МЗ удължи с месец забраната за износ на инсулин

Важи и за антибиотици, предназначени за деца
17 юни 2024 10:08, Инна Ангелова
6
МЗ удължи с месец забраната за износ на инсулин
Снимка: БГНЕС

Служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева изнаде нова заповед за забрана износа на инсулин и аналозите му, както и други понижаващи кръвната захар лекарства.

Забраната влиза в сила от днес до 17 юли, включително. Също така няма да могат да бъдат изнасяни и антибиотици, предназначени за системна употреба в детска възраст.

"Независимо от законния характер на извършваната дейност, износът на лекарствени продукти за лечение на диабет и на антибактериални лекарствени продукти за системна употреба, както и наблюдаваните забавяния в доставките, нарушава баланса между доставените на територията на страната лекарствени продукти и повишените нужди от тях за задоволяване на здравните потребности на населението", се посочва в мотивите към заповедта.

Налични са и нови данни от извършени проверки, които установяват нерегулярни доставки, забавяне или отказ от складовете на търговците на едро за посочените лекарствени продукти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: МЗизносинсулинзаповед
Още от Страната
Ремонт и задръствания по пътя за морето
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
до 3 преди 1 седмица
До Анонимен,чак сега ли иразбра,че всички управляващи галят с перце тоя народ,иначе след два часа няма да са живи,ако на някой българин и косъм му падне от главата,но от друга старна не разбирам защо са ви лекарства,нали докторите искат да ви убият,няма ли да ти сложат чип с тоя инсулин дето си си го купил,питам защото трябва да сте последователни,не може с двойна мярка да мерите
5
0
 
1
 
! Отговори
Объркан преди 1 седмица
Не мога да разбера за печалби от реекспорт ли става дума или за нелегални канали за износ на животоспасяващи лекарства към Украйна и Палестина?
4
1
 
1
 
! Отговори
Ако бяхме държава преди 1 седмица
, а не частна фирма, щеше да има задължителни количества на преференциални цени за хората в нужда у нас, а каквото остане в чужбина - там ги гърбете вече с 1000% ако искате.
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е нещо да свършат тия на сл.правителство ,браво ходих на аптеката за инсулин ,много се изненадах когато ми казаха че има,преди нямаше почти една година явно ПП са го подарявали на Украйна ))
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Налични са и нови данни от извършени проверки, които установяват нерегулярни доставки, забавяне или отказ от складовете на търговците на едро за посочените лекарствени продукти." - И какво? Имаме данни, че Пешо държи инсулин за 300 000 души на склад. Не може да го изнася. Но няма задължение и да го продава.
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Забрана, забрана, ама като седи в скалда и чакта, да ги пуснете.