Глобите не спират джигитите, как да се сложи край на безумията на пътя?

Българските шофьори са изрядни само в чужбина, отчитат експерти
84

Пореден случай на засечен водач с висока скорост - шофьор прелетя по АМ "Тракия" с 221 км/ч в района на Сливен. Същевременно шофьор в София "паркира" на травмайните релси след шокиращи бързи маневри и престроявания на оживен столичен булевард.

"Един от основните проблеми е, че лицата с по-високи нива на търсене на силни усещания имат сбъркана представа за риска - не го възприемат като такъв, какъвто го възприемаме повечето хора. Понякога дори при такъв риск той се възползва, има тотално изкривена представа за последствията", коментира доц. д-р Зорница Тоткова от Института за изследване на населението и човека към БАН.

По думите ѝ скоростта е основен причинител на катастрофи. Колкото по-висока е тя, толкова повече са последиците.

"За да възприемем едно такова поведение, налагаме наказание, глоба - една, втора. Очаква се, че ако глобата расте, би трябвало да има корекция в поведението. Но една глоба няма да ме спре, ако търся силно усещане, защото съм състезателен тип. Тук ще помогне работа с човека със специално разработени програми", убедена е доц. д-р Зорница Тоткова.

В ефира на Bulgaria ON AIR председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов беше категоричен, че проблемът с джигитите по пътя тръгва от семейството.

"Излиза от семейството, подготвен да бъде агресивен. Ние сме последната цедка. Как да въздействаме, когато идва бащата и казва "Аз съм го научил, той е готов". Научил го е да кара и да говори по телефона, с един пръст, да пие кафето, учил го е в ливадата", даде пример Иванов.

Той подчерта, че българите са добри шофьори, но случващото се по пътищата е отражение на това, което става в държавата в последните 10 г.

"Защо в Гърция няма нарушение - защото шофьорите ни са добри. Трябва да намерим прекия път към агресора, трябва да въздействаме и у дома. Тези деца, които са се качили при водач, който се е надрусал и кара с тази скорост, защо са се качили? Семейството е виновно. Не става само със санкции, глоби и ограничаване. Трябва да има програми за обучение", призова председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

Иванов не вижда смисъл в допълнителната дигитализация на шофьорските курсове. Вижда в това "нещо задкулисно, да се изпълни някаква поръчка".

За района на Сливен, където е засечен шофьор с над 220 км/ч, гостът обясни, че е участък, за който полицията знае какви скорости се развиват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До бабави, ей това е решението! Високи застраховки! И при всяко провинение още по-високи! Шофирането не е от първа необходимост и е редно да се третира като луксозна стока!
57
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 57, а какво да отнемат на тези без книжки.. Щот и те не са малко на пътя :)
56
0
 
1
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 3 месеца
До Да бе, беднякът винаги иска да вземе от богатия.. така бедният си въобразява, че животът му става по-добър. Не става. Беднякът продължава да си рине калта.
55
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нито глобите, нито отнемането на автомобилите работи! Има и причини за това. Ама тъ пи те държавни чиновници НИКОГА няма да стигнат до същността на въпроса! НИКОГА! И причината е в липсата на интелект в кратуните им. Казаха им ясно и точно: веднага след като започнаха да вземат колите на хората е имало спад на пияните. Сега сме на същите нива както преди "мярката". Що стаа така уе? Ей това е нивото на държавният търкач на столове! Не са виновни политиците! Виновни са ДЪРЖАВНИТЕ КЪРЛЕЖИ!
54
5
 
3
 
! Отговори
Да бе преди 3 месеца
Глобите са малки. Плашат само бедните българи. тези със скъпите и мощни коли които по цели нощи пилят гуми по градовете не им дреме от 150 лева глоба. Глобата трябва да е процент от облагаемия доход. Ако каже че няма доход а кара скъпа кола направете му проверка и какви данъци плаща и като ги убодат два три пъти с яки суми ще мирясат. Кучето скача според тоягата.
53
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Глоба и отнемане на кола не оправя проблема, защото още същият ден ще се качат на друга кола. Трябва да им се отнемат книжките. Като не можеш да спазваш правилата нямаш място на пътя.
52
0
 
