Специалисти от ВМА с нова чернодробна трансплантация

Донорът и реципиентът са 48-годишни жени
26 юни 2024 11:03, Красимир Ангелов
3
Специалисти от ВМА с нова чернодробна трансплантация
Снимка: ВМА

Специалисти от ВМА с нова чернодробна трансплантация

Донорът и реципиентът са 48-годишни жени


Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация – трета за 2024 година и 101-ва от началото на трансплантационната програма в лечебното заведение, съобщиха от болницата.

Донорът и реципиентът са 48-годишни жени.

Трансплантацията, извършена на 25 юни, е продължила стандартно като време – около 6 часа. В момента пациентката се намира в реанимация, в стабилно състояние, коментира проф. Ивелин Такоров, ръководител на екипа, извършил сложната интервенция.

По-рано през деня екип, начело с доц. Васил Михайлов, бе транспортиран със самолет C-27J „Spartan“ от състава на 16-та авиационна база на Военновъздушните сили до варненската УМБАЛ "Света Марина" ЕАД, където бе реализирана донорската ситуация.

Ръководството на ВМА изказва своята изключителна благодарност към близките на донорите, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите.

Благодарности от болницата изказват и за екипажа на Военновъздушните сили с командир капитан Йордан Димитров, помощник-командир – майор Евгени Златанов и борден инженер – старши лейтенант Преслав Димитров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от Страната
Поредна ало измама: Ужилиха две баби с по 8000 лева
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
5
 
! Отговори
Непопитани въпроси преди 2 дни
Съболезнования към близките на починалата жена и браво за благородната постъпка.Доколкото разбирам трансплантацията на черен дроб е от донор в мозъчна смърт. А защо нищо не се пише за сърцето, белите дробове, бъбреците на починалата жена? Поели са в хладилни чанти към европата ли? Няма лошо и така да е, стига да не е имало българи очакващи тези органи. Защо само черен дроб?
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
И кой им направи трансплантацията на специалистите? Не ви е в ред заглавието. Пак..
1
3
 
1
 
! Отговори
меджи диев преди 2 дни
тия как се разхвърчаха ше рече човек че са усвоени пари за въздушни линейки, а курсове не е имало