На косъм от много смърт: Отрязаха спирачките на 87-тонен локомотив

Стар навик за оглед спасява от трагедия
3 юни 2024 08:20, Инна Ангелова
81
На косъм от много смърт: Отрязаха спирачките на 87-тонен локомотив
Снимка: БГНЕС

Вандали разбиха прозореца на локомотив и отрязаха спирачите му. 87-тонната машина е била на гарата в Лом. В нощта срещу първи юни е счупено предното стъкло. Срязани са пет маркуча от спирачната система.

Пред екип на bTV инж. Еленко Кирков обясни, че огледите на локомотива продължават. 

„Локомотивът е трябвало да подкара първия пътнически влак от Лом за Брусарци. При вдигането на локомотива бригадата забелязва счупването на стъклото. Маркучите са били срязани“, обясни инж. Кирков, ръководител район.

Три спирачни маркуча за спирачките на вагоните и два за машината са срязани. Те са най-опасни, защото оставят машината без никакви спирачки.

„Ако бяхме тръгнали да закачаме машината за вагоните, инцидентът на Централна гара щеше да изглежда като детска играчка. Щеше да има много щети“, категоричен е Еленко Кирков.

“Един локомотив със срязани спирачки е все едно да пуснете два автобуса без спирачки и да пуснете да се движат. Аз съм в железопътната система от 1997 година. За първи път такова нещо ми се случва – да се посегне на спирачна система. И в сводките не съм го виждал. Това нещо е смъртна присъда за локомотивната бригада и пътниците“, допълни Кирков.

Локомотивната бригада оглежда машината “по стар навик” малко преди влакът да потегли. Тогава е установено, че маркучите са срязани. Засега извършителите остават неизвестни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още по темата: локомотивспирачкиБДЖ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
15
 
! Отговори
Интересно преди 1 месец
С предишна композиция е пътувал Путин, с ножовки в куфара, придружен от група комунисти и агенти на ДС. Но никой не пише за това. България се управлява от Кремъл! Вече над тридесет години.
18
5
 
37
 
! Отговори
Българ преди 1 месец
Ко ревете като ученички пак бе, всичко сте оставили на самотек. На БДЖ, трябва да се гледа, като на структура и система от националната сигурност. Кмпозициите да се охраняват и т.н. Ама нали ся има банани...
17
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пълни глупости! Спирачките на влака работят с въздух и са на обратен принцип. Когато има въздух под налягане в системата спирачките са отворени и влака се движи. Когато трябва да се спре въздухът се изпуска и спирачките се задействат. Това е така, в случай, че вагоните се разкачат въздуха да се изпусне в атмосферата и влака да спре. Дори и някой да среже маркучите спирачките ще се задействат и влака няма да може да тръгне.
16
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Автобусната мафия
15
9
 
9
 
! Отговори
Демокрация е преди 1 месец
България е горда европейска и натовска държава, всеки българин е свободна личност! Да не би да искате да се върне комунизмът, с лагерите Белене и Скравена, основани от НЦВ Борис? Тогава народната милиция потискаше народа, бе забранено да се режат спирачки, нямаше банани и гъспапир.
14
3
 
8
 
! Отговори
Йокин преди 1 месец
Да викат на помощ Д.Уашингтон!
13
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вероятно ще го освободят основно ,ако го заловят ,а заслужава 50 г затвор
12
0
 
16
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 месец
Спирачките на влаковете са с въздух и ако няма налягане 5 бара не може да потегли локомотива.В общи линии на вагоните спирачките могат да се изолират,но трябват определени познания.Тези,които за рязали маркучи нямат такива.Да режеш маркуч под налягане не е много умно.Ако са отрязали просто закачените маркучи на локомотива там няма налягане и е заради железните накрайници.
11
2
 
40
 
! Отговори
Не е камион!!! преди 1 месец
Това трябва дасе разследва като терористичен акт...... Инак, локомотива с така срязани спирачни маркучи нямаше да тръгне! Такава е защитната логика при влаковете - няма въздух под налягане в спирачките - няма тръгване! ))) Отделно че се прави проба на спирачката преди тръгване по уреди и практически )))
10
0
 
45
 
! Отговори
Зевс преди 1 месец
Всички знаем кои са тези "вандали", крайно време е щетите по всякакъв вид критична инфраструктура да бъдат признати за тероризъм.
9
0
 
19
 
! Отговори
До АЛов преди 1 месец
А всички знаем кой стои зад гърба на ПИМК - ДПС.
8
0
 
20
 
! Отговори
Някой преди 1 месец
Сега, като установят кой е, да му отрежат ръцете!!!
7
1
 
24
 
! Отговори
АЛов преди 1 месец
Всичко се прави,за да може да PIMK да вземе всички лииние за превоз на пътници. БДЖ поддържа,а те само да ползват
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това са явно вътршнни хора
5
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Паркирали са на чуждо място и като по ,, стар обичай " е нямало как да нарежат гумите са решили да са изобретателни.
4
1
 
16
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
това е атентат срещу народа има мисъл да срежат спирачките камери навсякъде
3
3
 
4
 
! Отговори
Ако е саботаж преди 1 месец
Е организиран добре но и добре изпълнен :) в сми дават се 4000 за саботаж ок на некой му трябват за ипотеката ми ще ги вземе и ще резне тръбите на ломския трен - знае че ще ги намерят, нема да затрие никой пък кой пътува с тоя влак изобщо..,
2
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
търсете руската ръка!
1
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И да не са срязали спирачните маркучи, само при вида, че е счупено стъклото не трябва да потегли на път.