4
 
! Отговори
БХК преди 3 месеца
Аааа , ромите си имат книжки , не са ги купувалЕ , купувале са си само дипломите !
51
3
 
6
 
! Отговори
ало, писачите ! преди 3 месеца
Защо нарушавате спокойствието , на далавераджиите от държаният сектор на герб ?
50
2
 
5
 
! Отговори
бабави преди 3 месеца
Застраховката трябва да се вдига астрономически при подобни изпълнения. В някои държави, застрахователните компании направо отказват да сключват застраховки с рискови шофьори. А карането на кола без застраховка да бъде придружено с поне 2-3 години затвор.
49
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кой е осъден до сега в Бг , за ПРОДАЖБА НА КНИЖКИ ЗА ШОФеРИ ???
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В Бг няма ОСЪДЕНИ И ЕФЕКТИВНИ ПРИСЪДИ , не било демократично !!! Как баровците ще си вкарат ''работниците'' в затвора , а от къде после ХРАНИЛКА ?
47
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма затвор , няма и наказания ,... европейски ''ценности'' и американска ''демокрация'' !А после , комунистите пак са виновни . Ето ви ''ЧАСТНИТЕ'' фирми / които ПРОДАВАТ КНИЖКИ , А КУРСОВЕТЕ НЕ СЕ ПРОВЕЖДАТ / , до къде доведоха народа в Бг .
46
0
 
4
 
! Отговори
един преди 3 месеца
В Германия за подобни случаи се използва т.нар. "идиотентест", който използва комплексен подход към подобни същества и значително затруднява живота им.Топлата вода вече е открита - нека да започнем да я използваме и ние.
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всичко може , НО НЕ ИСКАТ , НЯМА ДА-ЛА-ВЕ-РА !Ясно ли е ,--- БЪЛГАРИНО , ИЗМЕТЕТЕ ТИЯ НОМЕНКЛАТУРЧИЦИ ... Защо по времето на СОЦА нямаше ДЖИГИТИ !
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Голям проблем е , че се ПРОДАВАТ книжки , на РОМИ , КИФЛИ И МЛАДИ ПИЧЛЕМЕТА КОИТО СА БОГАТИ !Някой виждал ли ги е в учебни коли ?
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Камери навред, налагане на глоби бързо и неизбежно, а не след половин година /тук е голямата слабост на МВР - връчването на ЕФ и НП/, и ако не се платят в определенсрок - сваляне МПС от регистрация за година и/или отнемане в полза на държавата при сериозно нарушение. И, разбира се, отнемане СУМПС за продължителенсрок,а при установено управление на МПС с отнето СУМПС - ефективен затвор. Няма друг начин - бой през ръцете, сериозен бой - винаги и без изключения.
42
1
 
2
 
! Отговори
Има начин преди 3 месеца
1. Като им отнемат шофьорските книжки до живот и за целта да се направи международен каталог, в който освен снимка да се качат и други данни за джигита - пръстови отпечатъци, ДНК-проба и т.н. В ерата на интернет това е възможно. 2. След като го вкарат в този каталог, после три години да работи в сферата на строеж и поддръжка на шосетата, като заплащането да бъде колкото да си купува храна. Ако иска още пари, почасово да работи допълнително. Като пропищят стотина такива, останалите ще се поучат.
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
лесно , махнете ограниченията и при катастрофа книжката на трупчета а при причиняване на смърт книжката за винаги
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Много мъдри анализатори. Имат яки бaджaци.
39
0
 
1
 
! Отговори
Още може! преди 3 месеца
"Как да се сложи край, на безумията по пътя..." Този въпрос се задава за 17847 път (по памет) и още отговор няма... Давайте, можем и още броим...