Глобите не спират джигитите, как да се сложи край на безумията на пътя?

Българските шофьори са изрядни само в чужбина, отчитат експерти
84

Пореден случай на засечен водач с висока скорост - шофьор прелетя по АМ "Тракия" с 221 км/ч в района на Сливен. Същевременно шофьор в София "паркира" на травмайните релси след шокиращи бързи маневри и престроявания на оживен столичен булевард.

"Един от основните проблеми е, че лицата с по-високи нива на търсене на силни усещания имат сбъркана представа за риска - не го възприемат като такъв, какъвто го възприемаме повечето хора. Понякога дори при такъв риск той се възползва, има тотално изкривена представа за последствията", коментира доц. д-р Зорница Тоткова от Института за изследване на населението и човека към БАН.

По думите ѝ скоростта е основен причинител на катастрофи. Колкото по-висока е тя, толкова повече са последиците.

"За да възприемем едно такова поведение, налагаме наказание, глоба - една, втора. Очаква се, че ако глобата расте, би трябвало да има корекция в поведението. Но една глоба няма да ме спре, ако търся силно усещане, защото съм състезателен тип. Тук ще помогне работа с човека със специално разработени програми", убедена е доц. д-р Зорница Тоткова.

В ефира на Bulgaria ON AIR председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов беше категоричен, че проблемът с джигитите по пътя тръгва от семейството.

"Излиза от семейството, подготвен да бъде агресивен. Ние сме последната цедка. Как да въздействаме, когато идва бащата и казва "Аз съм го научил, той е готов". Научил го е да кара и да говори по телефона, с един пръст, да пие кафето, учил го е в ливадата", даде пример Иванов.

Той подчерта, че българите са добри шофьори, но случващото се по пътищата е отражение на това, което става в държавата в последните 10 г.

"Защо в Гърция няма нарушение - защото шофьорите ни са добри. Трябва да намерим прекия път към агресора, трябва да въздействаме и у дома. Тези деца, които са се качили при водач, който се е надрусал и кара с тази скорост, защо са се качили? Семейството е виновно. Не става само със санкции, глоби и ограничаване. Трябва да има програми за обучение", призова председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

Иванов не вижда смисъл в допълнителната дигитализация на шофьорските курсове. Вижда в това "нещо задкулисно, да се изпълни някаква поръчка".

За района на Сливен, където е засечен шофьор с над 220 км/ч, гостът обясни, че е участък, за който полицията знае какви скорости се развиват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
10
 
! Отговори
Така е .. преди 3 месеца
Решението е като в САЩ. До една седмица при при съдия и няколко месеца затвор.
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И какъв е смисълът от поредната лекция "трябва нещо да се направи"? Като бащата на *** в 80% от случаите е или кукa, или мутpа? Определено не става с преливане от пусто в празно. Че правете нещо де. Някой да ви спира? Или някой побеснял човечец трябва да извади грбънaкa-през-зaдникa на поредния-кeлeш, че е застрашил/убил семейството му?
16
10
 
2
 
! Отговори
Ханко Брат преди 3 месеца
Трябва да се направят пътища! В Бг няма пътища, които да поемат трафика и за това стават катастрофи!
15
0
 
0
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 3 месеца
Много лесно, с очни процедури за всеки хванат - ALC и бараж на фовеите двустранно :).
14
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Глобите не ги спират, защото ТЕ НЕ ГИ ПЛАЩАТ! Почнете да им отнемате имущество за неплатени глоби (примерно скъпия автомобил) и да видите как рязко ще намалеят случаите на превишена скорост
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако една глоба не спира някой тогава затвора би трябвало да го спре.
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Боя изгражда добри шофьори
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Йонко е компетентен и има много правилен поглед.Лошото е че от него нищо не зависи.
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
С вдигането на цените на глобите , тая формула , НЕ РАБОТИ , ЗАЩО ? Защото който си има пари / демек с нашите пари / , какво му ПУКА , С КОЛКО ЩЕ ГО ГЛОБЯВАТ , НАЛИ ПАРИТЕ НЕ СА НЕГОВИ ....И другото : КОГА НАЙ-ПОСЛЕ ЩЕ БЪДАТ ВКАРАНИ В ЗАТВОРА , ТЕЗИ ЛЮДЕ , КОИТО П-Р-О-Д-А-В-А-Т ШОФЬОРСКИ КНИЖКИ НА НЕГРАМОТНИ ХОРА , ТАКИВА КОИТО НЕ СА ИЗКАРАЛИ КУРСОВЕТЕ ЗА ШОФЬОРИ ???Не са виновни тези които си КУПУВАТ , а тези които ги ПРОДАВАТ !
9
1
 
9
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 месеца
Е що ни обиждаш нас, пенсиите. Аз да ти кажа, карам по-стегнато и от тоя, де са го хванали с 220. Хватката е не да карашмс 220, а стегнато и точно в ограничението. Е те тия джигити точно това не го могат. Реално карат като инвалиди, но колите им бързи, затова все в полезрението. Истинският шофьор се разпознава по това не колко вдига, колко стегнато, тлчно и плавно кара в трафика и извън него.
8
1
 
10
 
! Отговори
До 1 преди 3 месеца
Човек ако иска да прави бели ще ги прави и със 1.0 кола. Само 50кс. са достатъчни за малка кола да развие 140км на равен участък. При катастрофа с тази скорост много рядко има оцелели. Отделно че има коли 1.6 ама 500 коня с тунинг. Да не говорим за моторите. 600 кубика развиват без проблем 250км. 900 кубика 300+++
7
1
 
12
 
! Отговори
мак преди 3 месеца
Солени глоби, отнемане на книжка и кола, за убийци - 20-тина годинки у пандиза. Както е тръгнало, че всеки ден хвашат джигит, ще са нужни във всяка област бая големи паркинги за отнети коли.
6
0
 
9
 
! Отговори
до 1 преди 3 месеца
Над 2 тона кола с 1.6 двигател знаеш ли как изпреварва :) Не говори глупости.
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Трябва да се справим с дърт ченгеджизма и гербераспрокоризма . Това е . Търмъка който ме съсипа паркира джипа си чироки на тротоара на боливард на който се кара много бързо а всяко дете е по ниско от джип . Този човек ми затри гена защото му казах - Мен са ме учили мноооого повече отколкото са те учили тебе и са ме научили да спазвам закона . В се почна рекет за живот . Да не говора за заплахите и натиска . Нямате си на представа колко нагла из.ме.т отглежда държавата и ЕС с неговите метастази.
4
8
 
1
 
! Отговори
Драго преди 3 месеца
Значи да го кажем на кратко: има играчи, кото знаят как да карат, както и мършляци (повечето шофери на пътя) които се влачат и карат кат пенсии. И те така, те.
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
кат сложите пос терминал в патрулките и замените астрите и киите с бмвта :))) трета статия изсмукана от предните две :)))
2
0
 
10
 
! Отговори
А бе преди 3 месеца
Конфискация,пандиз и бай Ставри с *** тен са лечението за тези безумия!
1
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Много лесно забрана на внос на коли с двигател по-голям от 1.6 л това е