На косъм от много смърт: Отрязаха спирачките на 87-тонен локомотив

Стар навик за оглед спасява от трагедия
3 юни 2024 08:20, Инна Ангелова
81
На косъм от много смърт: Отрязаха спирачките на 87-тонен локомотив
Снимка: БГНЕС

Вандали разбиха прозореца на локомотив и отрязаха спирачите му. 87-тонната машина е била на гарата в Лом. В нощта срещу първи юни е счупено предното стъкло. Срязани са пет маркуча от спирачната система.

Пред екип на bTV инж. Еленко Кирков обясни, че огледите на локомотива продължават. 

„Локомотивът е трябвало да подкара първия пътнически влак от Лом за Брусарци. При вдигането на локомотива бригадата забелязва счупването на стъклото. Маркучите са били срязани“, обясни инж. Кирков, ръководител район.

Три спирачни маркуча за спирачките на вагоните и два за машината са срязани. Те са най-опасни, защото оставят машината без никакви спирачки.

„Ако бяхме тръгнали да закачаме машината за вагоните, инцидентът на Централна гара щеше да изглежда като детска играчка. Щеше да има много щети“, категоричен е Еленко Кирков.

“Един локомотив със срязани спирачки е все едно да пуснете два автобуса без спирачки и да пуснете да се движат. Аз съм в железопътната система от 1997 година. За първи път такова нещо ми се случва – да се посегне на спирачна система. И в сводките не съм го виждал. Това нещо е смъртна присъда за локомотивната бригада и пътниците“, допълни Кирков.

Локомотивната бригада оглежда машината “по стар навик” малко преди влакът да потегли. Тогава е установено, че маркучите са срязани. Засега извършителите остават неизвестни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още по темата: локомотивспирачкиБДЖ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
27
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 месец
Mypгавите ни сънародници са се надявали, че 87-тонният локомотив ще бъде изваден и сложен някъде в някоя глуха линия, където биха могли по-лесно да го нападнат и разчленят. 87 тона желязо са това, не е шега работа! Може би така са си мислели...
38
1
 
20
 
! Отговори
и те така преди 1 месец
тва са тия дето в чужбина се пишат българи а тук са ,,,,,,,,,,,
37
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Във старите филми има сцени с пиратски битки и как бандити откачат вагони в движение. За корабите искам да кажа, че авторите винаги слагат на палубата кормилно колело. Това е груба грешка, защото събитията са от 15-17 век, а кормилното колело е изобретено в началото на 18 в. Влаковете. За да откачиш вагон в движение 80-100 км./Фантомас/,освен да откачиш куката/купла/, трябва и да спреш въздуха. Ако въздуха е отворен, влака спира/внезапна спирачка/. Зависи и от влака, тов. или пътнически.
36
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руска диверсия. Тепърва ще зачестяват тези случаи. Навремето са взривявали влакове, сега пак.
35
7
 
2
 
! Отговори
Глупости преди 1 месец
Нема Архи злодеи в бг които да затрият хора заради кефа на Москва, дъртаците дето взривиха света неделя измряха, ония дето взривиха вагона София Бургас са в турция, по скоро някой ще вземе едни пари и ще си запали сметището пред двора вместо да си вкара такъв грях заради некви руски *** свърши тяхната
34
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Електората на Боко в действие.
33
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо влаковете не се охраняват???
32
1
 
14
 
! Отговори
Айшето преди 1 месец
То дицата празнуваха вчера! От де да знаят, че туй не трябвало да правят. Много сме зле, каку! Дай некой леф за хляб, че най-малкуту *** е гладно
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Досега Експертът не е казал нищо вярно!
30
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като знаем какви хора живеят в Лом и наоколо,не е трудно да се досетим кои са извършителите.Това са същите,които хвърлят камъни по движещи се влакове,а иначе се возят безплатно в тях.
29
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Честита Промяна, гласувайте пак за ПП/ДБ!
28
11
 
5
 
! Отговори
Чукча писател преди 1 месец
Приказки под шипковия храст. Няма наивници дето да се вържат, на такава "новина".
27
3
 
23
 
! Отговори
Kuncho преди 1 месец
Да видим дали службите, ще разкрият терористите?!
26
17
 
5
 
! Отговори
РУZКИ ПАРАВОЕННИ СА преди 1 месец
ПРЕДИ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИЗБОРИ ПУТИН ИМ Е НАРЕДИЛ ДА ПРАВЯТ УБИЙСТВА ВЪВ ВСИЧКИ ЕВРОПЕЙСКИ ДЪРЖАВИ..
25
3
 
4
 
! Отговори
гот преди 1 месец
До Демокрация еА ти си глупав! Иронията ти е неумстна и може да хване декиш само при доста елементарни същества!
24
0
 
12
 
! Отговори
на резача преди 1 месец
една 15 за тероризъм и ще се оправи
23
0
 
17
 
! Отговори
я о преди 1 месец
Може да има посегателства но ако са изрязани въздухопроводите бригадата веднага ще разбере и без оглед !Иначе са *** които не са за там! Тъй че терористичният акт е на лице но не е имало опастност този локомотив да се приведе в движение!
22
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Domestic terrorism...друго не е
21
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За разлика от колите на локомотивите маркучите за спирачките се намират на видно място между буферите и трябва да си незнам къф за да не реагираш. В по-стари времена, когато аз служих в ЖП, на тия маркучи им викаха "кнор". Дълги са около метър, към машината има кран за въздух, в другия край заключващо устройство близнак с това на вагона. След композиране на влака минават стрелочници, които свързват цялата система, тя се тества на място и чак тогава може да се пътува.
20
0
 
57
 
! Отговори
Ха, преди 1 месец
Лом, а познайте от кой етнос са извършителите? И това не е вандализъм, а терористичен акт! Отдавна имаше предложение посягането под всякаква форма на ЖП състав да се наказва като за тероризъм, но евроатлантическите парнии не искат, щото електоратът им ще изгние по пандизите.