Цените на храните по-ниски, хората ще си позволяват повече плодове и зеленчуци

Потребителската кошница миналата година била 102 лв., към момента е 99 лв.
17 юни 2024 18:00, Анисия Иванова
47

"Не е добре за хората, които са потърпевши от градушките. Годината е доста по-добра в сравнение с 2023 г. Почти в цялата гама сме с доста по-ниски цени спрямо миналата година - 27% при домата, 25% при краставицата. Само бананът и лимонът са с цени над миналогодишните. Имаме един доста балансиран пазар с устойчиво и динамично равновесие, с колебание надолу на цените на плодовете и зеленчуците. Хората ще могат да си позволяват доста повече плодове и зеленчуци", коментира председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов.

Той е на мнение, че е нужна повече наука и приоритизиране за сектора.

"Недостигът се компенсира веднага, тъй като стоката се движи свободно. Пазарът празно място не търпи. По отношение на нашето производство, то не е достатъчно. Овощарите и зеленчукопроизводителите си имат своите проблеми, трябва да се мисли структурно. Много повече наука трябва на пазарния сектор, донякъде може би ще трябва и приоритизиране. Не пазарът е проблемът, а добрите производствени практики. Тези призиви да се ограничи вносът, да се спре вносът в рамките на ЕС, звучат глупаво", добави Иванов пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи имаме потенциал в пазарния сектор, важно е да вдигнем количеството на производство.

"Всичко е въпрос на качество. Пазарът затова е най-добрият регулатор. България има много голям потенциал в тази сфера, има и традиции. Много повече наука трябва за аграрния сектор. Атрактивен бизнес е и става все по-важен. На нас много ни пречи народопсихологията. Трябва да имаме волята и желанието. И държавата трябва да помогне с организационни модели и методи, и с брутално спазване на закона", коментира гостът.

Ниски са цените на олиото и брашното, а пазарът е стабилен, смята Иванов.

"С 3 лв. е надолу. Ако имаме потребителска кошница миналата година по това време 102 лв., към момента е 99 лв. Имаме по-ниски цени на олиото, на брашното, горивата са на нулата, млечните продукти са на нулата на годишна база. За сметка на това при свинското и пилешкото месо имаме с около 7% нагоре. Най-важната констатация е, че пазарът е стабилен. Това, което е характерно като тенденция, до септември няма да видим никаква промяна", каза още гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от Наука
Автобус на водород тръгва по софийските улици
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
4
 
! Отговори
Ниски са преди 1 седмица
За 3 години над 60% инфла;ия при храни. Увеличиха доходите с 20%, реално българинът обедня с 40%. А една марка масло стигна сто процента увеличение. Един масов дезодорант стигна сто процента. При ремонтни услуги е ад, над 200%. Лекарства повишени. Ток, вода повишени, данъци, акцизи. Инфлацията започна от ГЕРБ с 30%, утрото след като обявиха влизане в ERM2, и няма кой да озапти търговци и прекупвачи. Държава липсва, само евро, Шенген. Махат нощна тарифа ток. 50 лева череши, станаха десет, после 6
43
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да бе цените ниски ,всеки ден ям пържоли и печени агнета гадове лъжци
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ПП дойде, напомпа ифлацията, а като си иде и ... О ЧУДО! Даже има и спад в цените!
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До ГАД - Удариха повече региони със технически култури (пшеница, рапица, царевица, слънчоглед) и овошки, макар и да имаше и зеленчуко производители, ппонесли щети.
40
0
 
9
 
! Отговори
Жиката преди 1 седмица
Граби народе ,днеска има утре няма. Този е луд.
39
0
 
9
 
! Отговори
ГАД преди 1 седмица
Как да се отразят градушките на нашето производство на заленчуци, като то съставлява 30% от БГ пазара. Градушките унищожиха това, което политиците не успяха....
38
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тоя с неадекватния анализ на коя Планета живее?! Жалки нагаждачи,отвратителни демагози и празноглави лаладжии!!!
37
0
 
15
 
! Отговори
ГАД преди 1 седмица
Писна ми, като намалят 3 продукта на борсата с 4 стотинки тоя месец да има статия, а като всеки ден качват цените на всичко да няма ... даже и инфлация ще кажете че няма !?
36
0
 
14
 
! Отговори
Иван Анисий преди 1 седмица
Пълни глупости!!! И тоя ох-люФ е ял от пицата на КирчУ с кристали!
35
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кои са тия млечни продукти дето са надолу и къде ги видя тоя???Тия се подиграват с нас.
34
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Има плодове и зеленчуци колкото искате, но с мухъл!
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ха-ха-ха комунисти сър забавляват се със евтини цени :))))
32
0
 
13
 
! Отговори
Мхмм... преди 1 седмица
Какви плодове бе? Преди няколко години един ни караше да ядем постна пица, друг мислеше че ядем асфалт, сега пък тоя иска на плодове и зеленчуци да я караме...
31
0
 
13
 
! Отговори
Мариус преди 1 седмица
Всичко е толкова прекрасно,че това купено днес,задължително се хвърля утре!Много е евтино , явно!Зарзаватите гумени,плодовете пластмасови!Купуваш и...плачеш!
30
0
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 1 седмица
не вярно всичко е на макс сега ще се оправдават с градушката
29
0
 
13
 
! Отговори
Вратна пържолка преди 1 седмица
Хубаво, но само на ябълки и краставички, не се трае......
28
0
 
17
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 1 седмица
Преди Украйна да се направи на Майк Тайсън и да се звери на Руснаците купувах диня по 20 стотинки.Сега под 1 лев няма.Засях си в двора диня и вече порасна доста.Не ми струва нищо освен 5 стотинки да я поливам с вода.Защо цената в магазина е толкова дебела?
27
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Влади,на кои храни цените са ниски,на кравето сирене ,или на кашкавала,никъде по Европа няма цена на сирене,над 6 Евро килограм,или кашкавал,над 8 евро,за килограм,а производителите на сирене и кашкавал,изкупуват от стопаните по 0.80 стотинки суровото мляко, за литър
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Откога не са падали най-после след 30 г. ще ядеме.
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Но нема кой да купува, ще внасат индийци