Глобите не спират джигитите, как да се сложи край на безумията на пътя?

Българските шофьори са изрядни само в чужбина, отчитат експерти
84

Пореден случай на засечен водач с висока скорост - шофьор прелетя по АМ "Тракия" с 221 км/ч в района на Сливен. Същевременно шофьор в София "паркира" на травмайните релси след шокиращи бързи маневри и престроявания на оживен столичен булевард.

"Един от основните проблеми е, че лицата с по-високи нива на търсене на силни усещания имат сбъркана представа за риска - не го възприемат като такъв, какъвто го възприемаме повечето хора. Понякога дори при такъв риск той се възползва, има тотално изкривена представа за последствията", коментира доц. д-р Зорница Тоткова от Института за изследване на населението и човека към БАН.

По думите ѝ скоростта е основен причинител на катастрофи. Колкото по-висока е тя, толкова повече са последиците.

"За да възприемем едно такова поведение, налагаме наказание, глоба - една, втора. Очаква се, че ако глобата расте, би трябвало да има корекция в поведението. Но една глоба няма да ме спре, ако търся силно усещане, защото съм състезателен тип. Тук ще помогне работа с човека със специално разработени програми", убедена е доц. д-р Зорница Тоткова.

В ефира на Bulgaria ON AIR председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов беше категоричен, че проблемът с джигитите по пътя тръгва от семейството.

"Излиза от семейството, подготвен да бъде агресивен. Ние сме последната цедка. Как да въздействаме, когато идва бащата и казва "Аз съм го научил, той е готов". Научил го е да кара и да говори по телефона, с един пръст, да пие кафето, учил го е в ливадата", даде пример Иванов.

Той подчерта, че българите са добри шофьори, но случващото се по пътищата е отражение на това, което става в държавата в последните 10 г.

"Защо в Гърция няма нарушение - защото шофьорите ни са добри. Трябва да намерим прекия път към агресора, трябва да въздействаме и у дома. Тези деца, които са се качили при водач, който се е надрусал и кара с тази скорост, защо са се качили? Семейството е виновно. Не става само със санкции, глоби и ограничаване. Трябва да има програми за обучение", призова председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

Иванов не вижда смисъл в допълнителната дигитализация на шофьорските курсове. Вижда в това "нещо задкулисно, да се изпълни някаква поръчка".

За района на Сливен, където е засечен шофьор с над 220 км/ч, гостът обясни, че е участък, за който полицията знае какви скорости се развиват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
0
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 3 месеца
Или (ALC + бараж, преведено на по-разбираем език), решение в стил Басилиус II Порфирогенетос, на сто хванати - един с едно :).
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тези, които твърдят, че вместо глоби трябвало да има "програми", също не си вярват, а просто искат да приберат едни пари. Ефект няма да има, просто друг ще е "бенефициентът".
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Подзаглавието казва всичко -абсолютно ниско цивилизационно стъпало, след като у дома не желаеш да зачиташ, а навън си божа кравичка. Тотално падение.
35
2
 
2
 
! Отговори
Резидент разединител преди 3 месеца
Като за начало да се направи списък с инструкторите с най-много ПТП от обучените шофьори и да се вземе лиценза на топ 20 след това вече ще е по-добро обучението. А не хора които са инструктори от немай къде да обучават едни хора само, за да вземат пари
34
0
 
2
 
! Отговори
Армагедон преди 3 месеца
Това са потенциални убийци... Те са за затвора, преди да убият някого и тогава да се сърбим където не ни сърби и да КОНСТАТИРАМЕ какво можеше да се случи, АКО....... Не е много приятно (лична история) да си търкаляш с 90км и насреща ти след завоя да изскочи някой с 150км... И като ме убие (4ма сме в колата) какво правим после? Ще КОНСТАТИРАМЕ, ще визамеме проби от асфалта ли кво?!?!?
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Милиционерската измислица "не съобразена скорост" - е основната причина за всякакви ПТП след употребата на алкохол и екстри...В Сърбия имаше война - а в момента как изглежда инфраструктурата..А на ЧЕКМЕДЖАН ПО ГРОБАДЖИЙСКИТЕ СХЕМИ Е МНОГО ПО ЗЛЕ И БЕЗ ВОЙНА..ЗАЩО ЛИ ?
32
0
 
10
 
! Отговори
Гошо преди 3 месеца
Закон си имаме и глоби си имаме. Въпросът е КАТ да започнат да се самосезират по пътищата и ръководителите да не ги спират да си вършат работата.*** ежедневен пример патрулка минава в улица с 10-ки паркирали неправилно на тротоара и си заминава.
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пуцай, пуцай, мани глобите.
30
2
 
9
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 месеца
Вие да сте чували бачкатор да помете спирка? Аз не. Само разни синчета на съдии, прокурори, полицаи, ракиджии... И след всяка такава катастрофа, вдигаме глобите. Резултатът? Пак същите ходят по спирките с машини, дето не са за бав оразвиващи като тях!
29
2
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 месеца
Ама всяка година по два пъти да вдигаме глобите и накрая бачкаторите за карат по инерция почти, а програмистчетата да размахват среден пръст с 200, няма как да стане! Толкова ли са просстти законотворците ни, че не решават тоя проблем, не знам.
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Единствените по кофти шофьори от българите са румънците
27
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А за окрадената и калпава и абсолютно неадекватна "инфраструктура" от ЧЕКМЕДЖАН и съдружници..някакъв коментар въобще ?Няма 1 км какъвто и да е път в цялата държава който да отговаря въобще на някакви стандарти...
26
2
 
6
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 месеца
Значи, решение има. 10% от цената на колата глоба и ще стане работата. Голф за 2000 лева има 200 лева глоба, Q8 за 250000 има 25000 лева глоба. Ей така ще стане работата.
25
2
 
6
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 месеца
Добре бе, програмистчета, вие вземате 10 бона заплата и винправят 1000 левс глоба. Оставате с 9. Бачкатора взема 1500 заплата и остава с 500. Как според вас, вдигайки глобите, ще бъдат дисциплинирани разни програмистчета и мамини синчета с Q8?
24
0
 
5
 
! Отговори
до 19 преди 3 месеца
Съгласен съм за затвора, ама тия харесват мъже и все едно на почивка с екстри ще ги пратим... Имаме 47 занемарени уранови рудника... само предлагам.. тъкмо като излезнат няма да заслепяват никого с гадните китайски фарове. Те сами ще светят.
23
0
 
8
 
! Отговори
t666 преди 3 месеца
Не размерът на санкцията спира нарушителя, а нейната неизбежност ! К
22
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Като глобите станат още по-големи.Плюс отнемане на автомобила и при рецидив затвор!Айде да видим дали няма да се дисциплинират.
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 20 - Ц! Не! Малки танкета с малки ракетки им трябват ))))
20
1
 
8
 
! Отговори
Газ-спирачки! преди 3 месеца
Еми, купувайте БМВ-та за 320 км/ч. Ах, да - купили сте вече били...................
19
0
 
7
 
! Отговори
Илия преди 3 месеца
Не мисля, че съм напълно съгласен с тази госпожа. В Гърция например няма глоби не защото сме толкова добри, а защото глобите са жестоки и всички там знаят че измъкването е трудно..