация какво се случва в другите страни.
62
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Не друго, ама положителният ефект от приемане на еврото ще се изчерпи от политическата класа - разбирай ГЕРБ и ДПС (и на по-дребните ще похвърлят некви трохи) и тази политическа класа ще затъне в по-тежка корупция и ептен ще им порасне апетита и възможностите за диктатура.
61
1
 
12
 
! Отговори
смотаняк.... преди 3 дни
За него лично промените няма да бъдат толкова драматични, колкото някои хора се опитват да ги представят.При неговата заплата го боли ОНАЯ му работа за бедните...както казваше един бивш ококорен финансов министър от трибуната на НС : "ДагоДухатБедните!!!"
60
2
 
17
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 3 дни
Глупости. Влизането в еврозоната зависи единствено и само от ЕЦБ и ЕК. Ако те кажат не - ще гледаме еврозоната през крив макарон. Всичко останало е пред-/след- изборно забълбукване на електората - нашите политикани нямат думата по въпроса. Единственото което можем да направим от наша страна е да забавим влизането до безкрайност в еврозоната като просто не изпълняваме конвергентните критерии - така както правят Полша, Швеция и Румъния например.
59
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До Върл комунист...МОЛЯ ТЕ ОБЯСНИ КЪДЕ СИ СЕ МАХНАЛ- ОТИШЪЛ СИ В КОМИ ИЛИ НЯКЪДЕ В СЕВЕРНА КОРЕЯ, МОЖЕ БИ В ИНДИЯ, КИТАЙ- О ДА НЕ БИ ДА СИ СЕ МАХНАЛ В ЕВРОПА....
58
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
И как ще влезеш, като не покриваш нищо! Само кършите пръсти да може да лапате наготово, без да си мръднете пръста. Англия малко се стабилизира и лирата малко поскъпна. Никой неще това евро, освен далавераджиите.
57
9
 
5
 
! Отговори
До Христо и 090 преди 3 дни
Копейкаджии гладни, и виетнамска валута да ви въведат, вие по-богати няма станете! Причината е че сте жалки ватнясали копейки жадуващи за сибирската тундра, а интелекта ви е на новородено ескимосче!
56
4
 
9
 
! Отговори
Върл комунист преди 3 дни
Заслужава само затвор доживотно! От такива се махнах и сега се обяснават само и само да се докопат до еврото! Ще обменят левовите резерви и ще разграбят обменените евраци! Защо им вярвате не знам - може би от простотия, не знам ама все повече се утвърждава това впечатление! А иначе добре дошли като се вдигнат цените в пъти! Имате достатъчно примери!
55
8
 
8
 
! Отговори
090 преди 3 дни
До Христо Христов --- Прав сте! А и всички цени автоматично ще станат в Евро без заплатите да мръднат нагоре.. Аз съм против тази еврозона..
54
5
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 дни
До А искаме ли?/49 "Над 75 % НЕ ИСКАТ! Ако не са 80 %!" - Ц. Над 80% гласуват за ЕС и евроинтеграция. Факт.
53
5
 
15
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 дни
"Влизането в еврозоната ще направи България по-голям бенефициент, отколкото досега." - лъжа. Типично е за мързеливите некадърници да се опитват друг да им свърши работата.
52
4
 
9
 
! Отговори
мда преди 3 дни
5-10 % от българите искат еврото-- и Това са от богатите българи -така наречените псевдобизнесмени -които не ходят в чужбина да правят бизнес--а само седят тук и усвояват едни евромилиарди))))
51
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Брей, дори нямало да се почувства, а затова ли в Хърватия пропищяха от инфлацията?
50
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Много е лесно да вземаш решения когато си си уредил система за не понасяне на отговорност .
49
5
 
22
 
! Отговори
А искаме ли? преди 3 дни
Я питайте българите дали ИСКАТ да влизат в ЕВРОЗОНАТА? Стиска ли ви? Над 75 % НЕ ИСКАТ! Ако не са 80 %!
48
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Ще поемем дълга на европейците, който направи живота им хубав ,за нас остава съпричастното плащане на това че животът им е хубав